perjantai 5. huhtikuuta 2013

Lahnabrandadeita, punasipuli-fenkolisalaattia ja fenkolipyrettä


lahnabrandade, fenkolipyre

Lahnabrandaresta tuli ihan erinomaisen herkkua - voisin jopa väittää että tämän parempaa "jämäruokaa" saa hakea. Vaikka näitä kannattaa tietysti tehdä ihan vaikka vartavastenkin, isosta lahnasta riittää hyvin kahteen ruokaan; jos tarjoat uunilahnaa ensin tavallisten keitettyjen perunoiden kanssa, saat jämistä aikaan lahnabrandadeita a.k.a uppopaistettuja kalapullia käden käänteessä.

fenkolileipämurua

Oikeasti ohjeessa on aika monta valmistettavaa juttua, mutta minä oikaisin siinä kohdin, etten jaksanut leipoa fenkolileipää vain tehdäkseni siitä korppujauhoa. Käytin vanhaa kuivaa Rezen maalaisleipää, jonka jauhoin yhdessä yli jääneiden fenkolin lehtien kanssa kotikutoiseksi korppujauhoksi. Minusta se toimi ihan hyvin.

Mutta se, mitä tällaisia eri osista koottuja annoksia tehdessä kannattaa ottaa huomioon on väsymyksen määrä. Suosittelen tätä lauantaille tai sunnuntaille kun on aikaa kokata, sillä väsyneenä voi kämmeltää kertakaikkisesti enemmän kuin laki sallii. Minähän en tietenkään kämmeltänyt mitään vaan kaikki sujui kuin tanssi...? Mutta jos joku nyt olisi taipuvainen lukemaan ohjeita puolihuolimattomasti, niin...

uppopaistaminen liian matalassa lämmössä

Ei esimerkiksi kannata yrittää uppopaistaa palleroita liian kylmässä öljyssä, sillä kuorrute lähtee irti.

väärin tehty leivitys

Tai unohtaa jauholeivitystä korppujauhojen alta, sillä silloinkin kuorrute klimppiintyy ja irtoaa...

Ensin jauhoa, sitten kananmunaa, sitten leipämurua ja sen jälkeen 170 asteiseen öljyyn. 

Mutta kun öljy on tarpeeksi kuumaa, hermot kylmät ja kipot oikeassa järjestyksessä lopputuloksena on ihan erinomainen ruoka.

kalapullat, lahna

Onneksi taikinamäärä oli niin iso, että vaikka (köh) saatoinkin hieman hapuilla suorituksessa sain helposti tehtyä meille sopivan määrän onnistuneitakin palleroita. Ne epäonnisemmatkaan eivät joutuneet hukkaan; söin niitä nöyränä salaatin kanssa seuraavan päivän lounaalla.... Noita palloja tulee annoksesta aika monta, jos tarjoat tätä kolmen ruokalajin illallisella niin määrästä tulee pääruokia ainakin kuudelle, ellei jopa isommalle joukolle. Jos porukkaa on enemmän, salaatin ja fenkolipyreen määrää on syytä tarkistaa ylöspäin - ainakin jos annoksessa on vain yksi pallero per nenä niin fenkolipyrettä kuluu enemmän.

Ohje on peräisin Parasta maatiaisruokaa kirjasta, johon olen (joistain löytämistäni virheistä huolimatta) vähitellen tykästynyt kovin. Ja jos haluat itsellesi moisen opiksen, Hanna arpoo sellaista blogissaan - kannattaa kokeilla onneaan vielä ennen 14.4:)

Lahnabrandadet (onnistuessaan rittää varmasti erillisen alkupalan kanssa 5-6 pääruuaksi)

300g kypsää, ruodotonta lahnaa
3dl kalalientä
3 valkosipulin kynttä
1 timjamin oksa
2,5 dl maitoa
250g kypsää perunaa
suolaa
vastarouhittua mustaa pippuria

leivitykseen
1 dl fenkolista korppujauhoa
2 kananmunaa
1 dl vejnäjauhoa

Lisukkeeksi tuleva sipulisalaatti tarvitsee aikaa marinoitua, joten tee se etukäteen.

Hauduta fileet kasvisliemessä tai uunita kokonainen lahna kypsäksi. Riivi lahnan liha kulhoon ja poista ruodot.

hienonna valkosipulinkynnet ja timjaminlehdet.

yhdistä maito, hienonnetut timjamit ja valkosipulit. Kiehauta ja anna maustua 1/2h. Sekoita kaikki aineet keskenään ja tarkista maku. Jos teet ruokaa jämistä, taikina kannattaa tehdä heti tuoreeltaan ja tässä kohdin massan voi halutessa laittaa jääkaappiin.

Mittaa leivitysainekset kukin omalle lautaselleen. Pyöritä massasta palloja ja kieräytä sitten pallot ENSIN vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja LOPUKSI korppujauhossa.

friteeraa brandadepallot 170 asteisessa öljyssä kauniin ruskeiksi. Valuta talouspaperin päällä. Kokoa annos oman makusi mukaan.

Punasipuli-fenkolisalaatti (n. 4-5:lle)

1 pieni punasipuli
1/2 fenkolia
3 rkl rypsiöljyä
1 rkl vaaleaa balsamicoa
suolaa
sokeria

suikaloi sipuli ja fenkoli mahdollisimman ohueksi. Lisää loput ainekset ja anna marinoitua vähintään 2h.

Fenkolipyree
300g fenkolia
100g voita
2 dl kermaa
1 sitruunan mehu
suola
2 rkl ranskankermaa

suikaloi fenkoli ja kuullota se voissa pannulla. Lisää kerma ja hauduttele fenkoli kypsäksi. Mausta kermaiset fenkolit sitruunamehulla ja suolalla. Soseuta fenkolit ja liemet ja paseeraa sitten sose vielä tiheän siivilän läpi. Lisää ranskankerma ja tarkista maku.

2 kommenttia:

Andalusiana kirjoitti...

ihanaa että muuallakin on jouduttu kantapään kautta opettelemaan nuo uppopaistamisen salat :-) täällä on käyty läpi IHAN kaikki mahdolliset virheet :-) Parhaimmillaan kroketteja on kauhan kanssa raaputeltu pannunpohjalta irti kun ovat öljyyn sulaneet jättäen jäljelle nälkäisen ja pahantuulisen kokin JA helvetinmoisen tiskausurakan...

Nelle kirjoitti...

Andalusiana: ja uskotko, että nolottaas vielä enemmän ku ei ollu ihan eka kerta kun uppopaistoin... Sanotaan, että kerrn voi mokata mutta olen elävä todiste siitä, että mokia voi tehdä ihan koko ajan! ;)