maanantai 11. tammikuuta 2010

Kampasimpukoita ja aprikoosisalsaa sekä gratinoituja vihersimpukoita



Innostuimme lauantaina koeponnistamaan äyriäisruokia hieman ruokahaastettakin ajatellen. Pitkän miettimisen jälkeen totesin, että ehkä tästä ei kuitenkaan tule se haastepostaus, vaikka tuo kampasimpukka ja aprkoosisalsa olikin niin hyvää, että sillä voisi osallistua. Päädyin siis tekemään viikonloppuillallisemme alkupalaksi salsan joulun jämähedelmistä. Sen kanssa paistoin yhden kampasimpukan per nenu sekä gratinoin muutamia vihersimpukoita.

Aprikoosisalsa kävi ihan mielettömän hyvin yhteen kampasimpukan kanssa. Vihersimpukat olivat hyvää ihan sellaisenaankin, eivätkä olisi kaivanneet mitään kummempaa rinnalleen. Yhdeksi alkupalaksi riittäisi, jos ostaisi kaksi-kolme kampasimpukan lihaa per nenu ja tekisi kaveriksi tuota salsaa tai tekisi useamman gratinoidun vihersimpukan.

Vihersimpukan gratinointiin käytin pari pöydällä pyörinyttä kumkvattia, kirveliä (sellossa ei ollut yhtään korianteria tai lehtipersiljaa), voita, valkosipulia ja parmesania. Vihersimpukan maku on voimakkaampi kuin sinisimpukan ja meistä se kesti hyvin vähän aromaattisemmankin täytteen.

Litsit ostin lidlistä. En ollut koskaan aikaisemmin ostanut tuoreita litsejä, mutta kun ne maksoivat 4.90 kg, uteliaisuus voitti. Litsien rakenne on jotenkin hieman kampasimpukan tai jopa mustekalan rakennetta muistuttava, mutta maku on herkkä ja makea. Näiden ominaisuuksiensa vuoksi se sopi minusta oikein hyvin salsan sekaan. Salsassa maut ja tekstuuri sitoutuivat toisiinsa ja kun tarjosin alkupalan kanssa vielä cavaa, eipä paljon muuta olisi tarvittukaan.

Kampasimpukka on vaan niin kallista, että parin palan ostaminen n. neljän hengen seurueelle maksaa helposti lähemmäs kympin. Mutta silloin tällöin voi herkutella, etenkin jos on viettämässä iltaa kahden... :)

Viineistä puheen ollen, koska olen tykännyt siitä Chill-out pussiviinistä sellaisena helppona kokkaus/kesäviininä ostin kokeeksi alkoon ilmestyneen toisen valkoisen pussiviinin, Palesan. Se oli kuulkaas kamalaa. Maku oli tosi ohut ja hedelmäinen, jotenkin lattea. Kuitenkin siinä oli joku, ei nyt ihan kotiviinimäisen terävä metallinen sivumaku mutta sinnepäin. Jos Chill outia nyt vielä silloin tällöin kokkikin saattaa siemaista lasillisen kokkaillessaan niin palesa jää kyllä ihan kokonaan ruuanlaittoon. Kympin litrahinnalla se on minusta huomattavasti heikompi esitys kuin moni muu, esim. n. 8 eur/l luokkaan laskeutuva Gozo. Ei sen kokkausviininkään nyt ihan kamalaa tarvi olla. ;) Cava jota joimme oli joku uutuus, jota emme olleet vielä maistaneet aiemmin: Can Vendrell Cava Brut. Luomuakin se oli, eikä ollenkaan pöllömpää vaikkei ehkä ihan kestosuosikiksi kohoakaan.


Aprikoosisalsaa ja kampasimpukoita (2:lle)

2 aprikoosia
6 litsiä
1/2 punasipuli hienona silppuna
1 kevätsipuli
n. 3 cm pala vihreää chiliä
n. 1-1,5 rkl manteliöljyä
n. 2 rkl viikunabalsamicoa
tuoretta timjamia
mustaa pippuria

Lisäksi paistetaan:
2-3 kampasimpukkaa per nenu
voita
chiliöljyä

Viipaloi aprikoosit ja silppua punasipuli pieneksi. Kuori litseistä pois kuori, se lähtee helposti veitsellä lohkaisemalla. Irrota hedelmäliha kiven ympäriltä. Pilko irrotettu hedelmäliha salsan mukaan. Poista chilistä siemenet ja pilko se hienoksi. Sekoita kaikki salsan aineet keskenään ja mausta pippurilla ja tuoreella timjamilla. Manteliöljy on aika vahvan makuista, joten se tykkää hurjasti tuoreesta, raikkaasta timjamista. Jätä vetäytymään siksi aikaa kun lämmität lautaset ja paistat kampasimpukat.

Kuumenna paistinpannu ja laita pannulle loraus chiliöljyä ja nokare voita. Paista kampasimpukoihin kuumalla pannulla vain väri molemmin puolin. Tarjoa lämmitetyiltä lautasilta hedelmäsalsan kanssa. Halutessasi voit lorauttaa pannulta hieman voi-chiliöljyseosta paistetun simpukan päälle.


Gratinoituja vihersimpukoita (2:lle)

4-6 simpukkaa per nenu
nokare voita joka simpukkaan, yht. n. 40g

täyte
2 kumkvattia
2-3 cm pala vihreää chiliä
n. 3-4 rkl silputtua kirveliä, korianteria tai lehtiperiljaa (mitä nyt satut saamaan)
n. 1 dl raastettua parmesania
loraus valkoviiniä
1 iso tai 2 pienempää valkosipulin kynttä
mustaa pippuria


Laita täytteeseen n. puolet juustoraasteesta. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään. Lorauta täytteeseen pari rkl valkoviiniä kostukkeeksi ja lusikoi täyte simpukoiden päälle. Laita täytteen päälle nokare voita ja peitä simpukka parmesan - raasteella. Lorauta vielä uunivuuan pohjalle hieman valkoviiniä.

Paista simpukoita 225 asteisessa uunissa n. 5-8 min tai kunnes juusto ja voi on sulaa ja hyvän näköistä. Simpukalle riittää, että se lämpenee, eikä sen tarvitse muuten kypsyä. Liiallisella kypsentämisellä se muuttuu vaan sitkeäksi. Tarjoa heti lämmitetyiltä lautasilta.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

ooh, ihan sairaan hyvää herkkua!

Nelle kirjoitti...

Yaelian: oli hyvää, kieltämättä. Mutta aika tyypillinen tarjoilutapa minusta, haluan vielä vähän haastaa itseni jos keksisin jotain muuta. Jos en, niin sitten en keksi ja jää osallistumatta. Mutta onko sekään niin kovin vaarallista sitten.. ;)