perjantai 27. marraskuuta 2009

Sitruuna-Rosmariini suola
Minun on pitänyt tehdä siskon reseptillä tuota chilisuolaa, mutta se vain jotenkin jäi. Tuossa taannoin Jamien keittiössä sitten tehtiin sitruuna-rosmariini suolaa, tässä siis mahdollisuuteni korvata chilisuolan puuttumisen jättämää tyhjiötä. :D

Sitruunan ja rosmariinin yhdistelmä sopii hienosti esimerkiksi kotitekoisiin ranskiksiin/lohkoperunoihin, eikä se pahalta maistunut kanafileiden kanssakaan. :)

Yrttien huvipuisto

Tuosta Jamie Oliverin kivisestä morttelista voisi muuten tässä samalla sanoa, että se on kyllä hyvä kaveri. Painaahan se kuin synti, mutta kätevästi mausteseokset ja muut sellaiset syntyy. Nuija on niin ikään kiveä, joten ei tarvitse niin kauheasti voimaa (paitsi että saa sen ylös) yrttien mukiloimiseen. Suosittelen siis.

1-2 sitruunan kuori
3-4 oksaa rosmariinia
n 1,5 dl karkeaa suolaa (esimerkiksi merisuolaa, tai jotain 'fancynpää' jos malttaa laittaa.. :)

lisäksi tarvitset morttelin

Raasta sitruunan kuori, jos haluat enemmän sitruunan makua, voit laittaa vähän enemmän kuin vain yhden kuoren. Sama pätee myös rosmariiniin. Erottele rosmariinin lehdet puisesta varresta. Laitoin vähän reilusti yhden sitruunan kuoren ja 3 rosmariinin oksaa. Jos seos tuntuu kostealta, voit lisätä vähän enemmän suolaa.Lyhyestä virsi kaunis, eli lisää kaikki ainekset mortteliin ja sekoita niin että suola hienontuu ja saa kauniin värin.

Kuivamaan menossa


Siivilöi suola ja jätä se kuivamaan yön yli huoneilmaan ja lopuksi säilö johonkin kivaan purkkiin. En tiedä onko tuo kuivaaminen ihan pakollista, mutta itse tein niin. Uskoisin, että maustesuola säilyy aika hyvin.

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tätä voiskin tehdä,mulla on kauheasti sitruunoita ja rosmariinia kasvaa alhaalla puistossa. Hyvältä näyttää tuo mortteli,mulla on vaan puinen mortteli,mutta ehkä silläkin saa jotain aikaiseksi....

Tiina kirjoitti...

Ihanaa! Olen tehnyt maustetuista suoloista kokoelmaa osaksi ystävien häälahjaa, ja tätä piti vääntää isompi satsi että jää kotiinkin :D

Olen työntänyt tätä nyt ihan joka ruokaan (= kaiken grillistä tulleen päälle) mutta ihan suosikki oli perunoiden kanssa! En viitsinyt käyttää morttelia kun oli muutenkin jo kamala hiki vaan annoin sähköllä käyvän ystäväni tehdä työn :)

Kiitos kovasti vinkistä. Meinasin tehdä pelkkää rosmariinisuolaa mutta tästä tuli NIIN paljon parempaa sitruunan kanssa!

Nelle kirjoitti...

Tiina: Mimmu oli niin mielissään kun kuuli sinun pitäneen suolastasi! :) Täytyy häpeäkseni tunnustaa, etten ole vielä itse päässyt kokeilemaan, mutta pitää varmaan: kotona rosmariinit ovat villiintyneet kasvamaan näissä helteissä!

Mimmu kirjoitti...

Tiina, tosi kiva kuulla että pidit suolasta! Itsekin olen käyttänyt sitä moneen ruokaan ja se tuntuu sopivan melkein mihin vain. :) Grillistä tuleviin ruokiin en olekaan sitä vielä testannut kun suola jäi kotiin Tampereelle ja olen nyt viettänyt kesän kotokotona. :)

Kiitos vain itsellesi ihanasta kommentista.