torstai 25. marraskuuta 2010

Mustapekkajuustolla terästetty suppiskeitto

suppilovahvero, mustapekka
Tämä soppa synytyy ihan yhtä lailla kuivatuista suppiksista kuin tuoreistakin. Nyt kun lunta humahti kerralla noin valtavat määrät, tuoreista on enää turhaa haaveilla, mutta ainakin minulla on hurjat määrät sieniä kuivana - suppiksien osalta jäljellä on vielä viimevuotisiakin...

Keiton salaisuus on oikeastaan siinä Valion mustapekka - juustossa, jonka lisäämiseen idean sain meidän äidiltä. Äiti lähetti minulle kännykamerakuvan isästä täysien suppissankojen kanssa ja kertoi tehneensä retken päätteeksi keittoa, johon oli sekoittanut koskenlaskijapaketin jämät. Keitosta oli tullut tavattoman hyvää ja Äidin mieltä oli erityisesti lämmittänyt, kun hän oli kuullut isän kehuneen keittoa vielä jälkikäteenkin jollekin kaupassa asioineelle miehelle. :) Niinpä sitten keittoa tehdessäni mietin, että jotain tuorejuustoa soppaan voisi lisätä. Ja kuinkas ollakaan, siellä oli ihan iskemätön pippurikuorrutettu mustapekka, josta lohkaisin sitten puolikkaan keittoon.

Oman lisänsä tietysti tuovat loraus valkoviiniä ja kermaa. Oikeastaan juustoa etsiessäni nostelin sivuun jääkaapista vastaan tulleita jämiä ja käytin ne tähän soppaan. Ja hyvää siitä tulikin. Niin hyvää, että jopa A, joka saattaa paikoitellen (pikkupojille hyvin tyypilliseen tapaan) olla vähän haluton metsäretkeilemään tuumasi, että meidän on mentävä uudelleenkin suppismetsään. :)

Kun talvi tupruttaa lunta täydellä teholla, yrttien saatavuus heikentyy ja kaupassakin laatu huononee. Mutta ennen kaikkea ei voikaan enää kätevästi kipaista ulos hakemaan ruukusta tai penkistä oksan sitä ja tätä. Yrttien käyttöä pitäisi miettiä niitä ostaessaan ja kiireisen ajen keskellä... noh sanotaan nyt vaikka että vähemmälle on jäänyt. Niinpä olen käyttänyt jonkin verran noita luomu- yrttiliemikuutioita ja erilaisia kuivayrttiseoksia joista saa edes vähän kesäistä vivahdetta ruokiin.

Noh, ehkäpä tässä vielä päästään nauttimaan talvestakin. Ja talvisen ulkoilun päälle kuumat keitot ovat kyllä ihan superia.

Enää 5kk kevääseen... :)

suppilovahverokeitto

Mustapekkajuustolla terästetty suppiskeitto (n.3-4:lle nälkäiselle)

reilu 1/2 litraa tuoreita suppiksia tai kuivattuja suppiksia 0,5dl-1 dl - maun mukaan.
1 banaanishalottisipuli /shalottisipuli
1,5 rkl jauhoja
n.40g voita
hyvä loraus, ehkä n. 0,5 dl valkoviiniä
n. 7 dl kerma-maitoseosta (josta ehkä 1,5 dl kermaa?)
n. 3 dl vettä
1 luomuyrttikuutio
1/2 mustapekka - pippurijuustoa

koristeluun
kanelibasilikaa

Sulata kattilassa voi ja laita silputut shalottisipulit kuullottumaan voihin. Lisää sitten jauho ja sekoita niin, että jauho pääsee turpoamaan.

Lisää ensin valkkari ja vesi koko ajan sekoittaen. Lisää sitten kerma-maitoseosta, liemikuutio, murustettu juusto sekä kuivatut suppikset. Jos käytät tuoreita suppiksia, voit halutessasi paistaa niitä vähän voissa pannulla ja lisätä ne vasta keittelyn lopussa.

Kun keitto saostuu ja juusto sulaa tarkista suola ja pippuri. Tarjoa vaikka pancettaleivän kanssa.

Ei kommentteja: