sunnuntai 30. marraskuuta 2008

Mansikka-appelsiinimoussekakku





Olen tarjoamassa illallisen, jonka jälkiruokana tarjoamme kakkua ja shampanjaa. Mietin millaisen kakun haluaisin ja päädyin melko herkästi maustettuun mansikka-appelsiinimoussekakkuun kun löysin vielä tuoreita mansikoita. Koska tässä reseptissä käytetään myös jäisiä mansikoita, niitä kannattaa nostaa hieman sulamaan jo ennen pohjan teon aloittamista. Mansikoiden ei tarvitse olla sulia, mutta jos pakkanen on kovin kylmä, mansikat eivät muusaannu edes tehodekoittimessa ihan kivikovina.

Kakkupohja (vaalea):

6 munaa
1,5 dl sokeria
2 dl perunajauhoa
0.5 dl vehnäjauhoa
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vanilijasokeria


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. vatkaa kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan siivilän läpi varovasti sekoittaen.

voitele kakkuvuoka ja jauhota se kevyesti vehnäjauholla. kaada kakkutaikina vuokaan ja paista uunissa n. 50 min. Paiston loppupuolella peitin kakun leivinpaperilla, ettei pinta rusketu liikaa. Tämä oli ensimmäinen kerta kakkukokkailua uudessa uunissa. Mulla oli aluksi kiertoilma päällä, koska vanha uuni ei paistanut tasaisesti ilman kiertoilmaa. Kakku pääsi ehkä vähän liiankin tummaksi tällä kertaa. Seuraavalla kertaa jätän kiertoilman pois ja tarkistan tilanteen 5 min aikaisemmin.

jäähdytä kakku hyvin ennen leikkaamista.

täytteiden valmistelu
4 dl kermaa
1 prk mascarponea
2 dl turkkilaista jogurttia
2 tl vanilijasokeria




vaahdota 4 dl kermaa vaahdoksi täytteitä varten. vatkaa vaahtoon lisäksi mascarpone, jogurtti ja vanilijasokeri. Nosta seos viileään ja tee täytteiden makuseokset.




Appelsiinitäyte

3 rkl appelsiinimehua
3 rkl cointreau - likööriä
2 rkl limen mehua (lopuksi)
1 appelsiinin raastettu kuori
1 dl sokeria
75g voita
2 munaa

Tämän kiisselin teko on vähän uskon asia. Pitää joskus oikein katsoa kauanko siihen menee, ennenkuin se alkaa hyytyä. Sitten kun kiisseli alkaa hyytyä se pitää heti siirtää kylmään, ettei kananmuna juoksetu. Esivalmisteluina kannattaa päästää altaaeen valmiiksi kylmää vettä kiisselin jäähdytystä varten.


Mittaa kaikki kiisselin ainekset kattilaan ja varaudu tukevalla vispilällä. Itse olen vispilällä painanut voiklimppiä pohjaan ja sekoittanut samalla.







Kuumenna seosta tauottomasti sekoittaen kunnes voi on sulanut ja kiisseli alkaa hyytyä. Kiisselin ei kuulu kiehua vaan kuumentua ja hyytyä samanaikaisesti. Kiisselistä ei tule mitenkään puuromaista, mutta rakenne muuttuu selvästi ja kiisseli vaalenee.




Viilennä sakeutunut kiisseli nopeasti vesialtaassa jälleen koko ajan sekoittaen. Laita viileä kiisseli sivuun jääkaappiin tms. odottamaan kakun täyttämistä.

Mansikkatäyte
200-300g mansikoita jäisenä
2 dl tuoreita mansikoita (jos saatavilla)
3 rkl sokeria
2 liivatelehteä liotettuna kylmässä vedessä
0.5 dl mansikka tai appelsiinimehua

+ kermavaahtoseosta

murskaa jäiset mansikat melko tasaiseksi seokseksi joko sauvasekoittimella tai yleiskoneessa. Mansikat muodostavat kylmän tahnan. Voit sekoittaa tahnaan pari-kolme suurta lusikallista täytettä varten tehtyä kermaseosta ja /tai kaataa vähän kermaa mössöön että saat sen paremmin tasaiseksi. Sinänsä pienet mansikanpalat nyt eivät haittaa mitään.

Ota kermaseoksesta sivuun n. 3 dl vaahtoa ja sekoita se appelsiinikiisseliin. Pilko tuoreet mansikat lohkoiksi ja sekoita niihin sokeri varovasti kääntelemällä.

Loppuosaan vaahdosta sekoitetaan liivate, joka liotuksen jälkeen sulatetaan kuumennettuun mehutilkkaan. Anna seoksen hieman jäähtyä ( ei kylmäksi asti, ettei liivate hyydy!) ennen sekoittamista kermavaahtoon, ettei koko komeus sula. Lisäsin kaksi ruokalusikallista (reilua) mansikkahilettä kermavaahtoon, saadakseni sen hieman jäähtymään.



Kun liivate on sekoitettu vaahtoseokseen lisää vasta sen jälkeen jäinen koko loppu mansikkamössö pienissä erissä ja koko ajan sekoittaen kermavaahtomössöön.

Lopuksi kääntele sekaan mansikanpalat ja sokeri. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria.

Kakkupohjan kostutukseen käytin itse noin 2 dl appelsiinista puristamaani mehua johon sekoitin hieman appelsiinilikööriä.



kakku kootaan esim. irtopohjavuuan reunuksen sisään aloittamalla kakkupohjasta, kostuttamalla sitä hieman erityisesti reunoista. Sitten appelsiinitäytettä ja sen päälle mansikkatäytettä. sitten taas kakkupohja...




Kanneksi viimeinen kakkupohja, joka kostutetaan ehkä hieman runsaammin kuin alemmisa kerroksissa olleet pohjat.

Jätä kakku hyytymään ja maustumaan mlieluiten yön yli.



Jos haluaa kakusta vielä perinteisemmän, kannattaa sipaista jotain hilloa tai marmeladia vähäsen kakkupohjille täytteiden lisäksi. Jätin sen nyt pois tarkoituksella, korostaakseni mansikoiden tuoretta makua. Liköörin voi myös jättää pois ja korvata vastaavalla määrällä appelsiinimehua. Tosin sitten lisäisin myös vähän sokeria, koska likööri on aina tosi makeaa.



Kakun voisi ehkä koota myös silikonivuokaan ja tehdä keikauskakkutyylisenä, tai käyttää kakkureunusta jos omistaa niin hienon välineen. Itse olen käyttänyt hyväksi havaittua yhdistelmää silikonivuuasta ja irtopohjareunuksesta joista silikonivuoka on sen verran isompi, että irtopohjareunus kiristyy syntyneen kakun ympärille melko napakasti. Näin täytteet eivät valu.



Jos kakun kokoaa keikauskakkumaisena niin ylin kakkukerros kannattanee jättää laittamatta, että kaikki täyte mahtuu vuokaan. Tällöin ensin vuokaan laitetaan ylin täytekerros ja pinnalle tulee kakun pohja. Kannen voi laittaa lautaselle odottamaan seuraavaa päivää ja kostuttaa vähän valmiiksi. En ole kokeillut tätä, niin että jos on käytössä irtopohjavuoka niin suosittelen sitä - keikauksilla tai ilman. :)



Päälliseen käytin litran kermaa, johon sekoitin 0.5 dl vanilijakreemijauhetta. Koristelin kakun tällä kertaa kermaruusuilla.

kakun kanssa nautittu shampanja oli Piper-Heidsieck - merkkistä ja tarkemmin blanc de blancs.

Shampanja oli kyllä aivan erinomaista, kiitokset lahjasta. Sen maussa oli tosi paljon paahtoleipää, niin että se sopisi loistavasti esimerkiksi ankanmaksan kanssa, mtta toimi sellaisenaan aivan loistavasti.

Itse asiassa kakkua varten oli ostettu toinenkin shampanja, jonka voin ilokseni todeta meidän myös tuhonneen illan aikana. Tämä löytyi sellon alkosta tilausvalikoimasta - Drappierin pinot noir. Se oli huomattavasti keveämpi kakun kumppani eikä paahtoleivän maku ollut niin vahva. tosi hyvää tämäkin, hedelmäisempi maku sopi kyllä kakun kanssa kuten alkon myyjä vähän lupailikin, kun etsin jotain erilaista kun yleensä. :) Pullo oli myös aika edukas, koitin katsoa alkon webistä mutten löytänyt. Muistaakseni se oli n. 35e luokkaa, mikä ei ole todellakaan riistohinta shampanjasta.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tämä oli NAMNAM.
Koostumus oli täydellinen, vaikka Nelle muuta väittääkin.

Nelle kirjoitti...

Hyväähän se oli, en mä sillä :) Tää on vaan niin sitä, kun joskus on saanut sen pohjan kypsymään ihan prikulleen niinku haluaa, niin siitä ajatuksesta on vaikea päästä eroon. Mutta Joo, 9 henkee melkein tappo sen valtavan kakun alku- ja pääruuan jälkeen että ei ketään muuta tuntunut kiusaavan yhtään;) Loppu syötiin eilen :)

Sitäpaitsi oli tosi kivat bileet, kiitos kaikille osallistujille!