maanantai 7. toukokuuta 2012

Panzanellamuunnelma - eli kuivan leivän riemuvoitto;)

Yhteistyössä Gaea- oliiviöljyt

Kuivat leivänkannikat, panzanella

Ystäväni M tuli maininneeksi, että heidän suosikkinsa kuivan leivän hävitykseen on italialainen klassikko,  panzanella - salaatti. Panzanella on oikeastaan kuin bruschetta kulhossa, jonka annetaan hetken seistä, jotta kuivahtanut leipä ehtii imeä itseensä öljyjä ja tomaatin mehua. Pistin vinkin korvan taakse ja eilen tuli sitten aika soveltaa.

Vähän aikaisemmin olin myös vilkaissut omenamintun blogista ohraista munakoisosalaattia jossa kypsään ja aromaattisen pehmeään munakoisoon on yhdistetty tuoretta minttua. Siitä paikasta tuli pakonomainen tarve saada salaattia jossa on munakoisoa ja minttua. Yhdistin kaksi hyvää ideaa ja tein panzanellan idealla munakoiso-halloumisalaatin jonka maustoin jämäkevätsipulilla ja tuorella mintulla:)


Eikä haitanut yhtään, että munakoiso ei ollut enää mitenkään täysin priimakimmoisa - se oli sisältä vielä ihan terveen värinen joten siivuiksi vaan, tilkka öljyä pannuun ja siipaleet paistumaan. Halloumin ja munakoison voisi ihan hyvin myös grillata, mutta tällä kertaa paistoin molemmat pannulla. Salaatista tulisi esteettisesti kauniimpi, jos halloumi grillattaisiin ja pilkottaisiin sen jälkeen sopiviksi suupaloiksi salaatin sekaan. Mutta hyvää oli näinkin; leipä imi itseensä erinomaisia aromeita hyvästä oliiviöljystä, laadukkaasta viinietikasta ja hunajasta jota lorautin sitäkin vähän mukaan. Lisäksi nautiskelimme vähän Gabbiano rosé - viiniä auringossa, terassilla. :)


Tuo kuvassa näkyvä Gaea kalamata  D.O.P. oliiviöljy tuli meille tuotenäytteenä. Se on ihan hyvää - melko mietoa ja tasapainoisen makuista. Maistelin sitä appeni vaimolta oppimallani tavalla -  lorauttamalla pienen tilkan teelusikkaan. Vähäsen siinä on vielä sellaista leikatun ruohonkin makua josta itse tykkään. Mutta: vielä parempaa oli se toinen pullo, joka samassa paketissa tuli. Siinä Gaea D.O.P. Sitia Oliiviöljyssä (jossa on hopeanharmaa korkki) maistuu ihanasti kesä ja se leikattu ruoho. 

Minusta olisi muuten kiva, jos noissa oliiviöljyissä ylipäätään selvästi näkyisi koska öljy on valmistettu.  Tuossa pullossa myyntipäivä on kesäkuussa 2013 ja siitä päätellen viimeinen myyntipäivä on varmaan n. 18kk sadonkorjuusta. Niinpä näiden öljyjen pitäisi varmaan olla n. 4-5kk sitten poimittua ja siten varmaan lähellä sitä tuoreinta saatavilla olevaa tavaraa. Tokihan öljy säilyy vielä paljon myyntipäivän jälkeenkin, mutta tuo leikatun ruohon maku muuttuu ajan kanssa ja häviää vähitellen.  

Mutta näillä puheilla hyvää maanantaita kaikille. Tänään kannattaa nykäistä ne kuivat leivänpalat esiin ja tehdä niistä vaikka salaattia. Halloumin tilalla voi hyvin käyttää vaikka fetaa tai juuston voi jättää kokonaan poiskin ja lisätä mukaan vähän oliiveita ja siemeniä. Panzanella - muunnelmissa vain mielikuvitus on rajana. 

munakoisopanzanella

Munakoisoinen panzanellamuunnelma (2-3:lle)

1 munakoiso viipaleina
n. 3 siivua kuivahkoa maalaisleipää
1 kevätsipulin varsi
1 pkt halloumia tai fetaa (tai vaikka hyviä, kivellisiä mustia oliiveita kivi poistettuna)
kirsikkatomaattirasian loppu; ehkä n. kymmenkunta
mintun lehtiä
(paahdettuja siemeniä)
oliiviöljyä paistamiseen
mustaa pippuria myllystä

Kastikkeeseen
n. 0,5 dl hyvää kylmäpuristettua oliiviöljyä
n. 1 tl juoksevaa hunajaa
n. 1,5-2 rkl  jerezin ikääntynyttä sherryviinietikkaa tai muuta laadukasta viinietikkaa
ripaus suolaa
minttua

Sekoita kastikeainekset keskenään shakerissa tai vatkaamalla ne emulsiomaiseksi kastikkeeksi vispilällä. 

Revi leipäpalat suupalan kokoisiksi kulhoon ja sekoita mukaan halkaistut tomaatit, silputtu kevätsipuli ja mintun lehtiä. Jos leipä on tosi kovaa, sekoita mukaan myös puolet kastikkeesta. 

Paista munakoisosiivut pannulla tilkassa öljyä kauniin ruskeiksi ja pehmeiksi. Paista myös halloumi.


Lisää salaattiin lämpimät munakoisot ja halloumi, sekoita ja kaada päälle kastike. Koristele vielä lopuksi tuoreilla mintuilla ja tarjoile heti.

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Minäkin tykkään just sellaisista oliiviöljyistä,joissa tuntuu se leikattu ruoho!

Nanna kirjoitti...

Tulvii niin ihania reseptejä joka paikasta, ihan gurmeeta ja nyt vielä hävikkigurmeeta!

Jonna kirjoitti...

Tämän oli pakko olla hyvää. Jääkaapin ja leipähyllyn tämänhetkinen sisältö enteilee meilläkin jonkinsortin panzanellaa loppuviikosta.

Yritin Italiassa kovasti kurkkia tuoreinta mahdollista öljyä, koska sellainen on aina löytö. Samaa 24 kuukautta menetelmää jouduin käyttämään sielläkin eli aika vähän oli merkitty pullotuspäivää.

Nelle kirjoitti...

Yaelian: joo, sellainen on ihan parasta!

Nanna: no sanos muuta, minäkin olen koittanut käydä kurkkimassa blogeja, vaikken ole aina keriinnyt kommentoimaankaan.

Jonna: joo, leipä toimi salaatissa parmmin kuin osasin itse edes toivoa. Etenkin tuollaisen hyvän maalaisleivän rakenne kestää kyllä kastikkeet sunmuut vaikka hetken antaisi imeytyäkin. :) Ja tosiaan - vain mielikuvitus on rajana.

Nelle kirjoitti...

Ai niin ja jonna: joo, vaikka tässä nyt hävikin hyödyntämisestä puhutaankin, niin tuoreena ruoka on parasta :)

annemi kirjoitti...

Täytyypä pistää tämä muistiin, aina harmittaa kun leivänkäntyt menevät roskiin ja nyt niille olisi sitten käyttöä :)

Nelle kirjoitti...

annemi: joo, tämän tyyppiset leipäjutut ovat tosi helppoja tehdä ja ihan älyttömän hyviä. Sekaan voi laittaa paahdettua munakoisoa, grillivihanneksia (paprikaa, sipuleita, maissia)ja maustaa texmex - henkeen korianterilla ja chilillä tai vaikka kesäkurpitsaa, fetaa ja minttua. Ja paljon hyvää oliiviöljyä. Aina hyvää.