lauantai 7. marraskuuta 2009

Ankkaa uunissa tähtiainksella ja pippurisekoituksella


Sellossa on myyty ankan koipireisipaloja n. 10 eur kilohintaan. Olen nyt ostanut ankkaa jo pariin otteeseen, marinoinut talvisissa mausteissa ja uunittanut ankan vihannesten päällä pinnastaan rapeaksi ja lihaltaan mureaksi. Vähän epäilin ensin, mitä tästä tulee, koska olen aikaisemmin käyttänyt vain ankkasäilykettä. tämä on kyllä vieläkin parempaa, koska lihan voi marinoida itse ja kokeilla erilaisia aromaattisia makuja. Ankka vaatii n. 180 -185 asteen lämmössä ainakin parisen tuntia.



Sinä aikana kaikki ihana ankan rasva maustaa kasvikset ja ankka mureutuu ihan jumalaiseksi. Roheasti käykää siis kiinni ankkaan, marinoikaa se ja kypsentäkää uunissa haluamienne vihannesten kanssa.

Ensimmäisellä kerralla tein ankan alle vihannespedin, johon laitoin mukaan myös veden alla nopeasi huuhdottua ruskeaa quinoaa ja punaisia linssejä. Seuraavalla kertaa ankkaa tedessäni halkaisin uunivuokaan paprikoita ja asetin koipireidet parin fenkolin päälle. Calvadoksen korvasin sherryviinietikalla ja fenkolit jäivät pois, niitä kun ei ollut mökillä.


Lopputulos oli ehkä vieläkin parempi, jos mahdollista. Paprikat paahtuivat aivan pehmeiksi ja fenkolit pehmenivät rasvassa marinoituen. Jotenkin itsekin viehätyin makujen selkeydestä ja yksinkertaisuudesta. Erityisesti paprikoista tuli ankan kanssa paahtuessaan älyttömän hyviä. Jos olisi halunnut, tähän yksikertaisempaan versioon olisi voinut tuoda ruokaisuutta klassikkolisäkkeillä; paistamalla perunaa pieninä kuutioina tai tarjota keitettyjä herneitä.

V rakastui täydellisesti ruskettuneeseen ankan nahkaan ja siihen tarttuneisiin pippureihin. Ja miksipä ei, hyviä olivatkin. Tähän tosiaan kannattaa käyttää pippurisekoitusta - rosepippurin, viherpippurin ja mustapippurin maut ryhdistävät mukavasti mystistäkin tähtianista. Pippuria voi laittaa maun mukaan, vaikka ripsauttaa vielä vähän reisipalojen päällekin ennen uuniin laittoa. Tämä ruoka on naurettavan helppo, mutta tavattoman herkku.



Ankanjalkoja kasviksien kanssa (n. 3:lle/ yksi jalka per ruokailija)

n. kilo ankan koipireisiä
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl pippurisekoitusta (viherpippuria, rosepippuria, mustapippuria, valkopippuria)
n. 1rkl tähtianiksia
(2tl fenkolinsiemeniä, ei pakollisia, laitoin näitä ensimmäisellä kertaa mukaan)
6cl calvadosta tai n. 4 rkl sherryviinietikkaa
1/2tl neilikkaa
chilisuolaa
2-3 valkosipulin kynttä rikottuna


vihannespeti
3 paprikaa
1-2 vs kynttä
2 punasipulia
1 sellerinvarsi
2 pientä kotimaista omenaa
1/2dl punaisia linssejä
3/4 dl tummaa quinoaa
reipas dl valkoviiniä
pari dl vettä
2tl pippurisekoitusta
chilisuolaa
hieman öljyä

Tai

2-3 fenkolia
paprikoita halkaistuna

Sekoita ankan mausteet öljyn ja etikan kanssa. Kaada mausteseos muovipussiin ankan koipien kanssa. Unohda ankat marinadiin pöydälle useammaksi tunniksi tai vaikka jääkaappiin yön yli.

Pilko vihannekset uunivuokaan, aseta ankat vihannesten päälle, kaada ankoille marinadi ja anna kypsyä hiljalleen uunissa n. 180-185 asteessa parin tunnin ajan, kunnes ankan pinta on kauniisti ruskettunut, rapeutunut ja ankan liha irtoaa luulta helposti.



Tarjoile vihannesten, perunoiden tai papujen kanssa. Kirsikkahillo, jos sellaista sattuu olemaan, sopii todella ihanasti ankan kanssa.

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
La fille du vent kirjoitti...

Käydään selvästikin samassa kaupassa ostoksilla! Olen ihan ihastunut kyseisen kaupan valikoimaan.

Ostoskoriini päätyi myös ankkaa, mutta jotain herkkufileitä (kuulemma, rintafileen paras osa). Ja sinisimpukoita! Tästä tulee herkutteluviikonloppu!

Nelle kirjoitti...

No siltä kuulostaa! Ankan herkkufilettä en ole laittanut itse, rintafilettä kyllä. Rintafile kestää jonkin verran kuumennusta, kun siinä on rasvaa, mutta herkkufile kuulostaa jo paljon aremmalta. Ihan varmasti isä on tyytyväinen tuollaisesta tervehdyksestä!