lauantai 15. tammikuuta 2011

Kotitekoisia lihiksiä

lihis
Tämä ohje minun on itse asiassa pitänyt kirjoittaa jo pitkään. Se tuli mieleeni taannoisen kommenteissa käydyn lihapiirakkakeskustelun aikoihin (en enää löytänyt kyllä linkkiä sinne) ja koska itse tehty on tässäkin tapauksessa valmista parempi, ajatus lihapiirakoiden tekemisestä jäi kytemään takaraivoon.

Kun pojat sitten olivat kipeänä sain loistavan syyn leipoa lihapiirakoita; niitä voi tehdä pakastimeen suuren kasan ja niistä sairastavaisten on helppoa lämmittää itselleen lounas. Kun lihiksistä tekee pienehköjä niin ruuan määrää on helppoa säännellä nälän mukaan. Tietty, jos haluat tehdä ison lihiksen, niin siitä vaan kaulin rullaamaan :)


paistamattomat lihikset

Nämä voi toki uppopaistaa öljyssä munkkien tapaan jos tahtoo, mutta minusta niistä tulee oikein mainioita ihan vaan uunissakin. Ja ainakin niistä tulee sillä tavoin paljon terveellisempiä, kun eivät ime itseensä niin paljon öljyä. Sämpyläjauho taikinapohjana antaa piirakalle hauskaa maanläheistä makua. Laitoin pohjaan myös vähän jogurttia, koska pieni happamuus taikinassa sopii minusta lihapiirakkaan.

Täytteeseen käytin riisin sijasta täyteläistä ohraa. Mukaan sopivat myös viime syksyn mahtavasta tattisadosta talteen kuivatut sienet, joita voit lisätä maun mukaan. Minä vaan kahmaisin purkista sopivan kasan niitä ja murustin mukaan. Lisäksi täytteeseen kannattaa laittaa jotain vihreää, vaikka yrttien saatavuus on juuri nyt heikoimmillaan. Minulla oli ruukku basilikaa ja kevätsipulin varsia - nekin raikastivat täytettä oikein mukavasti.

kohotusJoululahja kiwimaasta pääsi tositoimiin mukaan...

Joskus kauan sitten tein lihiskaipuussani samalla idealla vegeversioita käyttämällä täytteessä jauhelihan sijaan paljon silputtuja sieniä ja maustepippuria. Maistuivatpa nekin silloin :)

Täytteitä voi sitten jokainen vaihdella oman maun mukaan. Minun lihikseeni tulee ehdottomasti kurkkusalaattia, makeaa ja vahvaa sinappia, sipulisilppua ja jotain tomaattista - kun ketchuppia ei ollut laitoimme väliin salsaa - joka toimi tosi hyvin.

Kotitekoisissa lihapiirakoissa on lämpöä ja pehmeyttä ...Ja ne tuoksuvat uunista niin houkuttelevasti, että väsyneempikin potilas könyää pedistään ylös ja toteaa, että täällähän tuoksuu tosi hyvälle. :)

lihapiirakkaUunissa paistetut pikkuiset. Perinteisempää tahtova uppopaistaa lihiksensä.

Lihapiirakat (n. 2-3 pellillistä uunissa paistaen)

n. 0,5 l sämpylätaikina (vaikka sämpyläjauhopussin ohjeella, mutta korvaa halutessasi 1-2 dl nestettä jogurtilla)

täytteeseen
400g jauhelihaa (nauta-sikaa)
1 sipuli
2 dl ohrasuurimoita
2 munaa
2 tl timjamia
mustaa pippuria
maustepippuria
chilisuolaa
kourallinen kuivattuja herkkutatteja murskattuna

1-2 kevätsipulin vartta
basilikan lehtiä

Laita ohrasuurimot kiehumaan veteen paketin ohjeen mukaan. Kun ohra kiehuu, tee sämpylätaikina odottelemaan.

Kun taikina kohoaa, anna ohran vielä imeytyä kaikessa rauhassa loppuun kattilaan jääneeseen nesteeseen ja jäähtyä.

Ruskista jauheliha ja mausta se chilisuolalla, musta- ja maustepippurilla ja kuivatulla timjamilla. Kuullota täytteeseen sipuli.

Sekoita täytteeseen tarvittaessa valutettu ohra ja kananmunat. Pilko mukaan yrtit ja murusta seokseen vielä herkkutatit.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Leivo sitten sämpylätaikinasta pitkulaisia, paksuhkoja pyörylöitä ja nosta pyörylä kämmenelle. Nosta pyörylän keskelle maltillisesti täytettä ja nipistele pyörylän reunat kiinni toisiinsa. Näin saat aikaan vähän puolikuun muotoisia lihapiirakoita.

Kun piirakat ovat nousseet, paista niitä uunissa n. 15 min tai kunnes ne ovat pinnastaan kauniin värisiä.

Leikkaa auki sivusta, täytä ja haukkaile tuulensuojaan vaikka jääkylmän maidon kanssa.

13 kommenttia:

Hannele kirjoitti...

Itetehdyt lihapiirakat ovat niin hyviä - kiitos muitutuksesta! Ja sämpylätaikina toimii varmasti kuorena mitä mainioimmin.

Nelle kirjoitti...

Hannele: niin toimii. Parasta siinä sämpylätaikinassa on se, että se ei vaadi mitään ihmeellistä ja sämpyläjauhoa on yleensä aina kaapissa.

Tuo hapan jogurttilisä taikinaan on itse asiassa 7 -luokan köksän kirjasta mieleen jäänyt - siellä tehtiin voi-rahkataikinaa jauhelihapiirakkaan. Ja toden totta, minusta hieman hapan taikina sopii jauhiksen kanssa tavattoman hyvin.

Kivaa pakkaspäivää sinulle :)

Hannele kirjoitti...

Pakkaspäivän iloa myös teille! Mittari näyttää -24, joten jotain lämmintä mukavuusruokaa täytyy kyllä keksiä.

Nanna kirjoitti...

Minkälainen huusholli teillä oikein on? Ei ketsuppia? :D

Mutta asiallisesti sanottuna, kuulostavat todella hyviltä, pitäisköhän vaivautua? Lisukkeet on mulla lähes samat.(No sitä ketsuppia kans, lähes ainoa makaroonilaatikon ohella missä käytän)mutta lisäksi lihapiirakan väliin kuuluu aina paksu KYLMÄ siivu koskenlaskija-sulatejuustoa.
Aah, mitä lohturuokaa...

Nelle kirjoitti...

Hannele: meillä on takkatuli ja juuri tein hedelmäsalaatin ulos viilenemään. Mietin tehdessäni, että miksi sitä ei tule tehtyä useammin?

Nanna: no ihan samaa mietin, kun totesin ettei ketsuppia ole ;D Oiekasti, me käytetään sitä myös niin vähän, että se ehtii aina mennä pilalle välissä! Mutta saanko anteeksi, jos kerron että korjasin epäkohdan perjantaina ostamalla Pirkan luomuketsuppia kaappiin ihan uutukaisen pullon :) Nyt on ketsuppia!

Chez Jasu kirjoitti...

Ehdit kuitenkin postata lihiksistä ennen mua!

Ketsuppia lihiksiin? Musta sitä saa käyttää ainoastaan makaronilaatikkoon ja ranuihin!

Eikä se uppopaistaminenkaan ole kovin ravaista, kun tekee oikein.

Nelle kirjoitti...

Jasu: no, tälläistä meillä tällä viikolla - sairastelevaista ja helppoa:) Onko teilläkin sairasteltu?

aleksi kirjoitti...

jugurtin kanssa kannattaa olla taikinoissa vähän varovainen, se helposti pilaa sitkon ja taikinasta tulee kova koppura.

mä niistä lihiksistä ainakin jotain sillon joskus sanoin.. niillä oli lopulta vähän surullinen loppu, eivät mahtuneet kattilaan ja öljyäkin oli liian vähän :)

Nelle kirjoitti...

Aleksi: hyvä tietää :) Mä koitin elaillakin teikäläisen blogia, mutten tosiaan enää löynnyt sitä keskustelua - mutta muistikuva oli, että sillä suunnalla asiaa oltaisiin puitu :)

Jasun luona ei tosiaan olla sairasteltu ja menty helpon kautta lihiksissä - siellä oli loihdittu lihiksistä ihan aitogurmettia, kannattaa käydä kurkkaamassa.

Taru kirjoitti...

Oi, nämä näyttävät tosi hyviltä! Ja kun ei uppopaisteta öljyssä vaan paistetaan uunissa niin aina vain paranee. Kiitos ohjeesta :-)

Nelle kirjoitti...

Taru: olepa hyvä, nämä tosiaan ovat helppoja pyöräyttää ja ovat tosiaan näppärää ruokaa lämmitettynä. :)

Anna kirjoitti...

Lämmin kiitos ohjeesta :)
Lihapiirakka on mulle aina ollu semmonen rasvanen epäterveellinen ruoka, mut tämä tuoksuva tuore ihananpehmeä sämpylä ja hyvä täyte, NAM! Lisänä sinappinen kurkkusalaatti, mä löysin tän lihapiirakkataivaan ihan uudella tavalla.

Toki menin soveltamaan täytettä, kun en vain osaa seurata ohjetta, huoh! Käytin täytteeseen:
1 dl puuroriisiä keitettynä
400 g sika-nauta jauhelihaa ruskistettuna
2 sipulia pieneksi kuutioituna ja kuullotettuna
1/2 pkt pekonia pienittynä ja ruskistettuna
1 hyppysellinen timjamia ja provencen yrtit maustetta kumpaakin
1 tujaus grillimaustetta
1 kasvisliemikuutio (laiskaa!) pienittynä jauhelihan sekaan
mustapippuria ja vähän tabascoa
Sämpylätaikinan tein pussin ohjeen mukaan ja paistoin uunissa.

Ens kerralla silppuan mukaan myös tuoretta persiljaa =D

Nelle kirjoitti...

Anna: mussa on ihan samaa "vikaa" ohjeessa on vaan niin vaikeaa pysyä :) Mutta tosi kiva että inspiroiduit tästä - kiva kuulla että onnistuit :)