maanantai 3. syyskuuta 2012

Parempia ja huonompia lounaita eli munakoisotahna


kahdesti paistettu munakoisotahna maalaisleivällä

Tämä kesä on ollut lounaiden osalta aika vaihtelevaa; on olllut nitä parempia ja huonompia päiviä. Välillä äiti on saanut ruokaa, välillä tirsmuilevaa lasta paimentaessa on tuntunut siltä, että voi lapsi, söisin ilomielin sen, mitä edessäsi on ja menty ilman ruokaa. Välillä ja krhm - useamminkin kuin kerran olen syönyt jääkaapista kylmää Saarioisten äitien maksalaatikkoa. :) Ja tähän päälle, samaan hengenvetoon voinkin sitten kertoa, että Glorian ruoka ja viini sekä Glorian koti ovat päättäneet palkita suomalaisia, ansioituneita blogeja ja meikäläisten hengentuote on kisaamassa 11 esivalitun blogin kanssa parhaan ruokablogin tittelistä!

gloria paras ruokablogi 2012


Ainakin täältä tuttipullojen, ainaisen kaaoksen ja kärrykävelyiden rytmittämän arjen keskeltä se kuulostaa uskomattomalta, mutta niin vaan on. Ja vaikka paras sijoitus kisassa olisikin jo tässä; olla niiden 11 esivalitun finalistin joukossa, se on jo aikamoinen tunnustus. Kiitos vaan ja kumarrus, kyllä se täällä vauva-arjen keskellä tuntuu tosi mukavalta :)

Itse asiassa kun kuulin parhaan ruokablogin ehdokkuudesta muistelin jonkin suositun ulkomaisen blogin kirjoittajan joskus sanoneen miten hienolta, mutta samalla myös vähän hämmentävältä hänestä tuntui, kun joku julkisuuden henkilö sanoi lukevansa hänen blogiaan. Ehkä tässä on jotain samaa fiilistä. Vaikka blogia kirjoittaakin harrastuksena, on aika herättävä ajatus, että hei, siellä GR&V:ssä ne lukevat myös meitä ja pitävät näkemästään. Oho.

Lukijoiden suosikki, 2012


Ja siitäkin huolimatta, mietin viikonloppuna, minua oikeastaan jännittää enemmän kuinka lukijoiden suosikki- kisassa käy. Sillä vaikka on tietysti kiva, että reseptit jäävät talteen, pääasiassa tätä blogia jaksaa kirjoittaa siitä puhtaasta kirjoittamisen ilosta. Ja siihen liittyy hyvin vahvasti jakaminen. Jos tätäkin siis kirjoitan itseni lisäksi jollekin muulle, niin sinullehan se sitten olisi.

Mutta yhtä yllättäen kuin tuo ehdokkuus tuli, viinkonloppu päättyi ja ollaan taas siinä arjessa johon kuuluvat kiireiset lounaat. Tämä David L:n blogista napattu, kanelilla ja harissalla maustettu munakoisotahna on osoittautunut erittäin monikäyttöiseksi ja käteväksi mössöksi. Tein sen alunperin tapastyyppinen kattaus mielessäni, mutta niin se vaan päätyi omalle lounasleivälleni mozzarellan alle. Ja tarjosipa se minulle samana iltana myös mahdollisuuden karata ensimmäistä kertaa I:n syntymän jälkeen uimahalliinkin, kun miehet saivat tehdä tästä samanlaisen leivän itselleen alkupalaksi. Niinpä miehet saivat ruokaa hampaidensa väliin, minä karkasin uimaan ja varsinainen illallinen jäi uuniin. :) 

munakoiso, kaneli, harissa

Varsinaista kätevän emännän tahnaa! Makuasioista ei voi kiistellä, mutta olisin itse toivonut kanelia ja harissaa aavistusta enemmän mössööni. Mutta ensi kerralla sitten. Koska tahna on melko riittoisaa, meillä siitä tehtiin vielä hävikkiherkkuakin - mutta se on jo ihan toinen tarina.

David vinkkaa, että tätä voisi nauttia myös granaattiomenasiirapilla maustettuna mikä voisi kieltämättä olla ihan hauskaa - eri asia sitten taas on, mistä sellaistakin saisi. :) Niin ja muistakaa äänestää suosikkiblogejanne sillä sen ratkaisette te lukijat - linkki äänestyskaavakkeelle tuolla oikealla ylhäällä ja tässä.


munakoisotahnaa, maalaisleipä, mozzarella

Munakoisotahnaa (kipollinen, kuten minä sen tein)

3 munakoisoa
hyvää sormisuolaa
oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä, kuorittuna ja hienonnettuna
2 tl paprikaa
1 tl kuminaa (jeeraa), jauhettuna
1/8tl jauhettua kanelia
1/8 tl harissa - tahnaa tai chilikastiketta
1/4 kuppi vettä (60 ml - ei pakollinen)
2 rkl tuoretta sitruunamehua
1 rkl hienonnettua persiljaa

Leipään lisäksi per ruokailija
siivu maalaisleipää
n. puoliska suomalaiskokoisesta mozzarellapallosta
basilikaa
mustaa pippuria
öljyä

Huuhdo ja kuivaa munakoisot. Raidoita ne kuorimaveitsellä kuorimalla joka toisen raidan munakoisosta pitkisttäissuuntaan.

Siivuta sitten munakoiso parin sentin siivuiksi. Ripottele siivuille suolaa ja jätä ne itkettymään puoleksi tuntia, jotta ylimääräistä nestettä poistuu. Sekoittele välillä.

Kuumenna uuni 190 asteeseen ja voitele munakoisosiivut pullasudilla molemmin puolin. Voit tehdä voitelun myös voitelemalla leivinpaperin ja kääntämällä munakoisot paperilla niin, että öljyä tarttuu molemmin puolin. Asettele siivut leivinpaperille yhteen kerrokseen ja paista n. 25 min tai kunnes ne saavat hieman väriä. Käännä siivut paiston keskivaiheella.

Kun siivut ovat paistuneet pinoa ne leikkuulaudalle ja katko siivuoksi jotta kuori katkeaa suuhun sopiviksi paloiksi. Lisää loraus öljyä. kaikki mausteet, valkosipuli, harissa ja munakoisopalat sitten suureen kasariin ja muusaa niitä puuhaarukalla samalla kun paistat tahnaa. David lisää myös vettä, mutta katso tarvitseeko - minun ei tarvinnut, mössö ei ollut liian kuivaa.Paista kunnes mössö on sopivan paksua ja saanut hieman paistoväriä itseensä, (n.15- 20 min)

Mausta sitruunalla sekä persiljasilpulla. Tarkista suola ja pippuri.

Kokoa leipä  sipaisemalla sen päälle munakoisotahnaa, asettelemalla päälle mozzarella ja basilika. Valuta vähän hyvää öljyä ja mausta pippurilla.

Sitten nappaa leipä käteesi, kävele koneelle ja äänestä, vaikka tästä

5 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Tämä kuulostaa niiiin hyvältä. Munakoisotahna näillä mausteilla ei voi olla muuta kuin superherkku!

Jael kirjoitti...

Mmm,ihanaa! Tuon tapaista munakoisotahnaa tapaa täällä useinkin.David sai muuten aika hyviä munakoisotahnoja maistaakseen myös täällä ollessaan;D
Ja vielä kerran,onnittelut!

Jael kirjoitti...

Ai niin ,granaattiomenasiirappia näin nyt elokuun alussa Hakanieman metroasemalla olevassa etnisessä kaupassa...Suosittelen,se on sellainen aines mitä löytyy melkein aina kaapistani,sopii hyvin myös vinaigretteihin.

Nelle kirjoitti...

Tusla: Tosi hauska tapa laittaa munakoisoa - <a href="http://siskotkokkaa.blogspot.fi/2010/04/behold-beans-refritos.html>vähän niinkuin beans refritos</a> - uudelleenkypsytettyä. Maustetta kannattaa laittaa oman maun ja käyttötarkoituksen mukaan. Ohjeen määrät alkuperäisiä.

Yaelian: no varmasti! tämä oli muuten eka kerta kun tein itse munakoisotahnaa ja e oli ihan erinoamista kyllä. Ei taatusti jää viimeiseksi! Ja Kiitos, vielä kerran - en kyllä itse haluaisi olla tuomaristossa sillä mukana on niin laaja kirjo upeita blogeja - sekä kaupallisia että ei-kaupallisia. :)

Unknown kirjoitti...

Onnittelu! Ja kuulostaa ihanalta lounaalta, täälläkin tuttipullojen keskellä tuppaa olemaan myös niitä vähemmän ihania useinkin :D.