maanantai 18. helmikuuta 2013

Kania luumuilla eli miten keittiöraamattu kania laittaa

Yhteistyössä Sunsweet

paistettu kani, luumu

Kun sitä kania nyt saa tuolta Sellostakin, niin tuossa taannoin päädyin plaraamaan mitä Larousse Gastronomique kyseiselle eläimelle kehottaa tekemään. Uskokaa tai älkää, kani kannattaa naittaa teessä liotettujen luumujen kanssa! :) 

sunsweet luumut


Tämä oli hyvä löytö senkin takia, että meillä oli edelleen avattu pussi niitä hyviä, pehmeitä korruptioluumuja Sunsweetiltä joten käytin loput tähän ruokaan. Sen verran täytyy kehua, että nyt kun ne lopuivat kehotin V:tä ostamaan niitä kaupasta lisää. Meillä kumminkin silloin tällöin napsitaan luumuja suupaloinakin ja I tykkää syödä niitä välipalaksi. Valitettavasti niitä lisäaineettomia D'Noireja ei vaan löytynytkään tuosta ihan läheltä joten saimme Pirkan luomuluumuja. Eivät kyllä valitettavasti olleet läheskään yhtä hyviä - jatkamme siis kalastelua.  

kania luumuilla

Mutta luumuista kaniin. Hauskaa tässä reseptissä on, että paitsi luumupussien jämät tähän voi hyvin upottaa aamulta jääneet mustan teen jämät. Tai luumut voi nakata teehen samalla kun siivoaa aamiaisen pois ja käyttää sitten kaniin myöhemmin. Ideana on, että luumut turpoavat pehmeiksi teessä ja saavat siitä hauskaa makua. Olen ihan varma, että resepti on syntynyt Englannissa joskus sodan aikana, kun teenjuojakansa on yrittänyt keksiä mitä niistä takapihan kaneista oikein tekisi. No, oli niin tai näin - tämä on monella tavalla kiva resepti. Ensinnäkin se on hävikistä herkkua - tyyppinen, Dijon kania keveämpi ja raikkaampi sekä oikeasti hyvää. Valmistaminenkin oli helpompaa kuin Dijon - kanissa. Ja kun Larousse on nyt avattu, totesin että sielläkin oli kanireseptejä peräti kahdeksan kappaletta. Että ei kun testailemaan! 


kanin paloittelu
Kanin paloittelu Larousse Gastronomiquen mukaan



Tässä vielä kirjan kuva siitä, miten kani olisi syytä paloitella. Pää ja sisäelimet otetaan ensn pois / talteen ja sitten jänis paloitellaan rintalastan alta, sitten koipien edestä ja koivet leikataan toisistaan irti. Selkäosa katkaistaan keskeltä ja rintalastan sisältävä osa halkaistaan. Voilá, kuusi palaa. 

Mutta tässä siis kania luumuilla. 

kanin ruskistus

Kania luumuilla (n. 4-5:lle)

1 kani (n. 1,25 kg)
suolaa
pippuria
1 rkl vaaleaa viinietikkaa
350g kuivattuja luumuja
teetä liottamiseen
150ml valkoviiniä

Laita luumut likoamaan teehen kunnes ne ovat pullistuneita ja pehmeitä. 

Pilko kani ja laita maksa talteen. Suolaa ja pippuroi kaninpalaset "anteliaasti" ja ruskista palat sitten lähes savuavan kuumassa voissa tasaisesti joka puolelta. 

Kun kani ruskistuu laita kanin maksa ja viinietikka vaikka bamixin blenderikippoon tai mortteliin ja murskaa se tasaiseksi etikan kanssa. 

Kun kani on kypsää, pidä se kuumana tarjoiluastiassa (esim. uunissa). Sillä aikaa huuhtele paistoastia valkoviinillä ja puhdista paistinlastalla kaikki paistumisjämät viiniin. Lisää valutetut luumut ja anna keittyä vähän kasaan. Lisää sitten seokseen murskattu maksa-viinietikkaseos ja tarkista maku. Kaada luumut ja kastike kaneille.

Tarjoile vaikka muusin, salaatin tai mustien linssien kanssa kuten meillä. 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

tässä jäänyt pois kypsennyasaika ja lämpö