sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Sisäfile grillissä


Naudan sisäfile on mielestämme parhaimmillaan kevyesti pintagrillattuna ja ohuina siivuina tarjottuna. Tämäntyyppinen sisukka asettui meille joitain vuosia sitten  Nigel Slaterin keittokirjoista pannu + uuni menetelmällä. Mutta me kun olemme tällaisia grillin äärellä leiriytyjiä, lähdimme kokeilemaan josko sen saisi aikaan grillissäkin. Ja onnistuuhan se!

File on herkullista vielä seuraavana päivänäkin, kun siivujen antaa lämmitä hetken huoneenlämpöön. Silloin ne voi tarjota salaatin kanssa, leikkelelautasella tai pastan seassa. Miksi ei tortillassakin, vaikka siinä tällainen liha menee minusta vähän "itse edestään". Tässä kuitenkin meidän niksit valmistukseen grillissä.

Ensin file tehdään "tasapaksuksi" taittamalla ohuempi häntä kylkeen ja file sidotaan kiinni. Sitten pintamausteet ja paistoon!

Sisäfile grillissä 

1 sisäfile (n. 2 kg)
n. 1,5 rkl maldonia tai muuta sormisuolaa
mustaa pippuria myllystä
1 luomusitrunan kuori

Sido sisäfile tasapaksuksi keittiönarulla. Ripottele leikkuulaudalle tai leivonpaperille suola, sitruunan raastettu kuori ja mustapippuri tasaiseksi kerrokseksi. Pyörittele file suolaseoksessa.

Lämmitä grilli siten, että siinä on sekä suora että epäsuora alue. Grillaa file suoralla tulella joka puolelta kauniin väriseksi välillä grillin kansi sulkien; n. 2-3 min per puoli. Filettä pitää kääntää ainakin neljä kertaa että saa kaikki reunat ruskistumaan tasaisesti.

Siirrä file sitten epäsuoralle tulelle (ja sulje kansi) n. 15 min kypsymään. Jos käytät sisälämpömittaria, fileen sisälämpö pitäisi olla "enemmän kuin ruumiinlämpö" eli n. 45 C astetta.

Nosta file sitten pois grillistä leikkuulaudalle vetäytymään. Anna vetäytyä ennen leikkaamista n. 15 min.

Poista naru, leikkaa ohuiksi siivuiksi ja tarjoa esimerkiksi limen, korianterin ja oliiviöljyn kanssa pääruokana.

3 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tästä nappaan lauantain grillailuun vinkit! En ole hoksannut tuota fileen sitomista tasaiseksi pötköksi, se tosiaan tekee kapeammasta päästäkin "käyttökelpoisen". Kunhan vain osaan käyttää paistinarua oikein. :)

Anonyymi kirjoitti...

Apua,mitä täällä tapahtuu?
Ensin on kuukausi kaupalla huopatossutehdas meininkiä ja nyt kunnon reseptipläjäys ja kirja!! Onneksi olkoon,ihan mahtavaa! En ole ehtinyt vielä lukea tarkemmin,mutta mistä sun kirjaa saa? Niin hienoo💜
Terkuin,ex-baijeri

Nelle kirjoitti...

Sari: joo, näin tosiaan on. :) En mäkään sitä itse tajunnut, Nigeliltä piti urkkia :)


Baijeri, pahoittelut hiljaiselosta, kirja vei oman aikansa ja paljon pidempään kuin arvelin. Sitä saa mm suomalaisista kirjakaupoista. Toinen syy hiljaiseloon on, että kirjan lisäksi tässä on päivätyörintamallakin tapahtunut uutta! Saatiin mahdollisuus Fyyrissä lähteä mukaan Solidabikseen ja sen tulevaisuuden petaus on vienyt oman aikansa. Pressi tuli ulos tänään. :) Että vähän on tosiaan kiirettä pitänyt!