maanantai 24. marraskuuta 2008

Briekeitto

En tiedä onko kenelläkään muulla samaa ongelmaa, että brietä tulee joskus ostettua liikaa ja sitä jää jääkaappiin pieniksi, erittäin vahvan makuisiksi ammoniakkipalasiksi. Koska tokihan sitä pitää ostaa uutta, kun vanhaa ei saa alas edes hillon kanssa ja brietä tekisi kuitenkin mieli. Lopputuloksena on tilanne, jossa et oikein raaski heittää poiskaan sinänsä hyvää juustoa, mutta melkein ammoniakkisen brien mutusteleminenkaan ei oikein houkuta.

Lähdin jossain vaiheessa miettimään voiko näille brienpaloille tehdä yhtään mitään ja löysin reseptin Brie - keittoon juomanlaskijan sivuilta.

Päätin sitten kokeilla näin sunnuntain kunniaksi vähän parempaa lounasruokaa. Lisäksi jääkaapissa oli vielä perjantailta jäänytä sushikalaa joka sekin piti hävittää. Niinpä lounaaksi saimme alkupalaksi kalaleipää ja varsinaiseksi ruuaksi briekeittoa. Onnistuimme kyllä syömään keiton ensin ja leivän sitten - vaikka suunnittelinkin toisinpäin :) Ei silti haitannut yhtään, hyvää oli.

Krogin resepti on hyvä, he selvästi tietävät mitä tekevät, mutta tässä se versio joka aktualisoitui muutamien ainesten puuttuessa lautasellemme.

Briekeitto

3 kannikkaa brietä, yhteensä n. 100-150g brien sisusta kuoret poistettuna.
3 dl tummaa velkoa (kilkennyä ei ollut kotona)
1 kanaliemikuutio
n. 100g punaista emmentalia raasteena
40g voita
2 kukkurallista ruokalusikallista vehnäjauhoa (lienee lähellä sitä n. 40 g)
4-5 dl vettä
1 dl ruokakermaa (15%)
½ laakerinlehteä
rosepippuria (valkopippuria ei ollut)
vuonankaalia koristeluun (myös lehtipersilja tai timjami olisi sopinut hyvin)


Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. keitä jauhoja miedohkolla lämmöllä rasvassa niin, etteivät vielä rusketu nutta turpoavat. Kaada sekaan olut, lisää liemikuutio, laakerinlehti ja vettä koko ajan sekoittaen. Kiehutetaan 5-10 min matalalla lämmöllä. Lisätään kuorittu brie ja kerma.


Annoin ohjeen mukaisesti brien sulaa ja lisäsin sitten emmentalin. En keittänyt keittoa enää sen jälkeen, vaan nostin keiton sivuun. Ohjeessa keitto kehotettiin siivilöimään ja kuohkeuttamaan sauvasekoittimella. Kun päiväkahville tulleet yllätysvieraamme olivat lähteneet, oli jo niin nälkä, että skippasin tämän, kun juusto suli keittoon tosi hyvin ja keitto maistui ihanalle sellaisenaankin. :) Ensi kerralla kokeilen sitä kuohkeutusta. Keitto on sen verran raskata kamaa, että kuohkeutuksella siihen voi saada hauskan vaahtomaisemman suutuntuman, mikä keventänee keittoa. Rosepippuriakin ripsautin keiton päälle vaan vähän, sitä uskaltaa kyllä laittaa enemmänkin. Sen pippurin voi rohkeampi laittaa jo laakerinlehden kanssa kiehumaan keittoon. Mielestäni lehtipersilja ja rosepippuri sopisivat raikkaan makunsa vuoksi keittoon hyvin.

Niin että kyllä, myös vanhan brien voi ainakin osittain hyödyntää! Kuoriessa tosin iso osa briestä siirtyi kompostiin, mutta parempi sekin, kuin koko brie.

Sunnuntain kunniaksi päätimme vielä nauttia keiton ja kalaleivän kanssa lasilliset kuohuvaa - Jääkaapista kun löytyi pullo prosecoa. Raikas ja hapoinen kuohujuoma sopi täyteläisen keiton kanssa hyvin, suosittelen.

1 kommentti:

Mimmu kirjoitti...

Namnam, kun kuulostaakin hyvältä! Tätä täytyy kyllä kokeilla!