perjantai 20. toukokuuta 2016

Vanhasta uus. Tai ainakin melkein. :)Niinkuin te sitkeimmät, täällä vielä kurkkimassa käyvät lukijat olette varmasti huomanneet, olen tarvinnut vähän taukoa. Taukoa, jonka aikana vain vetää henkeä ja saada voimani takaisin.

Hieroin varovasti hammastahnaa sormenpäilläni lihaisiin kohtiin lautasen molemmin puolin, jopa loppuunkuluneen näköisestä tuli ihan kauniin valkoinen. 

Aivot ovat kuin paljon käytetyn lautasen pinta. Kaikki lika jää helposti pieniin, elämän mukanaan tuomiin naarmuihin. Ja kun lautanen on oikein harmaa, se näyttää kuluneemmalta kuin se onkaan, kenties ihan käyttökelvottomalta.

Opin viime vuonna hyvin tärkeän asian itsestäni. Opin, ettei pidä antaa kenenkään toisten määritellä sitä kuka on. On aivan turha ruoskia itseään siitä mitä ei ole, eikä kenellekään muullekaan kannata antaa siihen mahdollisuutta. Kenenkään ei pidä surra ominaisuuksia joita itsellä ei ole. Tällä mitä on annettu, on elämästä selvittävä, voitava nauttia ja pystyttävä löytämään tavat elää täysillä.

Opin myös, että vaatimukset voivat oikeasti olla kohtuuttomia. Kohtuuttomiin vaatimuksiin jatkuva kurottaminen ja itsensä kyseenalaistaminen saa 100% varmuudella aikaan stressin joka valvottaa yöt ja lopulta sairastuttaa ihan kenet vaan.

Lueskelin eilen aamusella Hesarista Maaret Kallion juttua reippaista tytöistä ja totesin, että semmoinenhan minäkin varmaan olen. 

"Reipas nainen ei jäänyt miesten jalkoihin, eikä sen koommin naistenkaan. Omiin jalkoihinsa hän sen sijaan usein jäi." - Maaret Kallio


Kun puree hammasta tarpeeksi kovaa tulee samalla kääntyneeksi sisäänpäin ja unohtaneeksi itsensä, elämänsä ja koko maailman. Meidän reippaiden pitää myös osata antaa itsellemme arvo ja asettaa tekemisellemme kohtuulliset rajat. Ilman rajoja maailma kyllä vaatii kaiken ja enemmänkin, älyttömyyksiin asti ja reipas jää tosi yksin miettimään miten riittämätön on.

Onneksi, onneksi ympärilläni on Ihania Ihmisiä. Olen onnekas, sillä pääsin kokemaan myös sen, miten lähellä olevat ihmiset voivat auttaa ja auttavatkin, kun heidän antaa niin tehdä. Reippaalle naiselle se oli pysäyttävä oivallus: en ole tässä elämässä yksin.Mitä lautasen uudistamiseen tulee, minulla on siihenkin vinkki. Jos kyseessä ei ole sinulle korvaamaton, superarvokas perintökalleus vaan mökkikäyttöön tuleva kirpparilöytö, lautasen pintaa voi varovasti hieraista hammastahnalla. Sanon tuosta varovaisuudesta siksi, että hammastahnassa on pienenpieniä hippusia, jotka itse asiassa kevyesti hiovat lautasen pintaa ja poistavat naarmuista tehokkaasti lian. Siksi hammastahnalla ei kannata hangata voimallisesti ettei se syö koko lasitusta tai koristeita pois, mutta varovasti sormenpäillä hieroen sain kirpparilöytöni, vanhan Arabian lautasen ihan puhtaaksi. Siitä tuli melkein kuin uusi, mutta parempi, sillä tällä lautasella on tarina.  

Ihmisten osalta prosessi on valitettavasti vähän hitaampi, mutta henki kulkee jälleen. :)

Olen tässä nyt puolisen vuotta astellut vähän rauhallisemmin, valinnut tekemiseni tarkemmin ja keskittynyt tietoisesti hyvään. Niihin asioihin jotka oikeasti tarvitsee ja jotka oikeasti haluan tehdä. Voimien palauttamisessa vähemmän on usein enemmän ja asiat alkavat asettua jälleen uomiinsa.

Kuluneita astioita kannattaa käyttää oman harkinnan mukaan; jos pinta on selvästi vaurioitunut railoksi asti, lautanen voi haljeta kuumassa. Oma lautaseni osoittautui ihan ehjäksi, vähän vaan harmaantuneeksi. 
Kun uskaltaa luottaa itseensä ja toisiin syntyy positiivisten asioiden pyörre joka tempaa mukaansa. Yhdessä tekeminen on suurempaa kuin yksin tekeminen. Elämä tuo vuoksena vastaamme uutta ja hyvää. Meidän tehtävämme on annostella sitä hyvää sopivassa määrin, jotta pystymme iloitsemaan siitä.

Työkaverini Satu antoi viikko sitten tosi fiksun neuvon: ihminen muistaa negatiivisen paljon helpommin kuin positiivisen. Siksi tuota piirrettä ei kenenkään kannattaisi enää entisestään vahvistaa pohtimalla asioita negatiivisesta näkökulmasta. Sen sijaan kannattaa ajatella hyviä asioita, positiivisia mahdollisuuksia ja vahvistaa onnistumisia, koska silloin tapahtuu lisää hyviä asioita. Jos ette minua usko, uskokaa Satua sillä Satu on psykologian maisteri. Niin ihmisen aivot toimivat: hyvä oikeasti antaa lisää hyvää. 

Vaatii rohkeutta hidastaa vauhtiaan nopeusrajoitusten mukaiseksi, katsoa aikaansaannoksiaan realistisesti, hyväksyä itsensä, pyytää apua tarvittaessa ja asettaa itselleen kohtuulliset tavoitteet. Tavoitteet, jotka saavutettuaan voi hyvillä mielin todeta päivän päätteeksi "tämä on hyvä, tämä riittää tänään". Lisäksi on hyväksyttävä että se mikä jäi tekemättä jäi tekemättä eikä sille voi mitään. 

Reippaat naiset ovat ihan erityisen hyviä asettamaan itselleen mahdottomia vaatimuksia ja suorittamaan niitä. Jos tätä nyt lukee joku muukin reipas, kannattaa muistaa että oikeassa elämässä toimivat kuitenkin aina ihan oikeat, tuntevat, inhimilliset ihmiset. Juuri se tekee meistä erityisiä, ihania ja tärkeitä. Ihmisiä, joilla on tarina. 

4 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

Täällä yksi, joka tunnisti itsensä tuosta Maaret Kallion tekstistä sen lukiessani jo aiemmin.

Hyvä kuulla, että henki siellä kulkee taas :)

Ja kiitos muistutuksesta, että ei pitäisi pyrkiä enempään kuin pystyy. Minun hengitystaukoni koittaa kesällä, kun olen pari kuukautta poissa töistä ja katselemassa maailmaa ihan eri vinkkelistä Aasiassa.

Nelle kirjoitti...

Virpi: eikö olekin hassua, kun joskus tunnistaa itsensä toisen tekstistä. On viimeaikoina sattunut silmiin muutama muukin teksti jotka muistan edelleen. Osuvat liian lähelle.

Sain tämän postauksen kommenttina sähköpostiini Anja Laurilan runon Mitta ja jaan sen tässä Sinulle ja kaikille muillekin, koska se on hyvä runo. Kiitokset lähettäjälle.

Mitta
Lähdin lapsuuskodista selässäni reppu
ja repussani mitta.
Sillä mittasin itseäni.
Ja aina oli tulos:
Ei riitä, ei riitä.

Kauan uskoin mittaani.
Sitten löysin uuden.
Se sanoi:
Riittää, riittää hyvinkin.

Silloin tajusin, mittani oli virheellinen.
Sen ainoa lukema oli: ei riitä.
Vein sen takaisin, ja äitini hämmästyi:
Ei se virheellinen ole, se on perintömitta ja kulkenut suvussa kauan.

Jellonatar kirjoitti...

Ihanaa että voit paremmin, kokkailusi on kiehtovaa ja olet opettanut minulle paljon! Tuttua, minulle kävi noin yli kolme vuotta sitten, ja samoja jälkiä parantelen vieläkin - vaikka paljon on muuttunut, on siinä riittävyydessä paljon oppimistakin. Ollaan lempeitä itsellemme ja toisillemme.

Nelle kirjoitti...

Jellonatar: kiitos :) Näin tehdään. Meni tosiaan puolisen vuotta että karsin kaiken sellaisen pois mitä ei ole pakko hoitaa ja ajattelin etten stressaa kirjoittamisella niin kauan kun se ei suju. Turha istua koneella ja ahdistua siitä ettei sanoja oikein löydy. Sitten kirjoittaminen alkoi vähitellen sujua töissä ja huomasin että joo, kyl tää tästä :) Instagramia olen päivitellyt enemmän myös tässä tauolla ja sitten on periscopetettu välillä jotain bbq - projekteja V:n kanssa (periscope häviää ajan kanssa mutta näkyy n. vuorokauden twitterissä)

Ja nyt on ilmassa kaikkea uutta ja jännääkin, josta ehkä pääsen kertomaan täälläkin aikanaan. Mutta: olen koittanut käyttää järkeä tekemisteni kanssa niin, että en kerää liikaa itselleni. :) Uskoisin, että kesällä tulee tästä hiljaiselon ajalta muuta reseptikin blogiin, jotka minusta ovat onnistuneet tosi hyvin. :)