maanantai 24. elokuuta 2009

Mascarpone-sitruunapiirakka ja mustikoita


Meistä tämä oli vähän turhan makeaa. Etenkin, kun menin pyöräyttämään mustikat sokerissa. Ei. Sitä ei kannata tehdä - olisi voinut toimia ilman mustikoiden sokerointia, koska minttu mustikoiden seassa toimi tosi hyvin - herkän ja raikkaan makuinen yhdistelmä. Olettaen tietysti että pitää eteläeurooppalaisen makeista jälkiruuista... Minusta sokerin määrää olisi voinut vähentää myös pohjasta ja täytteestä, ellei sitte kolota oikein pahasti sokerihammasta. Alkuperäisessä ohjeessa mustikoita ei ole, vaan piirakka on koristeltu muutamalla sitruunaviipaleella ja mintun lehdillä. Ohje piirakkaan on kirjasta Cucina Povera, josta olen jo aikaisemminkin kokkaillut menestyksekkäästi minttuisia punasipuleita.

Tein piirakan pohjan valmiiksi jo aikaisemmin, ja se saattoi olla virhe. Pohja oli nimittäin huoneenlämpöinen, kun sitten tein täytteen ja paistoin piirakan valmiiksi. Ohjeessa mainittu paistoaika täytteelle ei riittänyt läheskään täytteen hyytymiseen. Kun ohjeessa sanotaan, että paista kullankeltaiseksi 20 min, n. 45-50 min paistelun jälkeen täyte oli vielä jonkin verran löysemmän oloist tai lähes kuin kirjan kuvassa. Siinä vaiheessa tuomitsin sen valmiiksi koska oli ilta ja tuli yö emmekä jaksaneet enää odotella piirakkaa vaan piti päästä unille. Seuraavana aamuna kun sitten söimme piirasta, täyte oli vetäytynyt ja ihan ok. Jos siis teette tätä piirasta, kannattanee täyte laittaa kuuman pohjan päälle, niin se hyytyykin joskus, ehkä.

Tässä siis sitruunapiirakkaa italialaisittain.

Taikina

2 3/4 dl vehnäjauhoja
120g voita
1 1/2 dl sokeria
1 munankeltuainen
2 rkl maitoa

Täyte

2 munankeltuaista
250g mascarponea
1 dl sokeria
1 1/2 sitruunan kuori
1 1/4dl kuohukermaa

Sitruunoita ja mintunlehtiä koristeluun - tai mustikoita ja mintunlehtiä. Mutta älkää sokeroiko mustikoita ;)

Valmista taikina ensin. Sekoita vatkaimella tasaiseksi jauhot, voi, munankeltuainen ja maito. Laita taikina kelmulla peitettynä jääkaappiin lepäämään n. tunniksi.

Voitele n. 25 cm piirakkavuoka. Kauli taikina ja painele se vuuan pohjalle. Oikeasti ei ole hyötyä yrittää nostaa taikinaa reunoille, se paistuessaan valuu alas kuitenkin. Pohjalle riittää.

Paista piirakkaa 175 asteessa uunissa kullankeltaiseksi n. 20-30 min. Kokeile tikulla, onko pohja kypsää. Jos tikkuun ei tartu taikinaa - kypsää on!

Tee sitten täyte piirakkapohjaan. Tässä vaiheessa kannattaa tosiaan mielestäni vähän ennakoida ja tehdä täyte valmiiksi pohjan paistuessa.


Ei ehkä ihan paras kuva, mutta jos katsoo tarkasti voi ehkä nähdä vilauksen täytteestä

Sekoita munankeltuaiset mascarponeen. Lisää seokseen sokeri ja raastettu sitruunan kuori ja sekoita joukkoon vaahdotettu kerma. Kaada täyte paistetun pohjan päälle ja paista vielä n. 20 min (minä tosiaan paistelin kauemman, että sain täytteen hieman jähmettymään. Ihan jähmeäksi se ei kai ole tarkoituskaan tulla, mutta että sitä voisi edes jotenkin leikata. Täytteen pinta muuttuu kauniin kullanväriseksi myös.

Koristele sitruunalla ja mintulla tai mustikka. minttuseksella. Minulla mustikoita oli n. 3 dl ja mintunlejtiä pieni nippu.

Kokeilkaa ihmeessä, mutta jos ette pidä tosi, tosi makeasta niin vähentäkää sokeria pohjasta ja täytteestä jonkin verran. Uskoisin, että teen tästä joskus uuden kokeilun jossa vähennän ainakin pohjasta sokeria rankalla kädellä.

4 kommenttia:

Inez kirjoitti...

Näyttää hyvältä, taitaa mennä kokeiluun ensi vilona - rakastan nimittäin mascarponea(kin)!
Vaan inhoan yli kaiken reseptejä, joissa on käytetty SEKÄ desejä ETTÄ grammoja >: Kuinka paljon nyt sitten on 120 g sokeria?

Leipomisiin!

Nelle kirjoitti...

No välillä kyllä se harmittaa, mutta toisaalta voita on helpompaa minusta mitata grammoissa kuin deseissä. Sama oikeastaan pätee mascarponeen, etenkin kun 250g tuppaa olemaan 1 purkki.

Onneksi myös joissain jauho- ja sokeripusseissa saattaa olla muunnostaulukoita, samoin monissa keittokirjoissa ... ja netissä :) Että vaikka sitä vaakaa ei olisi saapuvilla, saa ainakin jsotain käsityksen paljonko se desi sokeria suurin piirtein painaa. :)

Jael kirjoitti...

Harmittaa kun täällä ei ole kuin mauttomia pakaste-tai mauttomia pensasmustikoita,joista ei varmaan ihan noin hyvää piirakkaa saa aikaiseki....

Nelle kirjoitti...

yaelian: kuten taisin mainitakin tekstissä, alkuperäisessä reseptissä ei ole käytetty mustikoita. Ne ovat oma lisäykseni piirakkaan. Alunperin tämä oli koristettu vain sitruunaviipaleilla ja mintun lehdillä. Voit ehkä kokeilla sillä tavalla. Mutta olen ihan tosissani, että tämä on tosi makeaa. kannattaa varmaan käyttää harkintaa sokerin määrissä. Monestihan suomessa muropohjaan ei laiteta oikeastaan sokeria ollenkaan. Tässä pohjan rakenne vaatinee jonkin verran sokeria, mutta uskoisin että pärjätään vähemmälläkin.