keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Broileria chutneyllä eli kokonainen kana grilliin

broileri grillissä

Kuten taisin jo ohimennen mainitakin, ostin viime viikolla valmiiksi yrittimarinoidun broilerin Sellosta. Jutustelin lihamestarin kanssa yrttien aneemisuudesta tässä kevättalvella. Hänkin tuumaili siinä kanaa pakatessaan, että hekin joutuvat käyttämään marinadiin enemmän yrttejä kuin tavallisesti: yrttien maku on vielä niin ohut.

Olin jo päässyt maistelemaan että sitruunachutney sopii hyvin fetan kanssa ja kuvittelin, että se kävisi myös kanalle. V oli myös todennut, että mangochutney voisi käydä hyvin sekoitettavaksi tuohon vahvaan ja sitruunaiseen versioon ja minä poimin kaupasta mukaani Pirkan mangochutneypurkin ja lähdin kotiin.

Matkalta soitin V:lle ja pyysin lämmittämän grillin kanaa varten. Koska oli arki-ilta tuumailin, että yksinkertaisuus kunniaan ja sekoitin sitruunachutneystä, mangochutneystä, öljystä ja soijasta kanalle sivelymarinadin ja sutikoin sitä vaan yrttimarinoinnin päälle.

Siitä tuli ihan älyttömän hyvää. Sitruunaista ja mangoista, vahvaa ja samalla lempeää. Soija syvensi makua mukavasti ja toi ruokaan suolaa. Epäsuora lämpö grillissä teki öljyisestä chutneystä ihanan tahmaisen pinnan kanalle ja kun V sutikoi kastiketta kanan pintaan useamman kerran paiston aikana, liha oli juuri niin mehukasta ja ihanaa kuin pitää.

Aikaa paistamiseen meni tarkalleen 1h 6 min. Käytimme toki apuna paistimittaria ja otimme kanan pois grillistä kun sisälämpö oli 3 astetta alle tavoitteen. Sitten kana sai vetäytyä leikkuulaudalla ennen leikkaamista n. 10 min.

Edit 26092012: Kanalle sisälämmöksi riittänee 75 astetta (maku- lehti)  - vaikka tässä postauksessa kanaa kypsennettiinkin pidempään, sinne 79-82 asteen hujakoille. Tämä oli meidän vanhan paistimittarin lukema siinä kohtaa, missä se kanan kuva oli:) 

jalkaan tehty viilto auttaa kypsymisessäBtoilerin koiven liitoskohtaan tehdään pieni viilto, joka auttaa kypsymisessä.

En muista enää, mihin postaukseen sain lukijalta vinkin, että kanan koipien liitoskohtaan kannattaa tehdä veitsellä viilto, jotta myös rintafileen ja jalan kiinnikekokhta kypsyy samaan aikaan. Se on olllut ihan loistoneuvo! Jalkaa ei siis tarvitse leikata mitenkään poikki, riittää, että viiltää nahan ja kalvot auki. Kiitos vielä vinkistä:)

Ja tiedoksenne, minulla on jääkaapissa ostettuna ihan samanlainen kana täksi illaksi, chutneytäkin on vielä... :)

chutneyllä ja soijalla valeltu broileri

Chutneyllä hunnutettua kanaa grillissä

1 broileri marinoituna (ainakin yön yli) lehtiperiljalla, valkosipulilla ja öljyllä.
2 rkl mangochutneytä
2 rkl sitruunachutneytä
2 rkl soijaa
n. 3 rkl öljyä (esim. rypsiöljy)

Paista kanaa epäsuoralla tulella: V laittaa kanan alle ison alumiinivuuan, jotta kaikki ritilän alle tippuva kastike ja roiskeet eivät sotke grilliä. Vuuan molemmille puolillesijoitetaan hiilet. Kana laitetaan ritilälle, vuuan päälle.

Sekoita kaikki kastikeaineet keskenään.

Sitten kanaan työnnetään paistimittari ja kanaa voidellaan grillissä ahkerasti kastikeseoksella. Jos sinulla on suuri suti, tee isompi annos kastiketta, Meillä tuo määrä riitti kanalle 3-4 voiteluun ihan hyvin.

Kypsennä kanaa n. 2-3 astetta alle tavoitelämmön ja nosta se vetäytymään leikkuulaudalle 10 minuutiksi. Voit kokeilla kanan kypsyyden myös tekemällä pienen viillon kanaan: jos kana on kypsää, viillossa näkyvä lihasneste on kirkasta.

Sitten nauti kana vaikka linssi-avokadosalaatin kanssa, paahdetuilla palsternakoilla tai jollain muulla lisäkkeellä. Nam.

4 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

No nam TODELLAKIN. Uskaltaisikohan sitä avata lauantaina grillikauden?
Olen noita marinoituja kokonaisia broilereita jo katsonutkin sillä silmällä...

Nelle kirjoitti...

Niistä tulee niin hyviä grillissä. Kunhan vaan muistaa sutikoida... V lupasi laittaa grillin päälle, olen vieläkin töissä. Pitää varmaan yrittää kotiin siksi kun ruoka valmistuu... ;)

Kyllä nyt jo kannattaa tomuttaa grilli talven pölyistä, maistui niin hyvälle taas pitkästä aikaa tuo grillisapuska.. :)

Anonyymi kirjoitti...

Broileri on kypsä kun sisälämpötila on 75C ;)

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: kiitos huomiosta! Tuo astemäärä lienee napattu meidän paistimittarista aikoinaan. Viimeaikoina on mittarin kanssa kanaa tullut vähemmän laitettua - ollaan vaan kurkistettu hieman rintalastan vierestä onko kystä :) Mutta tosiaankin, broilerille näyttäisi riittävän se 75 astetta!