maanantai 20. heinäkuuta 2009

Mascarpone ja lemon curd - täytteisiä sitruunaisia lusikkaleipiä

lemon curd täytteisiä pikkuleipiä
A:n juhliin tuli askarreltua myös pikkuleipiä. Nämä olivat kyllä vielä kakkuakin suositumpia ja kaikki halusivat näitä pikkuleipiä useamman kuin yhden. Silti luulen, että nämä olisivat olleet vieläkin täydellisempiä, jos olisin täyttänyt ne vasta juuri ennen tarjoilua. En kuitenkaan uskaltanut jättää täyttämistä aamuun ja hyvä oli, koska olin jo juhlapäivän aamuna aika heikossa kunnossa uudelleen heräilevän angiinan takia.

Aikaisen täyttämisen ansiosta täyte tietysti pehmentää pikkuleipää ja mascarpone ei niin selvästi erotu maussa erikseen. Porukka kyllä silti nautti näistä, ja joidenkin mielestä ne olivat juuri täydelisiä näin. Itsekin tykkäsin että hyviä olivat, mutta kun teen näitä uudelleen täytän vasta ennen tarjoilua jos suinkin mahdollista.


Lusikkaleipien taikinareseptin löysin täältä. Lisäsin sitten taikinaan vielä puolen sitruunan raastetun kuoren. Lisäksi minusta tuntuu että mökkioloissa voin mittaamisessa tapahtui pieni mittavirhe, kun lusikkaleivät eivät pysyneetkään lusikan muotoisina vaan paisuessaan levisivät laakeammiksi. Voita saattoi siis tulla hieman (20-30g?) enemmän kuin ohjeessa. Oikeastaan hyvä niin, koska nyt täytettä mahtui enemmän! ;) Lemon curdin tein myös itse (loput käytin kakkuun) ja mascarpone löytyi kaupasta.

mascarponea pikkuleivällä

Lusikkaleipiä mascarpone-lemon curd -täytteellä (arviolta n. 40 kpl)

1 purkki /annos lemon curdia jäähdytettynä (polkkapossun ohje täällä)
n. 1/2 prk (1 prk kai 225g) mascarponea

Lusikkaleipiin:

200g voita
1,5 dl sokeria
1/2 sitruunann kuori
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Kiehauta rasva ja sekoita sokeri ja sula voi toisesa kulhossa keskenään. Kun rasva on jäähtynyt sekoita siihen sitruunan kuori. Sitten sekoita jauhot ja muut kuivat aineet keskenään ja sekoita jauhoseos rasvaseokseen.Muotoile pikkulusikan avulla pieniä, soikion mallisia pikkuleipiä leivinpaperille ja paista pikkuleivät 175 asteisessa uunissa n. 12 min tai kunes kypsiä, mutteivät vielä ruskeita.


Suosittelen täyttämään pikkuleipiä tällä tavoin vasta kun aiot laittaa nämä tarjolle, koska lemon curd ja mascarpone pehmentävät pikkuleivät jääkaapissa jos ehtivät olla siellä pitkään. Tosin, makuasia - joku voi tykätä näistä vielä enemmän pehmeinä. Voit säilyttää täyttämättömiä pikkuleipiä tiiviissä purkissa käyttöä varten.

Täyttäessä sivele pikkuleivän toiselle puolelle ensin lemon curdia ja sitten toiselle puoliskalle mascarponea. Paina puolikkaat yhteen ja teesihtiä apuna käyttäen ripottele pikkuleipien päälle tomusokeria.


Koska pikkuleipiin tulee mascarponea täytetyt leivät kannattaa säilyttää yön yli jääkaapissa.

4 kommenttia:

Virpi P. kirjoitti...

Jos vieraat ottavat toisenkin pikkuleivän, sen täytyy olla jotain spesiaalia. Yleensähän ne jäävät 'pakkopullan' kanssa kuivumaan, jos sellaisia on tarjolla.

Näyttävät aivan mielettömän hyviltä ja raikkaan näköisiltä tuota turkoosia vasten. Sitruuna on lempimakuni ja se varmasti on taikinan maun ja suosion salaisuus näissä, luulen ma. Oikeastaan nuo on kivemman näköisiä pyöreinä ja litteinä kuin lusikan mallisina.

annamanna kirjoitti...

Näitä ei varmaan jäänyt yhtäkään yli (vesi kielellä) :)

Nelle kirjoitti...

katriina : hehe, mä yleensä vältän pakkopullaa. A:n juhlissa tarjosin mieluummin sitten pientä lounasta ennen makeaa ja rajoitin makeat tarjottavat kakkuun, näihin pikkuleipiin ja lisäksi fanipaloihin, joita itse sankari toivoi kaupassa saavansa synttäreillään.

Lisäksi tietysti väkersin jotain kesäistä ja helppoa lapsille ja lapsenmielisille:)

Minustakin oli oikeastaan hyvä, että rasvaa tuli pikkuisen liikaa. Kun levisivät, niin ne oli helpompi täyttää. Myös rakenteesta tuli jotenkin kuohkeampi. Turkosi tuli valittua koska päivänsankari pitää vihreästä ja turkoosista. :)

Anna: nitä taisi jäädä 12 hengen ruokkimisen jälkeen juhlapäivänä tasan 2 kpl. :)

Jael kirjoitti...

Ei ihmekään että olivat suosittuja;tuo lemoncurdin ja mascarponen yhdistelmä kuulostaa niin hyvältä!