lauantai 19. lokakuuta 2013

"Suomimoussaka" eli ruiskrutonkeja ja munakoisoa

moussaka, ruisleipä


Tuota - en oikein tiedä mitä sanoisin tästä ruuasta. Ainakin, että se on ihan älyttömän ruma, etenkin kun ruokaa on otettu; munakoiso värjää juustokastikkeen lähinnä harmaaksi. :) Ja joo, se on saanut epäpyhän alkunsa kolmen suunnitelmanmuutoksen kautta, hävikistä herkuksi muuntuen ja tämän lihattoman lokakuun hengessä.

ruiskrutonki, munakoiso
Rapeaksi paahtunut ruisleipä sopii munakoison ja juuston pariksi. 

Se oli kaikesta tästä huolimatta oikeastaan ihan yllärihyvää, vaikka sen valkosipulin jämät olisin kyllä voinut olla lisäämättä kasaamisvaiheessa, sillä kypsentämätön valkosipuli juustokastikkeen kanssa ei todellakaan ole hyvä idea. Uskokaa mua.

ruiskrutonkeja
Hiero siivut valkosipulilla ja öljyllä, pilko sitten krutongeiksi ja paaahda uunissa.
Mutta sensijaan paistettu munakoiso ja ruisleipäkrutongit, syksyn viimeiset tuoreet timjamit ja juustokastike kyllä toimivat yhteen ihan erinomaisesti. Tämä menee nyt osastoon täytyy tuunata lisää, mutta ihan hyvä mousakahenkinen munakoiso-leipävuoka. V muisteli tätä syödessään sitä Välimäen kirjasta napattua tomaatti-mozzarella-leipävuokaa joka on muuten hyvä (vege)hävikkiherkku sekin. Samaa henkeä on. Mutta suurin virhe lieni tosiaankin se, että lätkäisin yhden valkosipulinkynnen rouheenlopun sinne vuokaan viimeiseen kerrokseen. Se ei kypsynyt kunnolla ja valkosipuli jäi sellaiseksi pistäväksi ja tylsän läpitunkevaksi. Muuten tämä oli ihan suht hyvää, joskin minusta myös noita krutonkeja olisi saanut olla pinnalla paljon enemmän. Annos oli myös ihan liian suuri meille neljälle.

munakoiso-juustovuoka
Tuore yrtti raikastaa ja raejuuston maku katoaa vuokaan tosi kivasti.

Siinä kävi alunperin tosiaan vähän silleen, että oli sunnuntai ja mökin jääkaappia piti syödä tyhjäksi. Olin ostanut jo viikolla munakoisoja ajatuksenani tehdä näitä vanhoja tuttuja ja ah niin ihania täytettyjä munakoisoja (suosittelen, muuten!), mutta kiire ja ahdistus ja kaikki semmoinen - no, arki, kyl te tiätte. Lopputuloksena ne munakoisot olivat makoilleet muovipussissa keittiön pöydällä ja sittemmin päätyneet perjantaihässäkässä mökkikassiin:"Otetaan nuoki nyt mukaan, menee pilalle vaan täälä viikonlopun aikana... "

munakoisovuoka

No, mökillä suunnitelma oli sitten taas muuttunut. Oli vähän kiirekin saada ruoka valmiiksi ja ajattelin vaan halkaista munakoisot, kovertaa ja täyttää ne fetalla tähän tyyliin (ks linkki). Ja tadaah, ruoka. Mutta: ne munakoisot olivat menneet jo vähän pilalle paikoitellen. Niinpä jouduin leikkelemään niistä paloja pois eikä niistä sitten enää saanut veneitä. Joten kaivoin jääkaapista kaikki jämät ja päätin tehdä vuokaa.

Eikä siitä tosissaan pahaa tullut; munakoison herkullinen paistopinta, kumina, rapsakat ja juurevat ruiskrutongit, raikas timjami ja samettinen juustokastike toimivat kyllä yhteen.  Mutta jos kokeilette niin omalla vastuulla ja niiden jotka vihaavat moussakaa ei kannata vaivautua ;) Paljon timjamia tarvitaan ja niitä ruiskrutonkeja. Vähän toisenlainen juttu.

"Suomimoussaka" eli munakoisoa ja ruisleipää juustokastikkeessa (iso vuoka)

3 isoa tai 4 pientä munakoisoa
2-3 rkl pinjansiemeniä paahdettuna
2 tl kuminaa (sopii hyvin, ei kannata jättää pois)
1 tl jeeraa
1/2 tl kanelia
pari ripausta cayennea
mustapippuria & suolaa
reipas 2 rkl rosmariini-timjami hakkelusta (saa olla reilusti)
1 valkosipulin kynsi murskana (huom! paistinpannun kautta!)
1 sipuli silppuna
2 sellerin vartta
öljyä paistamseen
400g raejuustoa

Valkokastikkeeseen
n. litra maitoa
50g voita
2-3 kukkuraista rkl jauhoja
pari dl voimakkaan makuista juustoraastetta
suolaa
muskottia

Lisäksi krutonkeihin
2 ruissämpylää tai vanhaa ruislimppua
valkosipulia
öljyä
(yrttihakkelusta)
juustoraastetta kannikoista pinnalle (savujuustoa)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Pilko n. yhden munakoison edestä (eli kaikki ne ihmeellisen muotoiset jämäpalat) munakoisoa pieniksi kuutioks, n. 1cm kanttiinsai. Paista pannulla öljytilkassa mausteiden (ei yrttiä vielä!) kanssa kauniin ruskeaksi mössöksi. Vähän samaan tapaan kuin munakoisokaviaarissa (tai hillokkeessa).

Siirrä sitten sivuun ja ruskista myös hieman sipulisilppua, valkosipulia ja siivutettua selleriä. Lisää ne munakoisojen mukaan. Paahda pannulla pinjansiemenet ja sekoita nekin munakoisomössöön. Lisää mukaan raejuusto, tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Lopuksi lisää tuoreet yrtit seokseen.

Siivuta ruisleipä ja hiero siivuihin valkosipulia ja öljyä. Tee siitä valmiiksi sopivia krutonkeja (kuutioita) pellille ja paista uunissa kunnes valkosipuli on hieman pypsynyt ja leipä rapsakkaa, muttei palanutta.

Siivuta pari munakoisoa. Paista sitten siivutetut munakoisot tilkassa öljyä kauniin värisiksi ja kypsäksi. Tee samalla valkokastike: sulata kattilassa voi ja lisää siihen jauhoa. Anna jauhon kiehahtaa mutta älä ruskista. Lisää maito sekoittaen koko ajan jotta saat kastikkeesta tasaista. Lisää juustoraastetta kannikoista sekä suolaa ja muskottia. Kastike saa olla suht paksua.

Lado sitten uunivuokaan kerroksittain munakoisotäytettä, krutonkeja ja paistettuja munakoisosiivuja sekä kastiketta. Säästä pinnalle kerros kastiketta ja ripottele pintaan vielä reilusti (enemmän kuin kuvissa) krutonkeja ja hieman juustoraastetta.

Paista uunissa n. 35 min tai kunnes vuoka on kauttaaltaan kuumaa ja kauniin väristä. Tarjoa raikkaan, esim. appelsiini-fenkoli salaatin kanssa.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Onpas kivan erilainen moussaka;D Tuollaisen tekoa täälläpäin estää lähinnä kunnon ruisleivän puute;D Ja ihana tuo ensimmäinen kuva edellisessä postauksessa:)

Nelle kirjoitti...

Jael: joo, tämä on kyllä suomiskeneä. :) Ja kiitos, chilit olivat niin kauniina loppukesästä puutarhassa.