torstai 11. huhtikuuta 2013

Ruokabloggaajan nolo moka, katso kuvat!

Kuvan kukat eivät liity tapaukseen. 

Otsikko tekee kunniaa kaikille niille miljoonille otsikoille, jotka koristavat iltapäivälehtien sivuja.

Se ei kerro mitään, vonkuu klikkausta ja jokainen tietää jo ennen sitä väsynyttä klikkausta, että uutinen on mitättömän pieni. Mutta se anelee; katso nyt, kumminkin kiinnostaa. Päätä hajottaa joka kerta kun tuollaisen näkee, mutta silloin kun näin Ylen sivuilla vastaavan, päätin kirjoittaa tämän jutun. Yle, pliis - ei teilläkin!

En voi sille mitään, mutta joka kerta kun näen tuollaisen otsikon tulee mieleeni aika, jolloin olin koulukiusattu. Ne kiusaajat siellä omissa porukoissaan käyttivät juuri tuollaista tapaa puhua. Oikeastaan on väärin sanoa, että otsikko ei kerro mitään; se kertoo kyllä täydellisesti valmiin asenteen jolla tuota kyseistä uutista olisi syytä lukea.

Ja näitä otsikkoja tekevät koulutetut journalistit. Kukaan ei varmaan pidä niitä enää edes mitenkään outoina vaikka kaupallinen lehdistö ottaa niissä lukijan "meidän porukkaan" ja paapoo kuin pikkulasta - ethän sinäkään tee tätä virhettä? Päivittelemään niiden muiden tekemiä virheitä tai tähtösten kertakaikkisen tyylitöntä kauppareissupukeutumista - sieltä turvallisen näyttöpäätteen takaa, missä voi nauttia kupposen kuumaa kahvia ja ihmetellä maailman menoa - ja tarkistaa salaa pöydän alla omien kenkiensä värin (tai sen olivatko ne samaa paria, edes), kun kukaan ei näe.

Mutta kahvista puheen ollen, oli minulla kerrottavanani oikeastikin nolo moka. Ja olisi niitä kyllä useampikin, enemmän kuin sormia kädessäni, mutta ajattelin että tästä nimenomaisesta voisi joku muukin ottaa opikseen.

Mutta tämä mittalusikka liittyy hyvin herättävään kahvinkeittoon. 

Katsokaa ja ihmetelkää, oheisessa kuvassa on Moccamasterin KAHDEN KUPIN MITTA. Ei, sitä ei sanota missään itse mitassa. Kyllä, useimmissa kahvinkeittimissä on tietääkseni yhden kupin mitta ja kyllä, olen ehkä maailman huonoin kahvinkeittäjä.

Enkä olisi edes tajunnut sitä itse - ihmettelin vaan miten kahvi on niin kauhean kitkerää nykyisin vaikka kuinka pehmeitä laatuja yrittäisi etsiä. Kunnes ystäväni M sitten kerran ohimennen mainitsi, että se on kahden kupin mitta. Seuraavana päivänä kokeilin ja voi ihme kun kahvin luonne muuttui ;)

No, ehkä tässä oli nyt tätä mitan täyteen tulemista ja kupin nurimenemistä ihan tarpeeksi yhdelle päivälle. Mutta ainakin minä toivon otsikoita, joissa oikeasti puhutaan asiaa. Niin ja kahvipakettiin voisi oikeasti painaa vaikka grammoina, paljonko sitä purua pannaan yhtä kuppia kohden - meille vakavamielisille insinööreille.

14 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Sulla on yhtä komeet kukat kuin mulla!

Mä olen piilottanut duunissa ton Moccamasterin mitan. Kahvinkeittäminen kun tuntuu olevan muutenkin aivan helvetin vaikeaa, tuolla mitalla siitä ei tullut oikeen koskaan juomakelpoista.

Nelle kirjoitti...

Veera: Träskendan lähitulppaanit - kaupasta ei ole saanut uusia hetkeen ;D

Meillä kylään tullut äitini oli nin helpottunut "kun minä mietin että miten sitä kauniisti sanotaan, että laitat liikaa kahvia.." ;)

Ei tämmösiä tavallisia saisi näin huijata! :) Muistan miten helpottuneeksi itseni tunsin kun mitta tuli kahvinkoneen mukana - mietin että no nyt mäkin vihdoin osaan keittää kahvia. Mutta ei. Aina voi mokata, ihan joka asiassa.

Unknown kirjoitti...

Saman mokan tein kun keitin anoppilassa ensi vierailulla kahvia. Hiukan nolotti, nyt tosin jo naurattaa :D.

Nelle kirjoitti...

Minna: voi ei ;) Joo, kyllä munkin piti tätä hetki sulatella ennenkun kehtasin postata mutta nyt jo naurattaa. :) Sarjassamme miksi ei tullut mieleen että se mitta on liian iso... ;)

Elina/Chocochili.net kirjoitti...

Heh, sattuuhan sitä :D

Mä olen ihan onneton keittämään suodatinkahvia. Keitän kotona aina mutteripannulla espressoa, joten olen ihan hukassa noiden perinteisten kahvinkeittimien kanssa.

Nelle kirjoitti...

Elina: no vähän samaa tautia - mä olen itse teeihminen ja kun keitettiin vaan espressoa monta vuotta niin taito hukkui... Ja sitten kun ostettiin kahvinkeitin niin...

Nimetön kirjoitti...

Jos yhtään lohduttaa, niin yhden tutun isä (matemaatikko) teki tuon mokan tuplasti. Hän kun ei muistanut, oliko se yksi mitallinen kaksi kuppia, vai pitikö olla kaksi mittaa kuppia kohden. Varmuuden vuoksi hän valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon, ettei vaan tule liian laihaa. :) Siis todellisuudessa neljä mittaa kahvia kupillista kohden!!!

Nimetön kirjoitti...

Ihan alaa tuntevana täytyy puolustaa niitä koulutettuja journalisteja sen verran, että vaikka he otsikot kirjoittavatkin (tai itseasiassa joskus joku muukin saattaa vaihtaa otsikon jossain vaiheessa), niin toimittajat ovat samalla lailla työnantajan alaisia kuin muutkin työläiset. Harva toimittaja ihan oikeasti itse rakastaa niitä klikkauksia hakevia otsikoita, mutta eivät he voi oikein kieläytyäkään tekemästä sitä, mitä työnantaja haluaa. Tuskinpa kukaan muukaan tykkää ihan jokaisesta asiasta työssään, mutta silti ne ikävät puoletkin on tehtävä.

Ja tiedän, kohuotsikoiden ongelma pysyy silti, suurin syy niihin vain löytyy jostain muualta kuin jutun kirjoittaneesta tyypistä.

Kahvimitta alkoi naurattaa, kun tajusin mistä edellisen työpaikan kummallisen vahva kahvi johtui, kun saimme kahvihuoneeseen upouuden Moccamasterin. Kauheaa huiputusta. :D

Jaska Jokunen kirjoitti...

Hieman samaan tyyliin täälläkin: http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/01/asemies-riehui-nokialla-katso-myos.html

:D

Virpi kirjoitti...

En muista, oliko kahvinkeittimen mukana ohjeessa mainintaa siitä, että tuo on kahden kupin mitta - meillä siis ei ole tähän asti vielä kukaan sekoittanut sitä yhdeksi mitalliseksi, mutta ymmärrän, että helposti voi sekaannus tapahtua, jos tuo mittatyyppi ei ole tuttu!

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: no kyllä se vähän lohduttaa :) En käsitä, miten mulla ei vielä lähes nelikymppisenäkään ole "silmää" yhtään sille, miten paljon suodattimeen tulee laittaa kahvia. Onneton tunari! ;)

Anonyymi: ymmärrän tavallaan tuon yksittäisen journalistin näkökulman. Toisaalta journalisteja sanotaan "vallan vahtikoiriksi" ja siinä kontekstissa jotenkin toivoisin, että journalistitkin pysähtyisivät hetkeksi miettimään miten sitä sanan valtaa oikein käyttää. Onhan journalisteissakin varmaan eri tason kirjoittajia eikä kaikilla varmaan ole mahdollisuutta valita millaista työtä tekee. Minusta kuitenkin on kyse jostain isommasta kuin "ikävien duunien" suorittamisesta kun raportoinnista tulee tarkkasilmäisen ja kriittisen sijaan osoittelevaa ja sensaatiohakuista. Millaisia lukijoita meistä siinä koulitaan? Varmaan tässä on myös sitä, että välillä kuulee huudeltavan bloggaajienkin vastuun perään, vaikka useimmat bloggaajista tekevät hommaa harrastuksekseen ilman minkäänlaista journalistista (tai esim. ruokablogissa ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää) koulutusta. Mutta meillä ei tietysti ole päätoimittajaa joka kieltäisi hyvien juttujen kirjoittamisen ;) Kun katsoo kaupallista mediaa niin valitettavan harvassa paikassa näkee enää minkäänlaista vastuunottoa vahtikoirista puhumattakaan. Nykyaikana kun tietoa tulee niin paljon toivoisi, että se ammattikunta joka voisi meille tietoa käsitellä kattavasti tekisi parempaa jälkeä - oli se sitten toimittaja, editoija tai päätoimittaja. Ja ainakin odotan sitä Yleltä, joka rahoitetaan verovaroin. Ainakin sillä on tietty vastuu ja velvollisuus jo asemansa puolesta. Menipä vakavaksi :) Mutta tavallaan on varmaan hyvä itse kunkin pysähtyä miettimään vastuutaan myös lukijana. Eiväthän ne lehtitalot tuota uutisia, joita ei lueta.

Ja mitä tulee siihen työpaikan kahvimittaan niin joo, varmaan monessa paikassa on Ihan Sama Homma :)

Jaska jokunen - niin. Vähän samaa juttua, kyllä.

Virpi: joo, meille uusavuttomille siinä kahvimitassa olis hyvä lukea 1 mitta per 2 kuppia :) Teillä on selvästi parempia kahvinkeittäjiä - V keittele kahvinsa yleensä ihan ilman mittaa, varistaa vaan "sopivasti" kahvia suodattimeen. Mutta mulla tuo ei toimi ollenkaan kun en kertakaikkiaan näe, mikä on "sopivasti" :) Niinpä olen mittojen orja.(huoh). :)

Nimetön kirjoitti...

Itse käytän kahvinkeitossa yhdelle kupille erilaista ja -mallista mittaa kuin Moccamaster. Kerran mittasin ja vertasin omaan kahvimittaani, niin sama tilavuus molemmissa mitoissa! Eli mun kahvinkeitossa Moccamaster-mitta on yhden kupin -mitta. Tulee ihanan tummaa kahvia, kun keittää laadukkaasta kahvista.

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: joo, kyllä mäkin jostain kahveista sain ihan hyvää - just semmosta tummaa ja vahvaa. Mutta aika moni menee vähän liiankin tummaksi mun makkuuni :) Alkaa tulla semmonen kitkeryys... Ei kai se auta kun yrittää vaan löytää eri kahvilaaduista se sopiva purumäärä jotenkin näppiituntumalla.... Ehkä mä opin eläkeikään mennessä ;)

Cillas kirjoitti...

Silmät ristissä, naureskellen luin aamutuimaan postaustasi. Minulle on käynyt sama moka Moccamasterin mittaa käyttäessä. Tulikohan tuo grammamäärä jo todettua jossakin kommentissa? Se on 7g / kahvimitallinen. Tärkeää on myös veden kaataminen säiliöön puhtaalla kannulla (ei kahvikeittimen lasipannulla). Kahvirasvaa sisältävällä pannulla veden kaataminen siirtää rasvan koneeseen ja se maistuu kahvissa tympeältä (eltaantunut rasva). Iloista helatostaita!