tiistai 19. helmikuuta 2013

Luumupannaria ja sitrussorbettia


luumupannukakkua ja sitrussorbettia


Kun nyt on sitrusaika kuumimmillaan, tuumailin että jollain muullakin saattaa olla iskenyt kaupassa ahneus, josta sitten jonkin ajan kuluttua kotona muistuttaa surullinen, hedelmäkulhoon unohtunut kuivien ja pilaantuvien sitruksien läjä? 

sitrusten käyttö
Vasemmanpuolinen mandariini oli kurttuisempi mutta sisältä priima. Oikealla kuiva mandariini. 

Ei hätää, ne eivät ole välttämättä vielä niin pilaantuneita kuin kuvittelet. Minäkin olin jo ihan varma, että nämä on menetetty - mutta päätin kuitenkin avata kaikki - maatuvathan ne kompostissakin paremmin jos niitä on pilkottu. Osa oli tietysti jo kuivanut sisältä ja siten jouti kompostiin, mutta yllättävää kyllä, ne ryppyisimmät ja kivikovimman oloiset olivatkin sisältä ihan priimaa!

kuivat mandariinit

Ja niinpä sitten perkasin ison kasan mandariineja ja applesiineja kattilaan, lisäsin päälle vähän vettä ja sokeria ja keitin niistä kannen alla siirapin. Ja sitten lunttasin jäätelökoneen speksistä mitä sorbettiin tarvittiinkaan. Mukaan meni vähän tuorepurstettua appelsiinimehua, tilkka Sailor Jerryä ja vatkattua munanvalkuaista. Jälkikäteen harmitti, etten tajunnut lorauttaa mukaan camparia - sillä vähän reilumminkin lorauttaen siitä tulisi täydellistä aikuisten aamusorbettia ;) 

Ja tietysti tällainen sorbetti tarjoillaan ihanien, luumuilla tai rusinoilla ryyditettyjen amerikkalaisten pannukakkujen kanssa. Niin ja oli minulla tietysti vähän sitrussmoothietakin - kun niitä greippejäkin oli jäämässä vanhaksi... Kuorin ne vaan reilummin veitsellä ja laitoin lihan appelsiinien ja vehnäleseiden kanssa blenderiin. Oltiinpa me muuten kunnollisia - edes siihen smoothieen ei lirutettu camparia. Noh, ehkäpä näissäkin eväissä oli jo syntiä ihan tarpeeksi. Vaikka sitrusten uusi olomuoto selkeä ekoteko olikin ;)

Amerikkalaiset luumupannarit

2,5 dl vehnäjauhoa
1,5 dl kaurahiutaleita
kourallinen luumuja silputtuna
1,5 tl leivinjauhetta
2rkl fariinisokeria
n. 1,5 rkl siirappia
1 tl vaniljasokeria
3dl kermamaitoa
3 keltuaista
2 valkuaista vaahdotettuna

Sekoita kuivat aineet keskenään  ja valkuaisvaahtoa lukuun ottamatta kaikki kosteat aineet toisessa kulhoissa sekaisin. Lisää sitten jauhoihn kostea seos ja lopuksi nostele mukaan valkuaisvaahto. Paista runsaalla voilla voidellussa pannussa.

Sitrussorbettia (määrät noin - määriä, yksi pieni jäätelökoneellinen tästä tuli)

n. 1-2 appelsiinia
n. 4 mandariinia
2 dl vettä
1,5 dl sokeria
1 dl tuoretta appelsiinimehua
1 munan valkuainen vaahtona
loraus camparia, triple secciä tai muuta mieluista alkoholia

Perkaa sitrukset kattilaan ja jos on parempikunoisia, pese ne huolellisesti ja viipaloi mukaan kuorineen. Kuori antaa hieman kirpeyttä siirappiin. Jos et tykkää siitä, jätä kuoret pois tai raasta vain kuoren pintaa mukaan.

Lisää vesi ja sokeri ja keitä kunnes sitruket ovat selvästi pehmenneet. Painele siirappi talteen siivilän läpi ja anna jäähtyä.

Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää jäähdytettyyn  jääätelökoneeseen siirappi (n. 2-2,5 dl) valkuaisvaahto ja tuoremehu sekä loraus alkoholia. Aja seos sorbetiksi.

4 kommenttia:

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

saitte sitten hyvin häydynnettyä sekä valkuaiset että keltuaiset resepteissä eikä mitään pitänyt pakastaa varalle tai heittää pois! on muuten sitten ihanan raikkaita noin sitrussorbetit.:)

Nelle kirjoitti...

Herkkusuu: niinpä, eikä sorbettiakaan jäänyt yhtään! :) Mun tieni sitrussorbettien maailmaan on vasta alussa - tämä olisi huutanut kyllä sitä camparia sekaan. Ja jos ei ole jäätelökonetta niin tästä olisi voinut tehdä kyllä granitenkin - ilman sitä valkuaisvaahtoa.

Johanna kirjoitti...

Voisitko suomentaa ton graniten, mitä se on? Terkuin jäätelökoneeton vanhojen sitrusten uhri :)

Nelle kirjoitti...

Hei Johanna: granite on sellaista hyvää "jäähilettä". Tein ketunleivistä graniten taannoin - voisit hyvin tehdä appelsiinista samantyyppisen liemen johon lisäät likööriä, camparia tai valkkaria. Alkoholi tosiaan mahdollistaa sen, että granite on "kavittavaa".