keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Amerikkalaisen makea karpaloherkku

karpaloherkku

En ihan tarkkaan muista miten alunperin törmäsin ohjeeseen Starbucks Cranberry Bliss Bar - "kakusta". Muistaakseni siihen liittyi google ja hakusana karpalo :) Joka tapauksessa ajatus syntisestä karpalokaakusta porkkanakakkumaisella tuorejuustokuorrutteella jäi kummittelemaan mieleeni kuukausien ajaksi. Kun Riitta kutsui meidät lounaalle kotiinsa, sain hyvän syyn leipoa jotain makeaa pitkästä aikaa ja arvatkaapa, mikä resepti pääsi kokeiluun? :)

Käytin kakkuun useampaa lähdettä netistä, mutta eniten siihen vaikutti tämä food.com -ohje. Siinä taikinaan ei käytetä leivinjauhetta, mikä tuntui virheeltä (olisikohan ohjeessa pitänyt olla nostatusaineella varustettua jauhoa) joten lisäsin aineisiin 1 tl leivinjauhetta. Niin oli minusta hyvä, sillä kakku nousi juuri sopivasti, jääden kumminkin syntisen tiiviiksi rakenteeltaan. Valkosuklaa ja karpalot jäävät kakkuun ihaniksi sattumiksi ja kun kakku seisoo yön yli, se maustuu ja muuttuu suussasulavaksi.

valkosuklaa murskataanRouhi valkosuklaa kohtuullisen rouheaksi - jos teet liian pientä silppua suklaa hukkuu kakkuun.

Puuhaan ryhtyessäni kuvittelin, että minulla olisi ollut kaapissa isompi kasa vajaita karpalopussukoita, mutten löytänyt kuin yhden desin verran kuivattuja karpaloita. Jatkoin määrää sitten supernutsin - kuivatuilla kirsikoilla, jotka menivät kakkuun karpaloiden tilalla kuin väärä raha. Ne eivät ole niitä samoja tahmaisia kirsikoita, mitä kakkuihin myydään leivontahyllyllä vaan kuivattuja ja enemmän karpalon tyyppisiä. Voit hyvin käyttää koko määrän vain karpaloitakin.


karpalojauhe, tuorejuustokuorrutusBiokian karpalojauhe on upean punaista. Jos olisi jaksanut taiteilla, sillä olisi voinut tehdä pinnalle vaikka sydämiä

Alkuperäisissä ohjeissa kakun päälle laitetaan kuorrute, jossa on kaksi osaa; ensin tuorejuusto-osa ja sen päälle vielä sokerivesikuorrute. Minä päädyin vähän tunettamaan kakun pintaa; laitoin tuorejuustoa enemmän ja sokeria n. puolet vähemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa. Lisäksi jätin kiireessä päällimmäisen sokerikuorrutteen tekemättä. Ja kun ne karpalot loppuivat, käytin pinnan koristeluun Biokialta tuotenäytteenä tullutta karpalojauhetta. Vähän pelkäsin, että värjääkö jauhe koko kuorrutteen mutta ei - karpalojauhe pysyi nätisti pinnalla "puuterimaisena" ja on kieltämättä ihan upean väristä.

Kakku tosiaankin paranee odotellessaan ja imeytyessään. Niinpä se kannattaakin tehdä valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä. Auttaa taatusti huutavaankin makeannälkään :)

Kakku mukaanMimmu, nappaa vielä kuva valmiista kakusta - ettei unohdu!

Karpaloherkku eli mukaeltu Starbucks Cranberry Bliss Bar (30 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä vuoka)

230 g pehmennettyä voita
75 g fariinisokeria
150 g ruskeaa ruokosokeria
3 munaa
2 maustemittaa vaniljasokeria
1 tl jauhettua inkivääriä
1 kukkurainen maustemitta suolaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kuivattuja karpaloita ja 1 dl kuivattuja kirsikoita tai 2 dl kuivattuja karpaloita
170 g valkosuklaata rouheena

Kuorrute

200g maustamatonta tuorejuustoa
8 dl tomusokeria
1/2 appelsiinin kuori raastettuna
(1 rkl appelsiinin mehua)

Lisäksi pinnalle karpaloita tai karpalojauhetta

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri käsivatkaimella tai yleiskoneella.

Sekoita voivaahtoon munat, vanilja, inkivääri ja suola. Lisää sitten seokseen jauhot koko ajan sekoittaen, siten että se on tasaista.

Paloittele kuivattuja karpaloita ja kirsikoita veitsellä pienemmiksi. Rouhi valkosuklaa isohkoksi rouheeksi. Lisää taikinaan karpalot, kirsikat ja valkosuklaarouhe käsin sekoittaen.

Voitele suorakaiteen muotoinen 23x33 cm vuoka tai halkaisijaltaan noin 30 cm ympyrävuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoita se. Paista n. 30 minuuttia, tai kunnes pinta on vähän ruskea reunoilta. Meillä tuo 30 minuuttia kyllä ainakin riitti - kannattaa laittaa kello hälyyttämään 25 min kohdalla ja tarkastella tilannetta. Kakkua ei suotta kannata kuivattaa liian pitkällä paistelulla jos se on jo kypsää.

Paistamisen jälkeen kakun annetaan jäähtyä ja sillä aikaa sekoitetaan kuorrute. Sekoita keskenään kuorruteaineet. Voit jättää mehun lisäyksen viimeiseksi, jotta näet tarvitseeko kuorrute sitä. Tavoitteena on, että saat aikaan pehmeän, pysyvän massan joka levittyy hyvin kakun pinnalle.

Kun kakku on jäähtynyt, levitä kuorrute kakulle, korista karpaloilla tai karpalojauheella ja anna vetäytyä viileässä useita tunteja, mieluiten yön yli.

9 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

Uuh, tuon on pakko olla hyvää! Vaikka koitankin rajoittaa herkkujen syömistä, niin tätä on ehkä pakko testata joku kerta :)

Mimmu kirjoitti...

Arvatkaapas kuka sai tätä ihanuutta ison palan mukaansa! =P Vielä on muutama pala jäljelläkin..

Nelle kirjoitti...

Virpi: Meillä on vähän sama noiden herkkujen kanssa, siksi pyrinkin leipomaan vaan kun on enemmän porukkaa syömässä :) Olisi ihan katastrofi jättää mut ja tommonen kakku kahdestaan kotiin sairastamaan...

Paistoakaa kannattaa tosiaan katsoa oman uunin mukaan; alkuperäisessä ohjeessa oli 30-35 min ja meillä se 30 tuntui päästävän kakun jo aika tummaksi. Vähempikin olisi varmaan riittänyt ja tehnyt kakusta entistä mehevämmän... :)

Mimmu: pidittekö tyttöjen kanssa Twin Peaks - illan? Ja tykkäsivätkö neitosetkin kakusta? :)

Jael kirjoitti...

Valkosuklaata ja karpaloita! Tuon on pakko olla tosi namia!

Nelle kirjoitti...

Yaelian: joo - ei noilla voi oikein epäonnistua :) Ja tuo päällinen oli minusta hyvää, vaikka siihen ei ihan niin paljon sokeria laittanutkaan. Appelsiini antaa hyvän vivahteen.

Mimmu kirjoitti...

Nelle, eilen oli twin peaks - ilta, mutta piirakka ei valitettettavasti päässyt osallistumaan iltaan.. =D

Nelle kirjoitti...

Mimmu: voi raasua, se ei sitten selviytynyt siihen asti :) Nooh, uutta piirakkaa pykerrykseen vaan.... ;)

Kati kirjoitti...

Hmm, taidankin ottaa tämän kokeiluun ystävänpäivän kunniaksi. J on kutsunut meille melkoisen illalliskaartin ja ilmoitti asiasta jo tutuksi tulleilla saatesanoilla:" Mä voin sit hoitaa ruoat..." Joopa joo... Huomenna metsästämään karpalojauhetta, luulisi sitä täältäkin löytyvän, kun tarjolla on yleensä cranberryä monessa muodossa.

Nelle kirjoitti...

Kati: jos ei löydy karpalojauhetta niin tosiaan alkuperäisessä tuohon oli pinnalle laitettu kokonaisia, kuivattuja karpaloita. Jossain taas vinkattiin, että pintaan voi raastaa vähän appelsiinin kuorta. :) Toivottavasti onnistuu!