keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Boschin series 8 - uunit ja kisa!

Yhteistyössä Bosch


Ja sitten koitti se torstaiaamu, minkä takia Boschin porukat olivat räväkän bloggaajalaumamme Köpikseen raahanneet. Se, miksi Bosch meitä Oikeastaan Köpikseen pyysi, olivat heidän uudet uuninsa. Bosch oli panostanut oikein urakalla uuden Series 8 uunisarjan lanseeraukseen ja paitsi meille bloggaajille, pressitapahtumia järjestettiin suurelle joukolle lehdistöä, jälleenmyyjiä, yhteistyökumppaneita ja sisäänostajia koko viikon ajan.

Käyttäjätutkimusten tuloksista kerrottiin meille huumorilla höystettynä... :)

Bosch oli tehnyt kuluttajatutkimusta uuniensa käytöstä ja todenneet ihmisten kokkaavan enemmän fiiliksellä kuin tiedolla ja taidolla. Ja vaikka yritystä olisi niinkin paljon että lihaan tökätään paistimittari, läheskään aina sillä mittarilla ei osuta oikeaan kohtaan, vaan mittakärki saattaa jäädä liian pintaan, osua täytteen keskelle tai luuhun.

Ja niinpä Boschilaiset olivat lähteneet miettimään uunia arkiruuanlaittajille joilla a) ei arjen kiireen keskellä vältsisti riitä aikaa ja intohimoa ottaa selvää ruuan oikeasta paistotavasta b) ei ole motivaatiota vahtia ruokaa herkeämättä ja käännellä peltejä uunissa tasaisen paiston aikaansaamiseksi ja c) prioriteetit kuten lasten kanssa leikki ja muut harrasteet ovat lopultakin kokkaukseen kulutettua aikaa tärkeämpää.


”Olemme käyttäneet Serie 8 -uuneissa uusinta sensoriteknologiaamme. Elektroniset tunnistimet toimivat täysin automaattisesti, eikä niitä tarvitse valvoa. Uusissa uuneissamme yhdistyy näin kaksi tärkeää vaatimusta ruoanlaitolle: täydellinen paistotulos ja mahdollisimman helppo käytettävyys. Serie 8 -uunit johdattavat käyttäjän helpointa tietä pitkin läpi monipuolisten toimintojen, jotta saavutetaan paras mahdollinen tulos,” - Lainaus on paikalla jaetusta pressimateriaalista, jossa kommentoi Saksan Bosch-kodinkoneiden toimitusjohtaja Harald Friedrich.

Series 8:aan oli Boschin poppoon mukaan tehty kolme isompaa parannusta; uuniin on lisätty kahteen suuntaan pyörivä kiertoilma, ohjelmallista automatiikkaa ja sensoreita. Sensoripuolella lisäyksiä oli tehty sekä itse kiinteään laitteeseen että paistimittaritikkuun, joka mittaa lämmön kolmesta eri pisteestä.

Uunille kerrotaan ohjelmavalitsimella mitä ollaan kypsentämässä ja millaisessa astiassa (esim. onko metallinen muffaripelti vai joku paksu posliinikippo) ja uuni hoitaa lopun kotiin magiikallaan; tarkkailemalla uunin sisälämpöä ja ilmankosteutta sekä jos kyseessä on paisti, myös paistimittarin arvoja.

Ja koska laitos luottaa täysin mm. ilmankosteusmittariiin sitä uunin luukkua EI sitten SAA avata kurkkiakseen, muuten ruoka palaa tai jää alikypsäksi taatusti kun uuunin sisällä oleva vesihöyry karkaa.

Bosch lupaa että "uskon varassa hyppy" kannattaa; että mutakakku, kana, kala ja liha tulee ulos juuri täydellisenä.

Kanelsnurraneita ja kotimaisia puusteja; uusissa uuneissa kypsennettynä.

Me emme valitettavasti päässeet käsiksi ihan hands on - mokailuun uunien kanssa, joten en tiedä miten hyvin uuni lupauksensa lunastaa. Mutta vähän tämmöisenä yli-uteliaana oman elämänsä superkokkina ahistaa ajatus, etten pääse tökkimään sitä ruokaa omilla ihanilla mittareilla, nuuhkimaan ja kopistelemaan. Meikäläistä kun ahistaa jo se Kenwoodinkin autosensori joka rajoittaa vatkaimen kierrokset matalalle kun kulhoon laittaa perunamuusia varten keitettyjä pottuja. Toiminteen voi kyllä ohittaa pakottamalla, jos vaan muistaa mikä nappi se on. Arvatkaa muistanko koskaan? What can I say; en taida lihanvalmistusvakaumuksineni ihan kuulua tuotteen kohderyhmään; toisten ilmeisesti pitää vaan päästä polttamaan itsensä ja ruokansa koska Mmminä itte!;)

Kenelle sitten?  Sanoisin, että uuni sopii erinomaisesti niille kotikokeille jotka arvostavat helposti valmistuvaa ja terveellistä ruokaa (huom, uunissa on Boschin mukaan myös hyvä höyrytystoiminto!), mutteivät ehkä jaksa tai koe tarpeelliseksi panostaa aikaa ja energiaansa uuniin työnnettävien asioiden paijailuun ja auran aistimiseen paistokokemuksen aikana.

Nicholaos Strangas


Ja kun kaikki se markkinointipuhe oli pidetty, meidän bloggaajien viihdykkeeksi oli järjestetty se etukäteen stressaamani "kakkukisa" jossa paistettiinkin lopulta tanskalaisia kanelsnurraneita ja improvisoitiin jälkiruoka. Nicolaos Strangas näytti meille miten kanelsnurran pyöräytetään, kertoi että kun kanelipullan täytteeseen sekoitetaan mantelimassaa pulla ei pääse luistelemaan liiallisen voin vuoksi ja kehotti meitä olemaan luova muutaman jälkiruoka-aineen kanssa.  

Kuvassa vasemmalla aineet, joista kaikkien neljän tiimin tuli valmistaa sitruunakakkuhenkinen jälkiruoka.


Ja noh, mikä oli lopputulos? 

Kanelipullaosiossa me varmaan ymmärsimme tehtävänannon parhaasta kanelipullasta väärin; päädyimme viimeisiksi kansallisten kanelipulliemme takia; vain snurranit arvioitiin pelkän visuaalisen perusteen mukaan ja Norja voitti.

Ja sitten se impro-osuus meni niin, että kaikki neljä tiimiä saivat yhden lautasen, kynän ja vihkon jonka jälkeen kaikki rynnivät haalimaan pöydän kulhoista aineksia. Omalla työpöydällämme odotti vatkain ja kulho, muutamia kertakäyttöisiä pursotuspusseja ja pari teelusikkaa. Aikaa oli puoli tuntia.

Norjan jälkiruoka

Ruotsin kansallismielinen annos; huomaa mustikka-lemoncurd lippu takana!

Tanskan taituruutta

Suomen, eli - MEIDÄN annos jonka nimesimme "metsäpoluksi"

Ja yhteistyö oli voimaa; Hanna teki lemoncurdista pyyhkäisyn, Mari taisi asetella muruset, Nanna liimasi lemoncurdilla marenkeja, Merituuli asetteli mustikoita ja kentunleipiä, Johanna sekoitti jätskistä ja lemoncurdista tahnaa ja lopulta kävi Tanskan puolella jätskivarkaisssa, kun olivat vieneet kaiken jäden, minä asettelin timjamia ja juoksutin tavaroita eestaas sekä tein kaikkia kokeellisia elementtejä, Hanna taisi lopulta tehdä myös jätskikvenellin vaikka se jäde alkoi jo sulaa, miehet pyörittelivät päätään tuskaisen näköisinä ja koittivat pysyä poissa jaloista ja varmaan unohdan jotain mitä joku tekikään. Lopuksi Mari vielä älysi nyppiä muutamia pistaasimuruja marenkien pinnasta jätskin päälle ja - AIKA!

Idean ja ulkonäön perusteella Strangas lausui että hän kallistuisi Suomen annoksen puoleen, koska meillä oli enemmän yritystä leikkiä mauilla. Bosch - ihmiset olivat Tanskan puolella. Strangas haastoi meitä miksi sekoitimme jätskiä ja lemoncurdia yhteen ja päivän paras lohkaisu tuli siihen väliin Nannalta; "miksi kannattaa yhdistää uunit ja mittarit?" ;)

Viimeiselle kierrokselle selvinneet annokset joita maistettiin; Suomi ja Tanska.
Lopulta Tanska vei voiton makutestin jälkeen, koska tehtävänä oli ollut sitruunatorttujälkiruoka ja Tanskan annoksessa sitruunaa oli sitten lopulta enemmän.

Ja vaikka ehkä (?) vähän jäin kaipailemaan blastchillereitä, sifoneita, ruokalusikoita ja muita Masterchefistä tuttuja välineitä sekä katkeria hikikarpaloita ja kyyneliä kun se kakku ei sitten kohoakaan, taisi olla kaikille helpotus ettei vatkainta tarvittu kuin mahdollisen kerman vaahdotukseen.

Ja vaikka toiseksi sitten lopulta jäätiinkin, saatiinhan me ne pisteet luovasta yrityksestä ;)


Bosch kustansi matkan pressiin Kööpenhaminaan, illallisen ja majoituksen. Kiitokset koko tiimille, oli kiva matka.

5 kommenttia:

Andalusiana kirjoitti...

no teidän metsäpolkuhan oli ihan suvereenisti kaunein (ja paras, tietty!) .-)

Jael kirjoitti...

Hienoa yhteistyötä ja kaun(ein)is lopputulos:) Minulla muuten on Boschin uuni (ja monitoimikone...) mutta sellainen vähän vanhempi....

Merituuli kirjoitti...

Kirjoititpa hyvin ja informatiivisesti. Oli kyllä hauska reissu, kiitti sinullekin!

Nelle kirjoitti...

Andalusiana; no Tietty(!) ;)

Jael: onko sun tullut käytettyä niitä ohjelmia uunissa? mä tunnustan olevani auttamattoman vanhanaikainen ja mun uunissa on niin tavallinen down to earth sähköuuni kuin löysin, ihan oikeilla napeilla. Siihen ei saa höyryäkään kuin laittamalla pellille vettä ;) Mietinkin miksi mulla on semmoinen asenne uuniin; kun sitte kumminkin löytyy kaikkee muuta vimpainta ja vempelettä jotka on fiksumpia kuin minä. En vaan taida olla kovin trendikäs uuniskenessä ;)

Merituuli: kiitos itsellesi oli kivaa! Oli muuten loistohavainto miten kauniita nuo lehdet olivat nurjalta puolelta; sulla on niin paljon parempi silmä kauniille asettelulle kuin meikäläisellä!:)

Jael kirjoitti...

Nelle:Kauhistus,en osaa edes käyttää kaikkea siinä uunissa.No se on kuitenkin yli 6 vuotta vanha Bosch uuni,joten vähemmän hienouksia siinä,mutta hyvä uuni se on.