lauantai 14. elokuuta 2010

Banaani-inkivääripannukakut rubiininpunaisella herukkahillolla

banaani-inkivääripannukakkuja

"Mitäs synttärisankarille saisi olla aamupalaksi?", kysyin V:ltä tänä aamuna. Hetken mietittyään V tuumasi, että: "ne mustikkapannarit, joita teit viikolla olivat kyllä hyviä - vai onko niistä kamalasti vaivaa?"

Koska loma alkaa vääjäämättä lähestyä loppuaan ja kaappeja pitäisi tyhjentää, ajattelin käyttää hyväkseni ylimääräisen banaanin ja jääkaappiin käyttämättä jääneen kermaviilipurkin sekä smetananlopun. Lisäksi maustoin nämä amerikkalaistyyppiset pannukakut V:n suosimalla lettumausteella maustepippurilla ja sokeroidulla inkiväärillä (stem ginger) josta tiedän V:n pitävän. ;)


stem ginger, banaaniStem ginger näyttää kuin meripihkasta tehdyltä jalokiveltä.

Lopputulos oli aavistuksen mausteinen, banaanisen makea ja inkiväärisen raikas. Annoksesta tuli ihan täydellistä ja romanttisen herkän näköistäkin kun keitin lisäksi rubiininpunaista punaherukkahilloa äidin lahjoittamista herukoista ja valutin kuumaa hilloa lettujen sekä notkistetun creme fraichen päälle.


jäisiä punaherukoitaÄidin tuomia ja perkaamia herukoita.... :)

Koristeeksi vielä vähän V:n isän vaimolta saamaani sitruunabasilikaa... Tähän ei ole lisättävää eikä pois otettavaa. Täydellinen aamupala ja onnentoivotus unenpöppöröiselle synttärisankarilleni. :)

lettuannos


Banaani-inkivääripannarit (n. 18 pikkulettua)

1 pieni banaani
2 stem gingeriä silputtuna pieneksi
1 kermaviili (200g)
n. 70g/puoli purkkia smetanaa
1 rkl vaaleaa siirappia
2 rkl hunajaa
2,5 dl jauhoja
1 ja 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl valiljasokeria
ripaus kanelia (ehkä 1 mm)
muutama rouhaisu maustepippuria myllystä
1/2 tl suolaa

Sekoita keskenään kuivat aineet ja toisessa kulhossa kaikki nesteet, öljy, pilkottu inkivääri sekä ohueksi siivutettu banaani. Sekoita nesteet ja jauhot keskenään ja anna vetäytyä n. 20 min ennen paistamista. Kun taikina vetäytyy, voit keittää herukkahillon.

Letut paistetaan monemmin puolin pikkukettupannulla laittamalla nokare voita ja suurehko ruokalusikallinen taikinaa jokaiseen lettupannun koloon. Kun toinen puoli on kauniin värinen lettu käännetään. Tarjoa heti koristettuna hillolla, sitruunabasilikalla ja notkistetulla ranskankermalla.


Vaikka en erityisesti punaherukoista pidäkään sellaisenaan, tästä herukkahillosta tuli niin hyvää, että taidan tehdä isomman annoksen lopuistakin äidiltä saaduista herukoista. Saanpa samalla käytettyä loput sitruunaruohosiirapistakin!

Jos sinulla ei ole sitruunaruohosiirappia tai sitruunaruohoja penkissä kasvamassa voit kokeilla varmaan lisätä vähän enemmän sokeria ja vastaavan määrän sitruunan mehua. Corona antaa makuun aromaattisuutta ja syvyyttä. Hetken jopa harkitsin, pitäisikö hilloon laittaa keittelyn loppuvaiheessa vielä sitä sitruunabasilikaakin... Se ei vaan välttämättä ole kivan näköistä hillossa, joten ehkä tarjoan sitä erikseen.

Sopii hyvin banaaniletuille mutta varmaan myös punapippurihillon tapaan kovemmille juustoillekin.


punaherukkahilloa

Rubiininpunainen herukkahillo (1 pieni purkki)

3 dl punaherukoita
1,5 dl sokeria
0,5 dl coronaa (brandy)
0,5 dl sitruunaruohosiirappia (tai sitruunan mehua)
0,5 dl vettä
n. 1/3 sitruunan kuori

Mittaa kaikki nesteet ja sokeri kattilaan. Kiehauta varovasti, jotta sokeri sulaa. Lisää sitten herukat ja kiehuta kunnes herukat menevät rikki ja hillo alkaa saostua. Minä keitin hilloni melkein hyytelömäiseksi, lähemmäs 20 min. Jos haluat enemmän perinteisen hillon tyyppistä, n. vartti riittänee.

Voit käyttää myös hillosokeria, jolloin marjoja ei tarvitse keittää niin kauan; jäähtyessään hillosokerin pektiini tekee hillosta hyytelömäistä.

Nauti lettujen ja ranskankerman kanssa.

p.s. herukoita voinee laittaa suhteessa brandyyn vähän enemmänkin jos haluaa, mutta näillä suhteilla tuli ainakin ihan älyttömän hyvää.

5 kommenttia:

tupu kirjoitti...

Kerrassaan komeita ja maittavia, mulle heti tusina.

Nelle kirjoitti...

Tupu: niin olivat. Maustepippuri sopii ihanasti pannukakkuihin ja tuosta hillosta ei tullut lainkaan kirpakkaa vaan ihanan riaksta ja täyteläistä. En enää muista, kuka sanoi, että punaherukoista tulee hyvää hilloa... Olisikohan ollut Merituuli, no jokatapauksessa oikeassa oli.

Corona sopii hyvin punaherukan kanssa ja sitruunan kuoresta tulee lisää kesäisyyttä makuun... Tykkäsin.

Mimmu kirjoitti...

Tehtiin äidin kanssa tätä hilloa äsken. Tuli tosi hyvää! Laitettiin vähän enemmän marjoja, kun noita nyt riittää tuolla puskissa edelleen.

Kokeiltiin tehdä sillä hillosokerilla. Näin se meni: 1 litra marjoja, 250 g hillosokeria, siitruunaa laitettiin 1/2 dl ja puolikkaan kuori. Tuntuu aika hyviltä määriltä kun meillä ei ole sitä sitruunaruohosiirappia, sitruuna maistuu sopivasti. Brandyä laitettiin 1,5 dl.

NAM! :)

Nelle kirjoitti...

Joo, mun pitää kanssa tehdä tätä, nyt kun sain niitä herukoita:) Eikä tullut liian jämäkkää tuolla hillosokerilla?

Mimmu kirjoitti...

Nelle: ei noilla määrillä tullut yhtään jämäkkää/hyytelömäistä. Koostumus oli just hyvä: ei ollut liian juoksevaa vaan sopivan sakeaa ja makeaa! :)