tiistai 2. huhtikuuta 2013

Omenapashaa

omenapasha


Meidän pääsiäisemme maistui lampaalle, aprikoosille, omenalle, inkiväärille, chilille ja mintulle. Tosin kaikkia näitä makuja ei mahdutettu yhteen ainoaan ruokaan vaan pääsiäisen edetessä kattauksesta toiseen myös ruoka etsi vähän perinteisestäkin poikkeavia muotoja.


Jotenkin se elämä on nykyään niin kovin intensiivistä, että välillä pitää vähän etsiä uusiakin tuulia - etenkin jos ei itsestä tahdo löytyä luovuutta juuri siihen pääsiäishässäkkään. Olinkin varsin tyytyväinen, kun törmäsin pashareseptiä googletellessani Valion omenapashaan. Idea omppusoseen lisäämisestä kuulosti heti hyvältä ja kellarissa on vielä paljon sitä syksyllä keittelemääni raikasta omppu-calvadossosetta.

pasha, omenahillo
Koristeeksi olisi voinut laittaa myös niitä keltaisia rusinoita ja vaikka ananaskirsikoita,
 tai kuivattuja omenalastuja kuten Valiolaiset vinkkaavatkin. 

Minä tykkäsin tästä paljon. Se ei ollut ihan samanlainen kuin perinteinen pasha; ei niin raskas jollain tavalla. Sanon tämän siksi, että minä tykkäsin tästä perinteistä pashaa enemmän, mutta en ole ihan varma, oliko meidän perheen pashansyöjä V samaa mieltä :) Mutta meihin pohjalaisiin tämä tuunattu itäisempi herkku upposi tosi hyvin. Käytin siihen sitä valion pehmeämpää pinkkiä rahkaa joka perinteistä rahkaa jogurttisempana teki lopputuloksesta omalta osaltaan suussasulavamman. Tietysti se raikas omppu tekee osansa myös.

Jonain vuonna ostan vielä sen pashamuotin, vaikka ihan hyvä tuli taas siivilässä ja harsossa tehtynäkin... ;) Mutta kiitos Valiolle tähän asti parhaasta pashasta jonka olen onnistunut pääsiäisen aikaan valuttelemaan.

Omenapasha (n. 10 annosta)

150g voita
1 1/2 dl sokeria
1 muna
2 prk valion pehmeää maitorahkaa (2,3% rasvaa)
2 dl kermaa
1 dl mantelilastuja
1/2 dl keltaisia rusinoita
1 rkl vaniljasokeria
1 1/2 dl omenasosetta/meillä calvados-omenahilloa


Sekoita pehmeä voi ja sokeri hyvin. Lisää muna. Vatkaa tasaiseksi. Lisää maitorahka ja kerma.

Kaada seos kattilaan ja kuumenna sekoittaen kunnes seos löystyy ja alkaa höyrytä. Nosta levyltä. Lisää murennetut mantelilastut, rusinat ja vaniljasokeri. Sekoita lopuksi mukaan omenahilloke.

Jäähdytä seos vesihauteessa.

Kaada seos kostealla, puhtaalla harsolla vuorattuun siivilään tai pashamuottiin. Laita päälle lautanen ja sille kevyt paino.

Valuta kulhon päällä jääkaapissa seuraavaan päivään, kumoa ja koristele paahdetuilla mantelilastuilla. Tarjoa omenahillokkeen kanssa.

Ei kommentteja: