torstai 21. marraskuuta 2013

Perunaa ja tuhkaa eli tuhkapyttis


Tästä tulee tosi lyhyt hävikistä herkuksi vinkki: jos perunoita jää, ne kannattaa paistaa ja halutessaan pyöritellä tuossa uudessa trendimustassa; vihannestuhkassa. Vinkki ei ole omani, vaan peräisin Suomen Hell's Kitchenissäkin kisaavalta vuoden kokilta Erik Mansikalta. 

Erik teki todella kauniita annoksia joista olen varastellut vinkkejä kotikokkausta piristämään

Ja kiinnostuneille se pidempi selitys siis kuuluu näin: siinä taannoisessa Aromin järjestämässä illassa jossa olin käymässä Erik teki meille annoksen, jossa oli kampasimpukkaa, turskaa, upeaa savupaprikapyrettä ja noita vihannestuhkassa pyöritettyjä perunoita. Koristeena miniporkkanaa ja salty fingers - nimisiä hauskoja merikasveja jotka maistuivat ihan raikkaalle, suolaiselle merivedelle.  Tuo annos on jäänyt mieleen ja olen hyödynnellyt sen ideoita kotikokkauksessa.

Noita Salty fingerssejä ei valitettavasti taida saada mistään tavallisesta kaupasta, mutta kesällä tein kotona siinä R2D2-savustimessa itse savupaprikaa ja tarjosin vastaavaa pyrettä paistettujen ahventen kanssa ja eilen sitten tein entrecoten pariksi yli jääneistä uuniperunoista paistinperunoita jotka pyöritin tuhkassa. Tai anteeksi oikeastaan I (2v 4kk) teki ne ;)  Eli ei ole vaikeaa. Purjotkin saa ihan reilusti vaan polttaa uunissa tuhkaksi asti.:) 

Tietysti, kuten aina - parempaahan niistä perunoista tulee, jos et käytä eilisiä perunajämiä vaan esikeität hieman perunoita suolatussa vedessä, sitten lohkot ne vielä hiukkasen kovina, paistat pannulla ja sitten pyörität tuhkassa. Mutta jos olet tämmöinen tavisemäntä niin eilisiin uuniperunoihin saa Ihan Uutta Eloa tällä kikalla. 

Purjotuhka, jota käytin noiden perunoiden maustamiseen  syntyy niinkin helposti, että leikkaat purjosta ne vihreät, kovemmat osat, huuhtelet, kuivaat ja lätkäiset uunipellille ja 200 asteiseen uuniin. Purjoja paistetaan kunnes ne ovat ihan kuivia, mustia tai tummanruskeita, joten ne voi huoletta unohtaa sinne ja kun haisee hieman palaneelle homma on valmis ;) Mutta haju ei kerro kaikkea; sipulituhka on tosi mietoa ja vaikka siinä on hieman palaneen makua, se ei ole yhtään kitkerää tai läpitunkevaa. Minä tykkään kyllä ihan. Mutta tuhkan pitää olla tosi hienoa, että suutuntuma on paras mahdollinen.


Nuo sashimipalat syntyvät lohesta duppaamalla palan selkä tuhkaan ja koristelemalla paahdetulla quinoalla sekä merileväsalaatilla. Kuvissa näitä meikäläisen mukana kulkeneita juttuja viime sunnuntain brunssilta.

Kuulemma hyvänmakuista vihannestuhkaa syntyy myös sipuleista joten jos sipuleita on jäämässä vanhaksi, niistä voisi varmasti tehdä myös vihannestuhkaa joska sitten säilyy ja jota voi ripotella vaikka sämpylän päälle tai käyttää sashimiin kuten niissä Erikiltä peräisin olleissa sashimipaloissa joita roudasin Sipulimaan brunssille viime su. aamuna.

Erik teki tuhkaa sipuleista: mitä hienompi siivilä sen parempi tuhka.

Sen jälkeen palaneet purjot laitetaan mahdollisimman hienojakoiseen siivilään ja rapsutellaan pölymäiseksi tuhkaksi. Ja sanottakoon, että meikäläisen siivilä ei ollut tarpeeksi hienojakoinen - lopputulos oli minusta pikkuisen turhan karkeaa verrattuna siihen Erikin vihannestuhkaan.

Ja sitten vaan tässä tuhkapyttärissä perunat paloiksi, pannuun voin ja shalottisipulin kanssa ja lopuksi maustetaan suolalla, pippurilla ja tuhkalla! Okei, okei - sellainen tuunaus tuli vielä että lorautin sekaan hieman savuöljyä jota Hellan ja herkun lisäksi myydään esim. Sellon CM:ssä. Hauska tuote joskaan ei korvaa aitoa savustimesta tullutta savunmakua - mutta se savustin on nyt mökillä nukkumassa talviunta.

Tuhkapyttis (lisukkeeksi 4:lle)

4 eilistä, kypsää rosamunda - uuniperunaa (tai voit tosiaan keittää perunoita vartavasten ks. yllä)
1 shalottisipuli silppuna
n. 40-50 g voita
loraus savuöljyä
suolaa
pippuria myllystä
vihannestuhkaa

Kuumenna pannu ja lisää siihen loraus öljyä ja voi. Anna voin sulaa ja lisää sitten shalotit, kuullota hetki ja lisää myös pilkotut perunat.

Paista perunoita kunnes niihin tulee kauniita ruskeita pintoja ja mausta suolalla ja pippurilla. Jos teet annokseen nättejä perunalohkoja, pyöritä ne erikseen vihannestuhkassa ja jos taas teet pyttistä ripota sekaan pari rkl tuhkaa.

Tarjoa vaikka pihvin ja täyteläisen & hapokkaan (esim. punaviini)kastikkeen kanssa tai miksei vaikka kotitekoisen hampurilaisen lisukkeena.


p.s. tästäkään jutusta ei maksettu palkkiota. Kokkausillan tarjosi Aromi - lehti ja Winestate.

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Olen täälläkin huomannut että tuo tuhka on jonkinlainen trendi,vaan en ole maistanut...Just Merituulillekin kommentoin että viikonlopun lehdestäni luin miten ruokakriitikko ei kauheasti innostunut erään ravintolan liiallisesta tuhkan käytöstä....

Nelle kirjoitti...

Jael: joo, samasta ilmiöstä mulla muistuu mieleen 200-luvun taitteessa joka paikkaan ilmestyneet herneeversot. Kun riittävästi jotain juttua näkee se alkaa kyllätyttää ja tympiä. Ei se silti herneeversojen syy ole... ;)

Ja helppohan sitä tuhkaa on sitten sirotella sinne ja tänne kun sitä kerran tekee. Ei vaan kannata yliannostella.

Emilia kirjoitti...

Siis hä? Niin paljon kuin on karsinogeeneistä ja ruoan polttamisesta varoiteltu ja nyt pitäisi sit oikein tahallaan tehdä ruoasta tuhkaa???

Siiri kirjoitti...

Poikaystäväni oli myös päässyt maistamaan lohta tuolla purjotuhkalla, ja ylisti sitä kovasti. Pitäisi varmaan testata, jos sen tekeminen on kerta noin helppoa. :)

Nelle kirjoitti...

Emilia: Tämä näyttää olevan vähän trendinä gourmet - puolella - lihat kypsennetään hitaasti upposukkeluksissa ja pinnat poltetaan kuumalla kaasuliekillä ja sämpylät, kypsentämättömät sashimit ja näemmä myös perunat maustetaan tuhkalla.

Siiri: minusta Mansikan alkuperäisessä annoksessa oli sipulituhkaa ja minusta se oli kyllä parempaa kuin tuo purjotuhka. Otin purjot pois uunista kun ne olivat syvän tummanruskeita ja kuivia. Että ihan mustaksi eivät tulleet.

Andalusiana kirjoitti...

no tämähän on hävikistä herkuksi- vinkki sieltä käytännöllisimmästä päästä :-) kyllä on erinäiisä kertoja asioita unohtunut uuniin vaan eipä ole tullut ieleenkään, että siitä jotaikn tuollaista gourmet-herkkuakin saisi vielä taiottua :-)

Andalusiana kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.