maanantai 24. marraskuuta 2008

Sunnuntain kalajämäleipä


Olen suuri kompostikeittiön kannattaja ja pyrin keksimään pienillekin ruuantähteille jonkin kierrätyksen. Tässä yksi esimerkki siitä, mitä voi tehdä sekalaisille kalanpaloille. Idea on kopioitu kalatiskistä, jossa usein myydään valmista kala-äyriäissekoitusta kermapohjaisessa (creme fraishe/smetana) marinadissa. Idea on, että kalat voi sellaisenaan laittaa vuuassa uuniin ja syödä lisäkkeen kanssa. Samalla idealla voi siis tehdä suuremmakin erän kalaa - paistoaika täytyy vain olla silloin pidempi. Huomaa että laakeassa astiassa ruoka kypsentyy opeammin kuin syvässä. Lisäksi tiedoksi niille, jotka inhoavat kalan hajua paistettaessa, että tämä kalaruoka ei juurikaan tuoksu.


Kalaleipä

1 pieni siikafileen pala (n. 100g) ja
vähän vähemmän (n. 50-80g) tuoretta tonnikalaa.
3 oksaa lehtipersiljaa silputtuna
2 pientä oksaa timjamia (lehdet. n. ½ tl)
rosepippuria
mustapippuria
n. 1 rkl limetin mehua
½ prk creme fraishea (tai sen verran että kalat peittyy)
2 viipaletta paahtoleipää
vuonankaalia tai muuta salaattia
hippu suolaa
hyvää oliiviöljyä maun mukaan

Poista siikafileestä nahka (en tiedä olisiko tarvinnut, mutta otin sen pois kun lähti helposti) pilko kalat kuutioiksi ja laita pieneen uuninkestävään vuokaan. Ripottele päälle yritit ja rosepippuri. Sekoita limetin mehu ja creme fraishe ja levitä seos kalojen päälle. Vuokaa paistetaan uunissa 200 asteessa n. 10 min, kunnes näkyy pientä kiehumista reunoilta ja kalat ovat kypsiä. Aika on lyhyt, koska kalaa ei ole tarkoitus kuivattaa.


Paahda paahtoleipä ja lusikoi kalatäytettä leivän ja salaatin päälle. Ripsauta päälle hieman suolaa,mustapippuria ja pirskota oliiviöljyä. Nauti välittömästi.

Ei kommentteja: