torstai 2. heinäkuuta 2009

Lammas grillissä. Tällä kertaa vain jalka.

lampaanviulu
Kun nyt useimmilla on loma ja meikäläiselläkin se alkanee viimeistään maanantaina niin otetaan tämmöinen projektiruoka esittelyyn :)

Olemme grillailleet lammasta useamman kerran ja siitä tulee aina ihan täydellistä. Aikaa vaaditaan lampaan marinointiin - hyvä on jos lammas voi lilliä punkussa useamman päivän. Kerran pääsiäisbäätä liottelinkin viitisen päivää välillä käännellen ja väännellen Reinin lihasta saamienin ohjeiden mukaan. Mutta onnistuu se pakastetusta koivestakin ja parin päivän liottelulla. Oikeastaan se, paljonko marinadiin laittaa etikkaa on tässä salaisuus nopeampaan marinoitumiseen.

Tuoreeseen koipeen olen yleensä tehnyt veitsellä pieniä taskuja joihin sujauttelen kokonaisia valkosipulin kynsiä. Yhteen hyvänkokoiseen koipeen niitä saa tungettua yhden sipulillisen verran kun oikein yrittää ;) Koska täll kertaa kyseessä oli jäinen jalka, taisin vaan pilkkoa valkosipulit marindin sekaan. Mutta niin tai näin, lämpimästi voin suositella tätä projektia. Paistamiseen aikaa pitää varata n. pari tuntia, mutta paistimittari on hyvä apu jos sellaisen omaa. Grillin kuumuus ja muut seikat vaikuttavat eläimen kypsymiseen. Meillä ei sellaista ollut ja lammas vaikutti kypsältä siinä parin tunnin paikkeilla. Niinpä sitten ihan rohkeasti avasimme lampaasta yhtä kohtaa, totesimme sen roseeksi ja kävimme kiinni herkkuun.Mutta mitä tarvitaan:

Lampaanviulua grillissä (lisäkkeistä ja nälästä riippuen n. 6:lle)

yksi 4,5 kg lampaan jalka
1 valkosipuli
ainakin 6 oksaa rosmariinia
(nippu timjamin oksia jos on)
1 plo punkkua
(voit lorauttaa sekaan myös 0.5-1 dl balsamicoa jos on kiire)
2 dl öljyä
mustapippuria

Soosi kostutteluun grillauksen aikana

180 ml espressoa tai pari pikakahvipussukkaa + kuumaa vettä
0.5-1 dl hunajaa
4 rkl balsamicoa
2-3 rkl balsamicosiirapia (ei pakollista)
n. 1 dl öljyä
(valkosipulia)

Lisäksi:
1 hiiligrilli
1 valuma-astia
pussi hiiliä (tai brikettejä)
2h aikaa
grillimestari tai kaksi
Grillausjuomia: jallua, viskiä tai tequilaa grillimestarien voiteluun


Jos jalka on jäässä, jätä se marinadissaan sulamaan huoneen lämpöön ja vasta sen jälkeen jääkaappiin tai laita se vuorokaudeksi-pariksi vähän viileämpään - esimerkiksi 10 asteiseen kellariin tms. Jalka sulaa tosi hitaasti jos laitat sen jäisenä jääkaappiin -> marinoitumiseenkin enee pidempi aika.

Minulla oli niin tajuton kiire kun viimeksi tein tätä herkkua että muistin laittaa lampaan marinoitumaan vasta 2 vuorokautta ennen h-hetkeä. Sekin näytti riittävän, mutta yleensä pidempi aika on parempi. Pääsiäisenä olen yleensä varammut sen 4-5 päivää marinointiin.

Kääntele lammasta marinadissa. Yksi vinkki lampaan marinointiin on laittaa lammas ja marinadi paistopussiin ja sitten paistopussi muovipussiin. Sen jälkeen otetaan iso kulho tai pesuvati ja vuorataan se (tummilla) pyyhkeillä niin, että lampaalle jää "pesäkolo" keskelle. Kun lammaspussi sitten laitetaan pesään, pyyhkeet "nostavat" marinadin pussukassa korkeammalle ja suurempi osa lampaasta jää marinadiin piiloon. :) Lisäksi pesuvadissa sottaista punkkupotkaa on helppo roudata vaikka mökille tai kyläpaikkaan. Kylmäkalleja vaan päälle ja pyyhkeiden sekaan. :)Vähintään n. 3-4h ennen paistoa nosta lammas viileästä huoneen lämpöön. Vaikka marinadiin tulee yrttejä, voit myös sitoa narulla yrttien oksia lampaan pintaan jos haluat. Joskus on tehty niinkin, että lammas on marinoinnin jälkeen kuivattu talouspaperilla, sivelty hunajalla ja sitten sidottu ja taputeltu pinta täyteen yrttejä. Yrtit kyllä palavat grillissä, mutta ajatus oli, että soosia jäisi paremmin lampaan pintaan ja yrttikerros hidastaisi kuivumista. Tällä kertaa vaan sutikoimme ahkerasti kun oli vielä niin aikainen kevät ettei timjameita ollut käytettävissä tolkuttomasti ryytimaalla. Joskus olen miettinyt, että onko se yrttien ympärille sitominen enemmän uskon asia kuin, että siitä olisi ihan oikeaa hyötyä. Mene ja tiedä hyvin olemme onnistuneet joka kerta; yrteillä ja ilman.

Lämmitä grilli ja kasaa hiilet reunoille. Keskelle grilliä tulee valuma-astia. Jalka asetetaan valuma-astian päälle ja sitä käännellään grillissä 5-10 min välein joka kerta soosilla sutikoiden. Grillissä pidetään kansi kiinni voiteluiden välillä. Voitelun tarkoitukena on estää lammasta kuivamasta. Myöskään grillimestarit eivät saa kuivaa parin tunnin grillausurakan aikana, joten varaa mieleisiä grillausjuomia ja lisäksi jotain vähemmän vahvaa nestettä etenkin kesähelteillä:) Kaksi käsiparia grillillä on muuten tosi hyvä lampaan kanssa, toinen voi availla grillin kantta kun toinen kääntää ja sutikoi. Lisäksi voi vielä höpötellä ja tappaa kilpaa hyttysiä.

Kun paistimittari näyttää kypsää tai rouvaparaati on käynyt grillillä ja Virallisesti Hyväksynyt (tm) lampaan, sen pitää antaa vetäytyä vielä pöydällä muutaman minuutin ennen leikkaamista.

Leikkaa lampaasta ohuita tai paksumpia siivuja ja nauti lammas valkosipulimajoneesin, salaatin ja grillivihannesten tai vaikka rosmariinipottujen kanssa - mistä nyt tykkäätkin lisäkkeenä. Varo ähkyä. :)


Putsaa luu vielä lopuksi - jämäksi jääneistä pienistä lampaan paloista saa seuraavana päivänä hyvän lämpimän salaatin, kun ne käärii folioon ja laittaa sekaan hieman öljyä ja valkosipulia ja lämmittää folionyytin uunissa tai grillissä.

1 kommentti:

Satu kirjoitti...

Ihanan hyväntuulinen postaus! :-) Mua ovat aina tämmöiset piiitkät marinointi- ja grillausprojektit pelottaneet, mutta nyt tuli kyllä niin hyvät ohjeet, että mäkin ehkä saattaisin uskaltaa yrittää... Kiitos!