maanantai 4. heinäkuuta 2016

BBQ-lintu pesii täällä!

skotch eggs


Jos joku on ihmetellyt sitä lihapalojen määrää, joka meikäläisen instassa on rullannut tässä viimeisen muutaman kuukauden aikana, voin kertoa että sille on aika harvinaisen mukava ja jännittävä syy. :) Vaikka tätä uutista ei ole vielä virallisesti julkaistu ja jätän nyt aika inhottavan paljon leijumaan ilmaan, saan kuulemma jo vähän vihjata että minulle on tarjoutunut mahdollisuus kirjoittaa keittokirja BBQ;n ympäriltä! Niin ja harkinnan jälkeen päätin jopa ottaa sen "kesäduunikseni":)

bbq-keittokirja, tekeminen


Niinpä roudasin juhannuksena vihreän munan saaristoon ja olen pesiytynyt sen viereen I:n kanssa koko kesäksi.  Päivänä jos toisenakin savu on noussut Eggistä aamusta yöhön asti kun ollaan kokattu uudelleen hyviä reseptejä, päivitetty ohjeita ja etsitty sitä täydellistä reseptiä mm. skottilaiselle munalle BBQ:ssa. Olisikohan tuo ollut viides kerta jo kun tehtiin skottilaista viime viikolla... Tämän siitä saa kun perfektionismi kohtaa sinnikkyden.Tällä kertaa muna ei jäänyt liian raa-aksi niin, että se saatiin kuorittua, jauhelihataikinassa on hyvät mausteet,  jauhelihataikinan rakenne on oikea, savupuu on oikea, prosessi on ylipäätään toistettava ja taikinakerroksesta saadaan tarpeeksi ohut, kiitos Mintun joka oli nähnyt loistavan tekniikan April Bloomfieldiltä siihen puuhaan. Vielä kerran menee skottilainen muna tekoon ja silloin ei kyllä mokata.  Eikä jätetä sitä munaa yhtään liian pitkäksi aikaa sinne savustimeen niin että saadaan se kuvakin.Viime kerralla nimittäin halkaisimme yhden, vähän rikkoutuneen munan ja totesimme sen täydelliseksi kypsyydeltään. Mutta koska se oli vähän rikki, mietimme ovatkohan nuo kokonaan ehjät vielä yhtä täydellisiä. Päätimme että annamme munien olla lämmössä sen aikaa kun keräämme kuvaustarvikkeita. Ja arvatkaa mitä? Se oli liikaa. Keltuainen oli toki vielä kauniin kostea ja muna sinänsä herkullista, mutta keltuainen ei ollut enää valuva, niinkuin haluaisin siinä kuvassa olevan...

suomi, bbq, skottilainen muna
Tässä versiossa kuori oli liian paksu, mutta keltuainen just eikä melkein. 

Yllättäen tuo kuvaaminen on minulle tässä ehkä kaikkein haastavinta. Koska tähän blogiin olen yleensä vaan räpsinyt kuvat aika lailla siitä, mitä pöytään on kannettu niin kuvien petaaminen kirjaan on aika erilaista. Kirja on mediana täysin toinen juttu; kuvia käytetään toisin, vähemmän  ja lisäksi niiden rajaus on oltava tosi löysä, jotta ne voidaan sitten leikata halutulla tavalla lopulliseen taittoon.

Ja se vie aikaa. On ihan käsittämätön onnenkantamoinen sekin, että Minttu pystyy olemaan tässä projektissa mukana kuvausassarina ja apuna muutaman kerran kesän aikana. Me ollaan kokattu vuosien varrella niin paljon yhdessä että homma sujuu aivan kuin rasvattu kone. Ystävän kanssa kokkauksen ja kuvaamisen teko menee ihan toiseen tapaan kuin yksin yrittäen. Kaiken kukkuraksi Minttu on kova reseptiikka-ammattilainen, saan aivan korvaamatonta apua myös oikolukuun kun teksti on siinä vaiheessa.

Mutta tällainen kesäduuni tuli tosiaan otettua ja olen ihan innoissani :) Tämä menee vähän semmoiseen life goal - osastoon, sillä kai minä jossain lapsuudesta jääneessä, hyvin piilotetussa haaveessa olen vaalinut unelmaa että kirjoittaisin joskus aikuisena kirjan. Kysyttäessä silloin vuosia sitten, olisin varmaan sanonut että se on runo- tai novellikokoelma mutta keittokirjaa en jostain syystä oikein osannut ajatella. Mutta kirja se on keittokirjakin! :) Meidän savuisia taisteluita kirjan teossa voi vakoilla instagramista ja toki jotain fiiliksiä taatusti valuu tännekin.

Kirjan sisällysluetteloa on toki mietitty jo aika pitkälle. Koitan saada mukaan ainakin kaikki meille tärkeäksi muodostuneet klassikot ja parhaat niksit, mutta jos te saisitte toivoa, millainen resepti kirjasta pitäisi löytyä? Kuulisin tosi mielelläni :)

Mutta siitä puheen ollen, pitää varmaan hyödyntää tämä lounaan jälkeinen lepohetki ja kirjoittaa - sillä viikonloppuna pesitään taas Ison Vihreän ympärillä. :)

9 kommenttia:

Viikonloppukokki kirjoitti...

Onpa hieno projekti kesäduuniksi! Kiva nähdä lopputulos. Olen aina pitänyt tavastasi kirjoittaa yksityiskohtaisia, mutta selkeitä reseptejä.

Nelle kirjoitti...

Viikonloppukokki: Kiitos! Tavoitteena on kirja josta saa selkeät ohjeet aloittelijalle mutta toivottavasti kivoja vinkkejä ja muutama varsin herkullinen idea jo vähän harrastuneillekin:) Ja kesäduunina tosiaan ihan unelma; herkullista ruokaa, hyvää tohinaa ja kirjoittamista. :)

Nanna kirjoitti...

Can't wait, Nelle. IHANAA!

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Olen kyllä vähän ihmetellytkin sitä lihan määrää :D

Nelle kirjoitti...

Nanna: arvaa harmittiko, kun en lopulta päässytkään siihen sun järkkäämään HK:n tilaisuuteen. Tää varmaan selittää miksi harmitti - koitan vielä yhdistää niin paljon kotimaista tähän kun voin. :) Ja kiitos kannustuksesta - tää on tämmönen kerran sitä eletään projekti. Oli vaan pakko tarttua. :)

Campasimpukka: on täällä kasviksiakin tehty - pakko saada jotain muutakin välissä kun lihaa; mutta tässä seitsemän savusteluvuoden aikana on ehtinyt aika monta lihareseptiäkin tehdä - ja nyt on tehty niitä uusiksi! :) Onneksi viikonloppuna saan sisareni possen tänne syömään noita kun vuoroon tulee varsinainen bbq - klassikko pulled pork. :)

Jael kirjoitti...

Onnittelut Nelle:)

Nelle kirjoitti...

Kiitos Jael! :)

Mallaspulla kirjoitti...

Nytpä huomasin vasta tämän uutisen; isot onnittelut, kuulostaa todella kivalta projektilta ja odotamme innolla valmista opusta! Ohjeillanne olemme tänä kesänä aloitelleet omaa bbq-elämäämme ja hyvin on mennyt :)

Nelle kirjoitti...

Mallaspulla: Kiitos, kiva projekti tosiaan ja kiva kuulla että olette löytäneet hyviä vinkkejä. Ainakin itselle oli joskus hankalaa kun ei oikein tiennt mistä etsiä kaikkia niitä tiedonmurusia. Niinpä ajattelin että kun tilaisuus tarjoutui niin miksipä en tekisi parastani ainakin meille avartavien oivallusten saattamisessa yksiin kansiin. :)