torstai 21. toukokuuta 2009

Marenkinen raparperiherkku


Tämä on meidän äidin resepti, jota meillä on tehty vuosia ja taas vuosia. Eikä siihen jotenkin kyllästy koskaan. Isillä on tänään synttärit ja juhlan kunniaksi äidin kasvimaalla raparperit napsuivat katki.



Piirakka on samalla kirpeän raikas ja hellivän makea. Pohjassa ei kuitenkaan ole sokeria niin paljoa, että se maistuisi makealle. Tasapaino on hyvä. Ja mikäs sen parempaa kuin keväinen, nuori raparperi joka ei ole vielä kerännyt kitkeryyttä.

Herkku on parhaimmillaan tarjottuna kotitekoisen vanilijakastikkeen kanssa, mutta kaupan versiokin käy, jos ei jaksa ja ehdi leikkiä vanilijatankojen kanssa :)



Äidin raparperiherkku (6-8:lle)

pohjataikina:
150g voita
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
1 rkl sokeria

Täyte:
350g raparperia
n. 4 rkl sokeria tai maun mukaan (keväällä tarvitsee vähemmän)

Marenkikuorrutus pinnalle:
2 valkuaista
3-4 rkl sokeria

Voi vaahdotetaan vatkaimella ja kun voi on tasaista, sekaan lisätään jauhot ja sokeri. Taikina murustuu. Lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan kunnes taikina tuntuu sopivalta. Käytännössä verimäärä on juuri oikea ruokailuvälineruokalusikalla mitattuna, niinkuin me olemme yleensä tehneet.

Anna taikinan seistä hetken viileässä, niin se muuttuu helpommin käsiteltäväksi. Sitten painele taikina uuninkestävään piirasvuokaan tasaisesti joka puolelle.


Pohjan päälle pilkotaan pestyt ja ohuelti kuoritut raparperit pilkottuna n. 1 cm paksuisiksi palasiksi. Raparperin määrä ei ole niin kovin tarkkaa. Isoja varsia on laitettu yleensä n. 3, pienempiä näin keväällä 5, joskus jopa 6. Raparperin päälle ripotellaan sokeria ohuelti, kuitenkin muistaen, että koko komeuden päälle tehdään lopuksi makea marenkihuntu ja tarjotaan makeaa vanilijakastiketta. Jos siis pidät kirpakammasta sokeria voi laittaa vähemmän, jos makeammasta laita enemmän.

Piirakkaa ja raparpereita paitetaan 220 astessa kunnes raparperit ovat muuttuneet pehmeiksi ja pohja alkaa kypsyä. Pohja alkaa kypsyessään myös muuttua reunoistaan kauniin värikseksi. Paistoaika on n. 30-35 min.

Ennen tarjoilua pinnalle tehdään marenki. Koska marenkia ei tehdä tässä kuivaksi asti, sitä ei kannata tehdä hirveästi etukäteen. Jos tarjoat piirakan seuraavana päivänä, tee marenki vasta samana päivänä kuin tarjoat piirakan.

Valkuaiset vaahdotetaan kovaksi vaahdoksi ja sen jälkeen sekaan lisätään sokera ruokalusikallinen kerrallaan. Marenki levitetään kakun pinnalle ja laitetaan uuniin paistumaan siksi aikaa, että marengin huiput saavat kaunista väriä. Tarjoile vanilijakastikkeen kanssa hieman jäähtyneenä.

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Jostain syysta tama sun postaus ei paivittynyt mun blogilistalla, tulin muuten katsomaan onko mitaan uutta ja sitten oli tama
,taitaa Blogger vahan tokkia....

Raparperi on kylla ihanaa herkkua, onneksi sita saa taaltakin.Herkulliselta kuulostaa ja nayttaa tama raparperiherkku!

Anonyymi kirjoitti...

Oo, raparperi ja marenki on ihan mieletön yhdistelmä, tarjosin viime kevään valmistujaisjuhlissani moista piirasta. Voisikin kevään kunniaksi leipasta moisen :P

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

OI, miten tämä on päässyt minulta toukokuussa ohi ? Raparperi ja marenki on niin ihanaa - nyt alkoi tekemään mieli.

Nelle kirjoitti...

Minna: varmaan johtuu siitä, että tämä on postattu toukokuussa 2009 ;) Mutta tein tätä juuri viime viikonloppuna uudestaan - klassikko jota ilman kesä ei meillä oikein starttaa. Ja ihanan helppo. Lisäksi tietysti vaniljakastiketta koko litrasta maitoa ;)