Yhteistyössä Pernod Ricard Finland
Tuossa heinäkuussa, ennen Sätkyn syntymää sain tuotenäytetarjouksen Pernod Ricard Finlandilta Chymoksen marjaviineistä. Ajattelin, että siinä testaillessa voisi olla hyvä paikka miettiä Sätkyn kastejuhlan ruokia ja ehkä jopa tyylilleni täysin epätyypillisesti harjoitella jonkin herkun tekoa :) Epäilin näet, että tässä tuoreen perheenjäsenen kanssa ei muuten niin paljon löytyisi innostusta miettiä juhlatarjottavia ennenkuin ihan viime tipassa. Ja köh, näin retrospektiivissä voisi todeta, että oikeassa olin :) Mutta niinpä siis ilmoittauduin vapaaehtoiseksi testaajaksi. Ja kun tuotenäytteet sitten viimein saapuivat, ihmetykseni vastaanotettuani laatikollisen täysikokoisia marjaviinipulloja oli samaa luokkaa, kuin eräällä toisellakin tuotenäytteet vastaanottaneella ;) En edes tullut ajatelleeksi, että niitä Chymoksen marjaviinejä on niin montaa sorttia. :) Noista kokattaneen kyllä vielä yhtä ja toista kokeellista ennen pikkumiehen juhlia... :)
Ensimmäiseksi laatikosta pääsi testiin vahva mustikkaviini. Olin saanut päähäni, että kun Lindtillä on kerran ihan upeaa mustikka-manteli- suklaata, saman tyyppinen täyte kakussa voisi olla aika hyvää. Ja kyllä, lopulta osoittautui, että olin ihan oikeassa ja kakusta tuli syntisen suklaista, mustikkaista ja ihanaa. Vaikka se oli täyttä tavaraa, se syötiin lounaan päälle 8 hengen voimin melkein kokonaan. Siitä tuli parempaa kuin uskalsin toivoa, kun vielä kaiken huipuksi pykersin sitä ulkomuistista, ilman mitään reseptiä täällä mökillä :)
Ensimmäinen yrite ideasta tapahtui nimittäin jo tuossa vajaa viikko sitten. Se ei mennyt ihan niinkuin Strömsössä ;) Onnistuin kämmeltämään suklaamoussen, eikä minulla ollut enää kotona lisää suklaata. Lisäksi kokkauksen aikaikkuna umpeutui kun Sätky halusi myös ruokaa, joten lopulta päädyin laittamaan mantelijauhoilla osittain leipomani vaalean kakkupohjan väliin perinteisemmin rahka-kermatäytettä. Täytteeseen sekoitin makua tuomaan vähäsen mustikkaviiniä ja kokonaisia pensasmustikoita. Siitäkin kakusta tuli ihan hyvää, mutta totesin, että a) seuraavassa yritteessä mustikka-suklaakakun pohjan pitäisi olla kyllä melkein suklainen ja b) suklaamoussea tehtäessä se keltuainen kannattaa vatkata isossa kulhossa, ettei enää tule mieleenkään kaataa suklaamassaa kermavaahtoon. Lämmin suklaa nimittäin vetää klimppeihin kylmän kermavaahdon seassa ja lisäksi sulattaa kermavaahdon. Lopputuloksena on rakeista kaakaota, ei moussea.
Uuden harjoittelutilaisuuden sain kun V:n syntymäpäivä antoi pätevän tekosyyn kakkuilulle. :) Käytin mustikkaviiniä sekä täytteeksi tekemääni suklaamousseen, kakkupohjan leivontaan, väliin tulleeseen mustikkahilloon että vähän pinnalle tulleeseen suklaapeiliinkin. Viini tuo suklaaseen aromaattisuutta ja yhdistelmä toimii paremmin, kuin etukäteen osaisi ajatella.
Yleinen mielipide muuten viiniä maistaneilla tukijoukoissa oli, että se ei heistä maistunut suoranaisesti tunnistettavalle mustikalle joskin kyllä hyvin marjaiselle. Minusta aromi on kieltämättä hyvin samantyyppinen kuin siinä Lindtin mustikkasuklaassa. Viini tuo kyllä lisää suklaaseen; kun maistoin kakkupohjataikinaa, mihin viiniä oli sekoitettu, se oli ihan älyttömän hyvää.
Mustikkahillon keitin tuoreista mustikoista ja sekaan laitoin vähän mustikkaviiniä nostamaan aromeita.
Mustikan makua voi tietysti olla vaikeaa saada selkeänä vangittua viiniin, toisin kuin esimerkiksi likööriin, jossa maun voi uuttaa suoraan viinaan. Sekoitimme mustikkaviiniä kokeeksi pienen määrän myös siihen Sparkly - tölkkikuohujuomaan ajatuksella, että voisiko mustikkaviiniä käytää vaikka tervetuliasmaljoissa tai sen tyyppisissä pikkujuomissa. Ihan ok, joo, mutta koska mustikka ei ole hirveän leimallinen, sekaan pitäisi laittaa vielä jotain muutakin. Ehkäpä vaikka siivu lemondrop-chiliä... tai toiseen suuntaan vietynä siihen voisi laittaa jotain toista alkoholia, vaikka punssia?
Mutta niin, kakusta tuli niin hyvää, että sitä voisi hyvinkin ajatella tarjoavansa juhlissa. Silloin kuorrutukseen ehkä pitäisi panostaa vähän enemmän ja tehdä suklaapeili vaikka kaksinkertaisena ja kuorruttaa suklaalla myös kakun reunat.
Suolatut napostelumantelit tuovat täytteeseen hauskaa ryhtiä. Tavallisiakin manteleita voi käyttää ja lisätä vaikka vähän sormisuolaa.
Koska olimme mökillä nyt ensimmäistä kertaa pienen merimiehemme kanssa ja mukaan piti pakata yhtä-ja-toista, olin lähtöhässäkässä unohtanut hankkia manteleita. V:n isällä oli lainata suolattuja manteleita ja niistä tuli itse asiassa tosi hauska ja pikantti lisä täytteeseen. Sitäpaitsi pieni suolan lisääminen makeaan leivonnaiseen on nyt muotiakin. :) Kokonaisuus oli ihanan suklainen, raikkaan mustikkainen ja kaikin puolin sopivan syntinen. :) Kakun kanssa tarjoillaan pieni nokare kermavaahtoa ja hyvää, vahvaa kahvia. :)
Suklaa-mustikkakakku suolaisilla manteleilla (isohko kakku, 8-10 ahnaalle juhlijalle :) )
kakkupohjaan
4 munaa
1,5dl sokeria
40g 70% suklaata
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta, esim. van houten
2,5dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl vahvaa mustikkaviiniä
lisäksi pohjan kostututukseen:
hieman reilu 1 dl maitoa
1 tl aitoa vaniljasokeria
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Raasta suklaa raastinraudan karkealla terällä. Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä kipossa. Siivilöi jauhoseos varovasti sekoittaen kananmunavaahtoon ja lisää n. puolivälissä seokseen myös viini.
Voitele ja jauhota irtopohjavuoka ja paista kakkua uunissa 180 asteessa n. 35-40 minuuttia kunnes pohja on kypsää ja pinnasta kauniin väristä.
Anna pohjan jäähtyä ennen täyttämistä ja leikkaa pohja kolmeen osaan ennen täyttöä. Kostuta vaniljamaidolla kakkupohjan reunat ja huolellisemmin kakun kansipala. (koska sen päälle ei tule hilloa, joka kostuttaisi kantta)
mustikkahillo (täyte)
n. 7,5dl mustikoita
1 dl mustikkaviiniä
3 dl hillosokeria
Laita kaikki aineet kattilaan ja kiehauta nopeasti, jotta hillosokeri sulaa. Anna jäähtyä, jotta hillo hieman hyytyy.
suklaamoussetäyte
3 keltuaista
3/4dl sokeria
2 tl liivatejauhetta + 0,5 dl mustikkaviiniä
1 dl mustikkaviiniä
1 dl suolamanteleita
200g 70% suklaata
n. 3 dl kermaa vaahdotettuna
2 dl mustikoita
Vatkaa keltuaiset ja sokeri suuressa kulhossa vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma toisesa kulhossa vaahdoksi.
Laita suklaa sulamaan vesihauteessa. Kuumenna 0,5 dl mustikkaviiniä sekä liivatejauhe pienessä kattilassa. Kun liivate on sulaa, lisää vielä 1 dl huoneenlämpöistä viiniä ja sekoita seosta.
Jatkuvasti sähkövatkaimella vatkaten sekoita sula suklaa keltuaisvaahtoon. Lisää sitten seokseen mustikkaviini-liivateseos.
Lisää sitten vähän kerrallaan seokseen kermavaahtoa sekoittaen koko ajan sähkövatkaimella.
Lopuksi sekoita suklaamousseen 2 dl mustikoita (tai pensasmustikoita) ja murskatut suolamantelit.
päällyste (määrät pelkkään suklaapeiliin, tee ainakin tuplamäärä jos haluat koko kakun kuorrutuksen):
150g suklaata 70%
3/4 dl kermaa
1/2 dl mustikkaviiniä
1 rkl voita
pinnalle pensasmustikoita ja syötäviä kukkia
Kun kokoat kakun, käytä apuna irtopohjavuuan reunusta tai kakkurengasta, joka tiivistetään kakkupohjan ympärille. Kokoa kakku reunuksen sisään laittamalla ensin pohjan päälle puolet mustikkahillosta ja sitten puolet suklaamoussetäytteestä.
Lopuksi laita kakkun kansi päällimmäiseksi, leikkauspinta ylöspäin. Jätä kakku jääkaappiin hyytymään ainakin 3-4 tunniksi tai mieluiten yön yli.
Kuorrutteen teossa on olennaista, että kuorrute ei ole liian lämmintä kun alat levittää sitä. Kun kuorrute on hieman viilentynyt, mutta ei vielä jämähdä se jää kauniisti kakun päälle. Minä halusin nyt tehdä kakusta rennon version ja annoin kuorrutteen myös vähän valua kakun reunoille. Fiinimmän kakun saat joko pursottamalla reunat kermalla tai tekemällä isomman annoksen suklaakuorrutetta, jolloin voit päällystää sillä koko komeuden, vaikka tähän tyyliin.
Kuorrute valmistetaan kuumentamalla kerma paksupohjaisessa kattilassa. Ota kattila pois tulelta. Palastele suklaa pala kerrallaan kerman sekaan ja sekoita, jotta suklaa sulaa. Lisää uutta suklaata kun entinene on sulanut. Lopuksi lisää mustikkaviini ja nokare voita.
Levitä suklaa kakun päälle ja koristele kakun pinta haluamallasi tavalla. Tarjoa kakun kanssa kermavaahtoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti