tiistai 30. lokakuuta 2012

Pulled pork l. nyhtöpossukaurasliderit ja pähkinäpestoa

Yhteistyössä Maa- ja metsätalousministeriö


Paahtunut possu, aromaattinen pähkinäpesto, kirpakka Dijon-sinappi ja raikas valkosipulilla maustettu creme fraiche ovat salaatin kanssa loistavaa täytettä pehmeänmakuiselle, muhevalle kaurasämpylälle.



Meidät haastettiin kokkaamaan kauraisia ruokia seuraavan kahden viikon aikana. Hankkeen takana on Maa- ja metsätalousministeriö ja tarkoituksena on lisätä monipuolisen kauran arvostusta ruuanlaitossa keksimällä seuraavan kahden viikon aikana kasapäin uusia kaurareseptejä. Ja sanottuamme kyllä kiitos tälle haasteelle lähetti kantoi kotiimme ison kasan kaiken muotoista MMM:n sponsoroimaa kauraa.




Ja siinä pohtiessani useamman erilaisen kauraleipäpaketin kohtaloa aamupöydässä V heitti, että näistä kaurasämpylöistä tulisi muuten aika hyviä "slidereitä", elikkäs minihampurilaisia. Makustelin kaurasämpylää suussani ja totesin että joo - semmoisia pulled pork slidereitä jossa pitkään hautunut, hajoava herkkupossu laitetaan paahdettuun sämpylään yhdessä raikkaan babypinaatin, kevätsipulitikkujen ja pähkinäpeston kanssa.

Ja tuumasta toimeen, siitä tulisi meidän sununtailounas. Niinpä meillä pakattiin kaurasämpylään raikasta pinaattia, kevätsipulisuikaleita, pähkinäistä pestoa ja suussasulavaa possua. Koko komeus kruunattiin vielä valkosipulisella creme fraichella ja kärkeä makuun annettiin pienellä sipauksella Dijon - sinappia. Yhdistelmä oli ihan ehdoton.

Luumuja, sichuanpepperiä, tähtianiksia, inkivääriä, valkosipulia ja possua.... Ja kolme tuntia aikaa. 


Jämästä voi tehdä vaikka hamppareita. 

Meillä slideriin käytettiin tähteeksi jääneestä kokonaisena haudutetusta kasslerista revittyä possua, mutta lapa kävisi tähän ihan yhtä hyvin. Vaikka possun hauduttaminen tietysti vie aikaa kolmisen tuntia, niin sen voi tehdä etukäteen ja melkein miten vaan maustettu haudutuspossu käy, joten tämä on myös hyvä viikonloppujämien tapporuoka:)

Ja jos kaipaatte vinkkiä possun laittamiseen niin kurkatkaapa vaikka tätä syskyistä possua, tulista kassleria tai lapaa pitkään haudutettuna chilien kanssa. Mutta oikeasti tuollaisen possun voi maustaa vaikka vaan kunnolla pippurilla, valkosipulilla, suolalla ja tujauksella tummaa olutta. Makeutta voi laittaa vaikka hunajasta tai kuivatuista hedelmistä. Mutta itse tykkään eniten chilisemmästä uunikasslerista... :)



Tälläinen tarjottava olisi muuten tosi pop jossain isommissa illanistujaisissakin - vaikka halloweeninä. Yksi rouva juuri taannoin taaperojumpassa kertoi, miten oli tarjonnut synttäreillä bagel - buffan. Tämä voisi toimia samalla tavalla isompien tai pienempien ihmisten kemuissa; possua saa tehtyä etukäteen vaivattomasti, sämpylät voi paahtaa tarpeen mukaan ja jokainen voi H-hetkellä koota oman sliderinsa sen mukaan mitä tahtoo leipänsä väliin. Meillä pojat ottivat toiseen hamppariin vielä siivun savujuustoa ja minusta myös vahva kermajuusto käy hyvin, jos sellaista sattuu kaapissa olemaan. Lisukkeeksi olisin laittanut pähkinäisen makoisia palsternakkaranskiksia ihan ehdottomasti, mutta ne olivat loppu kaupassa kun V kävi täydennyskeikalla. Niin että tällä kertaa ilman niitä. 

Mutta kauraslidereillä julistamme oman kaurataipaleemme avatuksi! 

Kaurasliderit nyhtöpossulla

Pähkinäpestoon tarvitset
n. 1,5 dl paahdettuja pähkinöitä (hasselpähkinöitä, saksanpähkinöitä tai pekaaneja)
1 dl hyvää oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
n. 1,5 dl karkeahkoa parmesanraastetta

Slidereihin tarvitaan:
kaurasämpylöitä
2 prk creme fraichea (á 150g)
2 valkosipulin kynttä
sitruunatimjamia
2-3 kevätsipulin vartta
1 rasia babypinaattia
ylikypsää possua revittynä (kassleria tai lapaa)
Dijon - sinappia
pähkinäpestoa
(savujuustoa tai vahvaa kermajuustoa)

Laita pähkinäpeston aineet sauvasekoittimen sosekulhoon ja aja tasaiseksi.

vinkki: kun teet pähkinäpeston etukäteen sen maku voimistuu sen ehtiessä seistä jääkaapissa tovin. 


Laita sämpylät paahtumaan leivänpaahtimeen. Sekoita creme fraiche purkilliseen 1 valkosipulin kynsi ja reipas teelusikallinen tuoretta timjamia.

Sipaise creme fraichekastiketta sämpylälle, kasaa sen päälle huuhdottua pinaattia ja kevätsipulia. Sitten kokoa salaatin päälle posua, peitä  pähkinäpestolla, creme fraichellla ja sipauksella Dijon - sinappia. Ripottele vielä päälle vähän kevätsipulia ja nautiskele vaikka hyvän oolong - teen kanssa.

5 kommenttia:

Sini kirjoitti...

Pähkinäpestoa! Sitä on pakko testata! Myös allekirjoittaneen keittiössä kokkailtiin hetki sitten pulled pork sandwicheja , tykkäsin! :)

Nelle kirjoitti...

Sini: pähkinäpesto on kyllä mun suosikkia. Itse tykkään ehkä eniten hasselpähkinästä tehdystä pestosta. Kannattaa ehdottomasti tehdä sitä tässä joulun alla kun kauppoihin tulee tuoreet pähkinät. Niissä on ihan järjettömän upea maku :)

Nelle kirjoitti...

Ai niin, kokeile ihmeessä pähkinäpestoa myös pastan kanssa!:) Siihen jää koukkuun.

Ulla kirjoitti...

Meidän chef meni lukemaan, että Jamien suosikki pizzatäyte on pulled pork, timjami ja taleggio, joten tämä ohje tuli kuin tilauksesta, kiitos :-)

Nyhtöpossu on kyllä kerrassaan loistava suomennos :-D

Nelle kirjoitti...

Ulla: kuulostaa ihanalta tuokin. Ensi kerralla kokeilen pizzatäytteeseenkin:) Ja kiva, että tuli tarpeeseen. :)