maanantai 8. joulukuuta 2014

Tehkää itse korppujauhoa!

itse tehty korppujauho

Tässä on tällainen pieni vinkki alkavaan viikkoon; ainakin meillä on tällaisen juhlavamman viikonlopun jälkeen tähteeksijäänyttä hyvää leipää. Laittakaa se paperipussiin ja pilkkokaa vähän jos jäljellä on enemmän kuin kannikka. Ainakin Rezen ja Framboisen leivät kuivuvat tosi nätisti. Nimittäin tässä ennen joulusiivojen päällepukkaamista/niiden ohessa ehtii vielä oikein hyvin tekemään itselleen kunnollista korppujauhoa!

Minä suristin tuossa ennen itsenäisyyspäivän siivouksia jo kasan parempia kannikoita korppujauhoksi. Laitoin vaan yleiskoneen silppuriosan kiinni ja paukautin muutamaa kivikovaksi kuivunutta leipää kaulimella pienemmäksi, tungin kuivat kannikat koneeseen ja surrur. Se kannattaa katsoa toki, että jos leipä on jäänyt tosi isona palana kuivamaan, sen sisään saattaa tulla hometta. Siksi leivät kannattaisi aina pilkkoa pienemmiksi paloiksi kuivamaan vaikka käyttää paperipussia. Eli kun murrat leivän, tarkista ensin ettei sisällä ole hometta ja sitten vasta silppuriin.

Kun leivät silppuaa isoon purkkiin, saa aikaan hauskannäköisen purnukan kun jauhostaa leivät tyypin mukaan. Näin purkkiin syntyy makukerroksia.

korppujauho hapanleivästä

Mutta! yhden leipäaarteen olin kuivannut ihan erikseen, ihan erityistä tarkoitusta varten. Anton et antonista ostettu muistaakseni Patissérie Teemu & Markuksen tekemä suklaaleipä meni jauhoksi ihan omaan pussukkaansa. Ihme että leipää ylipäätään jäi, se oli mielestäni ihan jumalaisen hyvää. Mutta taisi olla yksi näistä yh - viikoista ja sitä jäi palanen. Parhaat leikkokakut (ja se Martin Bergin omenapiirakka!!!) joita olen eläessäni maistanut on tehty sekoittamalla hyvää hapanjuurileivästä tehtyä korppujauhoa sinne vehnäjauhojen sekaan. Ja vaikken yleensä leikkokakkuja harrastakaan, joulu on joulu ja Minulla On Suklainen ja Pähkinäinen Suunnitelma ;)

Mutta siihen palataankin sitten jos ja kun saan sen tuotantoon. Tänään viestini on; laittakaa leivät kuivumaan ja ajakaa korppujauhoksi sillä se kinkku tarvitsee viimeistään korppujauhoa ja itsetehtyä on hankala voittaa.


7 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minä tein kerran kivikoviksi paistamistani pikkuleivistä makeaa korppujauhoa, se sopii niin hyvin kakkuvuokien jauhottamiseen. Laitoin purkkiin tarran, että tää on sitten makeaa, etten hulauta siitä purkista vaikka lihapullataikinaan :D

Nelle kirjoitti...

Campasimpukka: se on varmasti hyvä idea ;) Menee osastoon rakas ystäväni ja creme vanilla perunamuusin teossa ;)

Nimetön kirjoitti...

korppujauhon voi myos raastaa tavallisella raastinraudalla, silla 'krouvimmalla' puolella.. jos ei satu olemaan sopivaa sahkolaitetta..

Nimetön kirjoitti...

Moi, aika monta kymmentä vuotta olen leivontahommissa pyörinyt, mutta piti googlettaa, mitä tarkoittaa leikkokakku : )
Ihan nolottaa, että miten on voinut tuo nimike mennä aivan ohitse...
Hyvää joulun odotusta!
Terv.
TiV

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: totta! ja kaulinkin käy, jos laittaa leivänkannikat muovipussiin ja tyynynliinan sisään. :) Joskus on kokeiltu sitäkin! Tuo sähköinen avustuslaite on vaan niin näppärä. Mutta tosiaankin raastinraudalla saa varmaan tasaisimman lopputtuloksen.

TiV: Hihi, luulen että se on pohojalaasten hapatusta :) Äiti aina puhuu leikkokakuista kun tarkoittaa kuivakakkuja. JA jostenkin se on minusta armeliaampi nimi kakuille; kuivakakusta tulee heti assosiaationa emmonen sahajauhofiilis:) Ja joo, hyvää joulunodotusta sinne myös. :)

Nimetön kirjoitti...

Ja mulla on pohojalaanen ukko eikä oo tätä asiaa mulle avannu :)
T. TiV

Nelle kirjoitti...

Tiv: :D "soon nuota akkojen juttuja" !