keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Kanelinen kurpitsakeitto ja teriyakipaahdettuja pähkinöitä ja taateleita

butternutkurpitsakeitto

"Mistä sä oikein keksit tämän idean?" kysyi V kun söimme lounasta. Minua melkein nolotti tunnustaa, että koko idea oli pohjimmiltaan lähtöisin väärinkäsityksestä. Olin kiireessä (ja I:n roikkuessa lahkeessani) yrittänyt lukea viimeisintä Glorian ruokaa ja viiniä hieman heikolla menestyksellä. Parin sivun jälkeen luovutin ja päädyin selaamaan edes kursorisesti niitä kuvia läpi; "kas keitto, mmm, ihanan näköistä pähkinärouhetta siinä päällä, tahmaisen näköistä, tommoinenhan voisi toimia..."

teriyakipaahdettua pähkinää
Paahdoin pellilä ensin kurpitsan ja sitten sekoitin sokeri-pähkinäseoksen kurpitsoista jääneeseen liemeen. Sitä ei ollut kuin pari rkl - jos lientä on enemmän se kannattaa kaataa keiton sekaan.

Ja oikeastaan en edes ehtinyt lukea ohjetta jossa (nyt tarkistaessani) keitto oli maa-artisokkaa jota oli maustettu appelsiinilla ja päällä siirappisia krutonkeja ja satay - kastiketta; mutta ajatus tahmaisista, suolaisen syvänmakuisista pähkinöistä oli jo syöpynyt tajuntaani ja jossain tajunnan pimeässä sopukassa se assosioitui makumaailmaltaan teriyaki - kastikkeen soijaisen makeaan maailmaan.

Pähkinöitä, teriyakikastiketta ja kurpitsan lientä. Kaikki erilaiset pähkinät ja sokeri sekoitetaan keskenään.

Ja lopulta kaikki laskeutui lautaselle juuri tällä tavalla; helppoa, samettista paahdettua kurpitsakeittoa, hieman suolaista vuohenjuustoa ja makeaa, teriyakilla maustettua uunissa paahtuntunutta pähkinäseosta. Koristeeksi hieman raikasta ja ryhdikkään makuista lehtipersiljaa.

Niistä pähkinöistä tuli ihan älyttömän hyviä; juuri sellaisia ihanan tumman ja makean makuisia tahmapalleroita. Ainoa mitä siinä syödessäni toivoin lisää oli, että olisin älynnyt sekoittaa mukaan vielä hieman auringonkukan siemeniä. Niistä olisi tullut vielä yksi ulottuvuus lisää siihen taatelien meheväksi tekemään pähkinätahmaan.

Lisäksi mietin, että kun nyt sekoitin mukaan vähän ruskeaa sokeriakin, että olisiko pelkkä teriyakikastike ja taatelit riittäneet tahman muodostumiseen jos kastiketta olisi ollut vähän enemmän ja lämpöä uunissa hieman vähemmän. Joka tapauksessa hyvin vuodenaikaan sopivaa settiä kuuman keiton päälle ja sitä voinee tuunata saapuvilla olevilla pähkinöillä haluamakseen.

kookosmaito, thai choice
Olen tykästynyt tähän thai choice - merkkiseen kookosmaitoon sen tekstuurin ja maun takia. Upeaa kamaa.

Vuohenjuustona käytin labneh - timjami - "vuohenjogurttijuustoa". Se on sellaista tuorejuustomaista vuohenjuuston makuista töhnää jota saa ostaa valmiina kaupastakin. Omani taisi tulla Anton & Antonista Töölöstä. Purkin tekstejä tiiratessa havahduin, että juusto itse asiassa onkin jogurttia, joka on säilötty öljyyn tuorejuustomaisina palleroina. Jos et halua tehdä moista itse tai et löydä sitä kaupasta, voit ihan yhtä hyvin leikata vuohenjuustotangosta kiekon ja paahtaa vaikka sitä hieman hunajan kanssa uunissa ja käyttää noiden tuorejuustopallojen sijaan.

Erinomainen, pieni syyskeitto kurpitsasta joka saa aivan uutta ilmettä tummasta, suolaisesta ja teriyakikastikkeesta sekä kermaisesta ja suolaisesta vuohenjuustosta.


Kanelinen kurpitsakeitto ja teriyakipaahdettuja pähkinöitä ja taateleita

1 iso butternut - kurpitsa (tai 2 pientä)
1 shalottisipuli
1 valkosipulinkynsi
öljyä
1 kanelitanko
n. 1,5 dl vahvaa lihalientä (tähtianista mukana - itse keitettyä lientä)
0,5 l kasvislientä
1 prk (400g) kookosmaitoa
suolaa
pippuria
loraus hyvää oliiviöljyä

Pähkinöihin (esimerkiksi, myös mantelit ja hasselpähkinät kävisivät hyvin)

n. 5-6 tuoretta taatelia
n. 1 dl cachew - pähkinöitä
n. 1 dl pekaanipähkinöitä
(2 rkl auringonkukan siemeniä)
1-1,5 rkl teriyaki - kastiketta
(kurpitsan paahtamisesta syntynyt mehu)
1 rkl ruskeaa muscavado - sokeria
kiekko tai pallo vuohenjuustoa
lehtipersiljaa


Laita uuni kuumenemaan n. 200 asteeseen. Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja laita leikkauspinta alaspäin pellille. Pistele pintaan muutamia reikiä ja voitele öljyllä. Laita uuniin ja paahda kunnes kurpitsa on pehmeää. Meillä isohko kurpitsa vaati n. tunnin paahtamista. HUOM! Kun kurpitsa on paahtunut, älä hukkaa kurpitsasta valunutta lientä vaan sekoita se pähkinätahnaan ja/tai käytä samaa peltiä pähkinöiden paahtamiseen!

Kun kurpitsa on paahtunut, pilko shalottisipuli sekä valkosipuli ja kuullota niitä kattilassa tilkassa öljyä. Lisää sitten joukkoon kanelitanko (halutessa myös tähtianis), sekoita hetken  ja lisää sitten kurpitsan liha jonka voit kaapia kurpitsoista vaikka lusikalla. Lisää lientä sekä kookosmaitoa. Anna hautua hiljalleen n. 20 min kunnes keitto tuoksuu vähän kanelilta ja sipuli on täysin pehmeää.

Kun keitto hautuu, sekoita keskenään pähkinät, tuoreet taatelinpalat sekä teriyakikastike ja sokeri. Levitä pähkinätahna pellille ja paahda n. 180 asteisessa uunissa kunnes sokeri karamellisoituu ja kiehuu - älä polta sokerisia pähkinöitä vaan vahdi niitä. Paahtuminen tapahtuu muutamassa minuutissa. (jos käytät vuohenjuustokiekkoa, voit sipaista sen päälle hunajaa ja paahtaa sen samalla)

Kun otat pähkinät pois uunissa, kääntele niitä kuumina pellillä jotta ne saavat joka puolelle kastiketta ja muodosta niistä jo muutamia möykkyjä jotka on helpompi vain nostaa keiton päälle. Halutessa kaada pähkinät leivinpaperin päälle jotta ne eivät jäähtyessään tartu vuokaan.

Poista mausteet keitosta (kanelitanko ja tähtianis jos käytät sitä). Soseuta keitto, mausta suolalla, pippurilla sekä lorauksella oliiviöljyä.(myös lehtiperiljaa voi sekoittaa keiton sekaan)

Laita keitto tarjolle, koristele vuohenjuustolla, pähkinöillä ja yrtillä. 

7 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Oh mitkä pähkinät! Just kaupassa hipelöin taatelipakettia, mutten sitä sitten ostanut. Joutunen lähtemään takaisin.

Unknown kirjoitti...

Vahingoista ne parhaat reseptit syntyvät;) Kuullostaa ihanalta!

Jael kirjoitti...

Kiva keitto:) Kiva että labnea saa Suomestakin;täällä sitä on yleisesti ja jugurtistahan se tehdäänkin.

Nelle kirjoitti...

Veera: taateleista tulee sitä makeaa ja tahmaa kyllä kivasti :) Ilmankin varmaan voi tehdä, mutta maku jää ohuemmaksi. Sitäpaitsi, taatelit on hyviä homejuuston kanssa.... ;)

Mama: joo, välillä käy niinkin onnellisesti! Noita pähkinöitä voisi laittaa varmaan johonkin muuhunkin ruokaan rouskuvaksi lisäksi. Keksis vaan mihin...

Jael: se oli itse asiassa tosi hyvää jo ennenkuin lisäsin kookosmaitoakaan, jäin miettimään pitääkö ensi kerralla laittaa vaan enemmän lientä ja ehkä maustaa jotenkin, ilman kookosta joka makeuttaa keittoa; kontrasti olisi suurempi makean pähkinän ja keiton välillä. Se jogurtin happamuus tosiaan taittoi hauskasti kyllä suolaiseen tässä!

Anonyymi kirjoitti...

Mistähän tuota Thai Choice kookosmaitoa mahtaisi saada hankittua? Ei muistu mieleen että olisi jossain osunut silmään eikä pikainen kuukkelointikaan tuottanut juuri toivottua tulosta. Stadissa asuessa tulee säännöllisesti vierailtua näissä Hakaniemen etnoputiikeissa enkä niissäkään muista nähneeni.

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: anteeksi että vastaus kesti, eilen ainakin Sellon CM:ssä oli tuota kyseistä merkkiä. Se on siellä eri paikassa kuin muut säilykkeet; siinä jätskialtaiden päällä olevilla hyllyillä - toivottavasti löytyy!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitän suuresti vastauksesta! Itsekin unohdin jo kysyneeni ja yhtäkkiä äsken muistin, eli no probleemos. Pitääkin suunnata siis Selloon.