sunnuntai 16. elokuuta 2009

Falafeleja tai muita kikhernepötkylöitä

falafelit
Sain V:n isältä vinkkejä falafelien tekoon. Monesti ohjeissa näkee, että falafelejä pidetään koossa vehnäjauhoilla ja kananmunilla ja ne tehdään keitetyistä kikherneistä. Salaisuus parhaiden falafelien tekoon piilee siinä, että kikherneitä ei keitetä lainkaan, vaan liotetut kikherneet murskataan tahnaksi ja herneistä tehty taikina paistetaan sitten pannulla kunnon kerroksessa öljyä. Seos ei tarvitse mitään kananmunaa tai jauhoa. Kypsyessään kikhernetaikina muodostaa falafeleihin rapsakan kuoren ja koko komeus pysyy tosi hyvin koossa pannulla.

falafeltaikina
Näistä on kehittymässä varsinainen himoruoka; teen taas tänään, kikherneet ovat likoamassa pöydällä. Perinteisiin falafeleihin käytetään mausteena vain persijlaa ja valkosipulia, mutta olen nyt varioinut näitä muutamaan kertaan hieman eri mausteilla. Olen käyttänyt kevätsipulia, chiliä ja valkosipulia ja toisenlaisiin minttua, persiljaa ja sitruunaa. Aina on tullut hyvää. Meillä kasvaa täällä piparminttua, jolle on ollut hieman vaikeaa keksiä aina käyttökohteita - sitä kun vain on niin paljon. Falafeleihin myös tämä hammastahnamaisen ärhäkkä minttu on mennyt ihan hyvin.

Mahdollisia ansoja kikhernepihveissä ei minusta ole, ainoa mihin ensimmäisellä kerralla sorruin oli, että tein pihveistä liian paksuja. Niitä olisi pitänyt kypsentää kauemmin, pelkkä kauniin värin saaminen molemmin puolin ei ihan riittänyt. Niinpä kun muotoilet pötkylöitä, palleroita tai pihvilöitä huomioi taikinan määrä & paksuus paistoajassa. Pihvistä voi aina maistaa palasen jos ei ole varma onko se jo kypsää. Raaka pihvi on täynnä kovia rakeita ja maistuu vähän kitkerälle. Sisältä pehmeä ja mehukas pihvi taas on kypsä :) Sellaiset sormenpaksuiset pötkylät ja n. 3 cm halkaisijaltaan olevat pienet pihvit ovat olleet minusta helpoimpia kypsentää & muotoilla.


Kikhernemöykyt (kolmelle-neljälle pääruokana)

5 dl kikherneitä (liotettuna)
1,5 dl öljyä
1/2 palkoa chiliä
1/2 tl suolaa
mustapippuria rouheena
n. 2/3 dl piparminttusilppua
0.5 sitrunan mehu
(sitruunann kuorta)

Laita kuivia kikherneitä likoamaan edellisenä iltana. Määrä ei ole niin tarkka, kikherneet paisuvat n. kaksinkertaisiksi liotesaan ja tähän voi käyttää vähän enemmänkin herneitä jos nitä nyt tuli liotettua.

Lisää herneet monitoimikoneeseen tai astiaan missä saat ne murskattua sauvasekoittimella. Mökillä olen käyttänyt mittakannua ja sauvasekotinta. Lisää öljy, sitruuna ja aja sekoittimella herneitä mössöksi. Jos tuntuu, että kikherneitä oli enemmän ja taikina on liian kuivaa, lisää öljyä. Lisää sitten muut mausteet ja suristele vielä seos tasaiseksi.

Kuumenna pannulla öljyä ja muotoile tahnasta haluamasi kokoisia pötkylöitä pannulle. Varo, kuuma öljy saattaa roiskua kun laitat pihvin pannulle. Arvioisin, että sellainen lihapullan kokoinen möykky kypsyy vielä helposti pannulla parissa kolmessa minuutissa per puoli, mutta jos teet isompia pihvejä, niitä kannattaa paistella öljyssä pidempään, lähemmäs 5 min per puoli. Jos pihvi tummuu liian nopeasti, käännä pihviä pannussa välillä.

Valmiit falafelit voi pitää lämpimänä uunissa jos teet isomman erän ja tarjoile lämpimät kikhernepötkylät mintulla, suolalla ja pippurilla maustetun jogurtin tai vaikka tsatzikin kanssa.


Lisäksi tein kerran persikoista, chilipalosta ja öljystä sauvasekoittimella pyreen, jota söimme falafelien kanssa. Oli sen verran hyvää, että muistin ottaa kuvan vasta kun viimeinen falafeli pyöri enää tarjoiluastiassa. Oli namia.

9 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Nam nam, falafelit ovat herkkua! Omat suosikkimausteeni ovat jeera ja tuore korianteri.

Kirsikka kirjoitti...

Loistava resepti, tätä lupaan testata. Minullakin on yksi mielenkiintoinen ohje, johon vain tarvittaisiin kikhernejauhoja. Lähikaupasta niitä ei yllättäen löytynyt. Tietääkö joku mistä löytyisi, Helsingistä vaikkapa?

Jael kirjoitti...

Falafelia tein aika usein Suomessa, mutta täällä kun saa sitä joka kulmasta (myös kotiani vastapäätä...)niin ei viitsi sitä itse duunata. Falefelia ei tosiaankaan tule valmistaa keitetyistä kikherneistä.Laitoin omiini yleensä paljon valkosipulia, tuoretta korianteria ja persiljaa,paprikaa,jeeraa, seesaminsiemeniä.Falafelit ovat kyllä tosi hyviä,nam!


2 kupillista kuivia kikherneita, liotettu vahintaan 12 tuntia
leivanmurusia 2 palasesta valkoista leipaa
5 valkosipulin kyntta
2 tl leivinsoodaa
silputtua persiljaa
silputtua korianteria
1/2 pieni sipuli
1 rkl seesaminsiemenia
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
suolaa, pippuria
oljya uppopaistamiseen

Jael kirjoitti...

Hups,nyt tuli koko tuo mun resepti mukaan.....

Nelle kirjoitti...

okriina: tuore korianteri on ihanaa, pitääpä laittaa sitä sekaan kun taas löydän. Ryytimaa on tuottanut heikosti korianteria tänä vuonna..

Kirsikka: sekaan voi laittaa melkein mitä vaan :) Muista kuitenkin laittaa myös suolaa. Voi laittaa ehkä jopa hipun enemmän kuin tuossa ohjeessa, olen ehkä turhankin varovainen suolan kanssa.

Yaelian: no eipä tuo minua kyllä haittaa - pikemminkin päinvastoin, kiva kokeilla myös sinun ohjeellasi! tuo sooda oli hauska lisä, varmaan tulee rakenne vielä pehmeämpi kuin omassa reseptissäni. Täytyy kokeilla sitäkin!

Mari kirjoitti...

Tiedättekös, silmäni avautuivat nyt apposen auki tätä lukiessani. Ei tullut mieleenkään, ettei kikherneitä pidä keittää! Maailman suurin kiitos siis tästä ohjeesta. Taidanpa tehdä falafeleja vielä lähitulevaisuudessa :)

Nelle kirjoitti...

Mari minäkin olin kuvitellut että kikherneet pitäisi keittää - mutta ei. Aidoissa, alkuperäisissä falafeleissä herneitä ei tosiaan keitetä. Liottaa herneet kuitenkin pitää, omani taisivat olla liossa peräti kaksi yötä, kun unohdin koko falafelit kertaalleen :) Kuten Yaelian tuossa toteaakin, 12 tuntia on hyvä aika herneiden paisua täyteen kokoonsa.

Unknown kirjoitti...

Juustokuminaa (jeera, ground cumin) pitää olla falafelissa paljon! Tämä on mielestäni ehdoton sääntö #1.

Nelle kirjoitti...

Aino, tuo yaelianin resepti näyttää hauskalta ja aion kokeilla sitä kyllä pikapuoliin:)

Juustokumina ja korianteri antavat varmasti ihan uutta potkua näihin palleroihin. ;)

Eerikin pippurissa (eerikinkadulla, hki) oli taikinaan laitettu niin paljon persiljaa, että se oli ihan vihreää sisältä. Pitänee varioida ja raportoida sitten miten kävi :)