sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Amerikkalaisia mustikkapannukakkuja, appelsinivaahtoa ja vihreää teetä

amerikkalaisia mustikkapannukakkuja


Amerikkalaiset osaavat aamupalan. Sille ei vaan voi mitään. Jos jotain Ameriikasta kaipaan, niin oikeasti niitä kotoisia kulmakuppiloita, joihin ihmiset kokoontuvat oven taakse hiukset pörrössä odottamaan aamupalapaikan aukeamista. Sisällä on ihana hyörinä, kahvin tuoksu ja hassu kokki joka lauleskelee, kääntää pekoneita ja paistaa täydellisiä munakkaita. Hyvää kahvia, Denver omeletteja, uppomunia, pekonia, pannukakkuja ja hedelmätarjottimia... Bageleita. Mm-m....

Kuuntelen nukkuvassa kodissa, kun sade ropisee kattoon ja sulattaa kaiken kauniin lumen pois. Tälläistä unensekaista usva-aamua täytyy ehdottomasti valaista makoisalla aamupalalla. Tämän luonteinen murheaamu kerrassaan vaatii seurakseen aurinkoista appelsiinia ja kuohkeita, ihanan syntisiä Amerikkalaisia pannukakkuja. Ehkä myös ihanaa hyörinää ja hyvää tuoksua, joka kutsui pikkumiehenkin koloistaan kysymään MITÄ me saamme oikein aamupalaksi tänään kun tuoksuu niiiiin hyvälle. Sanoin, että yllätyksiä. :)

Ohje on kirjasta The New Basics Cookbook, Julee Rosso & Sheila Lukins ja olen tehnyt sitä näitä mustikoiden täplittämiä herkkupannareita jo useamman kerran menestyksekkäästi. Kirja on muutenkin ihan loistava opus - selailin juuri sitä aamulla ja löysin taas uusia juttuja, joita haluan ehdottomasti kokeilla.

Suomalaiset mustikat ovat niin aromaattisia ja hyviä, että niitä kannattaa käyttää - näin talvellakin. Tässä reseptissä ei haittaa, vaikka mustikat ovat jäätyneitä - parempaa tietysti tuoreena mutta aina ei voi voittaa, Suomessakaan. Kirjassa on myös syntinen appelsiinivoin ohje joka sopii lettuihin jos pidät makeasta lettulisäkkeestä. Omasta mielestäni se on ehkä aavistuksen liiankin makeaa tomusokerisine makuineen. Tein sitä joskus, mutta tänään en taida jaksaa, jotain appelsiinista haluan kuitenkin. Appelsiini sopii pannareiden kanssa loistavasti. Laitan kuitenkin voin reseptin tähän iloksenne - jos joltain muulta löytyy enemmän virtaa tällaisena aamuna:) Minä taidan mennä appelsiinisella creme vanillalla tänään.



Amerikkalaiset mustikkapannukakut (n. 6-7 kpl paistettuna blinipannulla)

1 kuppi vehnäjauhoja (n. 2,4 dl)
1 ja 1/4 tl leivinjauhetta
1/4 tl jauhettua kanelia
1/4 tl jauhettua muskottia
1/4 tl suolaa
3/4 kuppia (eli n. 1,8 dl mutta olen laittanut lähemmäs 2 dl) half-and-halfia (eli kerma-maitoa, laitoin puolet maitoa ja puolet smetanaa.... sitä kun nyt on ja hapan sopii minusta tähän;) )
6 rkl maitoa
3 rkl tummaa sokeria, minulla oli muscavadoa mutta voit käyttää hyvin fariinisokeria, melkein sama asia
2 rkl sulaa voita
1 muna
1 tl vanilijatiivistettä (laitoin 1,5 tl vanilijasokeria)
½ tl sitruunan kuorta raastettuna
3/4 kuppia mustikoita (n. 1,8 dl)


Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa (paitsi ruskea sokeri ja mustikat). Sekoita toisessa kulhossa ruskea sokeri, kermamaito, muna, sula rasva ja sitruunan kuori. Sekoita nesteet tasaiseksi.



Sekoita neste jauhoon nopeasti, ei haittaa vaikka siihen jää vähän paakkuja. Kääntele mustikat varovasti sekaan. Koska käytin jäisiä mustikoita, lisäsin kukkuraisen ruokalusikallisen jauhoa koska sulaessaan mustikat tuottavat nestettä. Tuoreilla mustikoilla tätä lisäystä ei ainakaan tarvitse.

Anna taikinan seistä 20 min kevyesti peitetyssä kulhossa vetäytymässä. Paista letuiksi. Kirjan ohje on kuumentaa lettupannu (ilmeisesti pikkulettupannu) ja paistaa lettuja niin, että 1/8 kupillisista taikinaa tulee yksi kappale. Lettuja paistetaan n. minuutin per puoli kunnes paistuva pinta on ruskea. Letuille ripotellaan sokeria ja ne tarjotaan appelsiinivoin kanssa.

Appelsiinivoi

12 rkl voita huoneenlämpöisenä
2 rkl tomusokeria
1 rkl raastettua appelsiinin kuorta
2 rkl appelsiinilikööriä
2 rkl tuoretta appelsiinin mehua
1/4 tl vanilijauutetta
1/4tl muskottia
(hippunen suolaa - suomessa tätä ei varmaan tarvitse, kun voissa on jo suola)

Vatkaa kulhossa voi, tomusokeri ja appelsiinin kuori kunnes seos on kuohkeaa. Sitten hitaasti vatkaa sekaan likööri, mehu, vanilja, muskotti ja suola ja sekoita kunnes tasaista. Siirrä tarjoiluastiaan ja tarjoile välittömästi. Jos voita jää, se voidaan säilöä jääkaapissa. Tällöin voi tulee ottaa huoneen lämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja vatkata uudelleen kuohkeaksi vatkaimella ennen tarjoilua.

Minä paistoin pannarit blinipannuilla ja käytin paistamiseen voita. Valmiit letut pidin n. 100 asteisessa uunissa lämpimässä, kunnes sain kaikki paistettua. Pannariden pariksi tein creme vanillasta vaahtoa, jota pikkuisen taitoin smetanalla ja rahkalla (creme vanilla on minusta vähän turhan makeaa ja pyöreää maultaan ;) ja lisäsin siihen appelsiinin kuorta.



Koko komeuden kanssa tarjosin tietysti appelsiinilohkoja, tuoremehua ja hyvää vihreää teetä jota ostimme Tokyokanista(Yuuki Maccha Sencha). Aivan kertakaikkisen ihanaa ja hauskan väristäkin. Itse asiassa niin hauskaa, että keittiössä hyöri teekupin ympärillä kaksi kameraa - sekä tätiosaston edustus että lapsukainen molemmat häärivät kameroiden ja kahden jalustan kanssa kuvaamassa - teetä! ;) Herätti hilpeyttä unisessa sivustakatsojassa.

Itse mietin, kummanko kuvat lopulta ovat parempia - tuo, jonka rajasin tiukasti kuppiin vai lapsukaisen näkymä, joka paljastaa ehkä vähän enemmänkin aamupalan valmistuksen jälkeisestä tilanteesta keittiössämme ;) Hauskaa oli joka tapauksessa... :)

Tee: 1 rkl teetä kannulliseen (n. 1.1 l) 80 asteista vettä. Hauduta n. 5 min.



Nellen pannaripäällinen (tätä tulee enemmän kuin me kyettiin tuhoamaan pannareiden kanssa... )

½ prk creme vanillaa vaahtona
1 rkl smetanaa
0.5 dl rahkaa
1 pienen appelsiinin kuori

Vaahdota creme vanilla ja lisää sinne rahka, semtana ja sekoita tasaiseksi. Lisää raastettu appelsiinin kuori ja tarjoa kuumien lettujen päällä. Oli kyllä hyvää. Maksimiannos aikuisillekin on n. 2 pannaria per nenu - lapsi tosin yllätti ja söi myös 2 pannaria. Miten jaksoikin:) Kuulemma saattoi olla jotain tekemistä silläkin, että olivat niin hyviä... Hyvää ja ihanan hidasta sadeaamua jokaiselle.

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tulin ihan nälkäiseksi tätä lukiessani. Mäkin kaipaan Amerikasta niitä dinereita, niissä oli kiva käydä!

Mustikkapannarit ovat kyllä ihania;kun sais kunnon pakastemustikoita.Löysin joku aika sitten täältä yhdestä marketista ilokseni pakastettuja mustikoita,mutta pettymys oli suuri kun ei niissä pahemmin ollut makua.....

Virpi P. kirjoitti...

Slow-slow foodia ja spesiaaliaamua! Mitä herkkuja keittiövelho loihtiikaan lapselle pyhäaamun kunniaksi. Näitä voisin kokeilla joskus yövieraille.

Monella ihmisellä tuntuu olevan käsitys, ettei aamulla SAA syödä mitään makeaa. Aina pitää olla vain ruisleipää ja suolaisia päällisiä. Sunnuntaiaamuuni kuuluu monesti monta vaaleaa paahtoleipä voideltuna voilla ja sitruunatahnalla.

Nelle kirjoitti...

no kyllä nyt viikonloppuna voi vähän herkutella :) Sitäpaitsi puolustan tuota itselleni sillä, että me ei harrasteta juurikaan jälkkäreita ja muuta makeaa. Niin että kyllä sitä joskus saa makeaa syödä - onko sillä sitten väliä jos se on aamupalalla.

Kannattaa kyllä kokeilla. Ovat minusta tisi hyviä. Ainoa hassu puoli reseptissä on minusta tuo, että miksi maitoa pitää mitata 6 rkl - niinkun ruokalusikalla... miksei voi vaan kaataa 0.9 dl maitoa desimitalla ;) Noh, ehkä tuo on syntynyt siten, että ovat lisänneet ruokalusikallinen kerrallaan ja miettineet vieläkö tarttee... :) Kuuden jälkeen taikina on ollut "juuri sopivaa" tms.

Anonyymi kirjoitti...

Herttinen sentään mikä aamiainen! Mun on tehnyt myös mieli kokeilla amerikkalaisia pannareita, mutta puolisko on niin vahvasti sitä mieltä, ettei aamupalalla voi syödä muuta kuin puuroa, ruikkaa ja munakasta...vaa haittaisiko tuo, jos joutuisin yksin syömään pannarini.

Nelle kirjoitti...

voihan sitä hyvin ottaa vaikka yhden ruisleivän ensin ja jatkaa näihin :)

Krista kirjoitti...

Paljonkohan toi yksi kuppi jauhoja on deseissä? Kun en mä noista jenkkimitoista mitään tiiä enkä mitään standardikokosia kuppejakaan varmaan edes omista ku teekupitki on sopivasti tollasia 4dl vetosia :D

Nelle kirjoitti...

Krista, seikkaperäisesti kupin mittoihin voit tutustua täällä (wikipedia), mutta koska tämä ohje on jenkkikeittokirjasta olen käyttänyt tuota n. 2,4 dl kupin muuntamisessa. Joissain metallisissa desimitoissa muuten on merkattu myös kupit toiselle reunalle, kannattaa kurkata jos sattuu olemaan sellainen 5 dl teräsmitta.