perjantai 21. lokakuuta 2011

Kalatahnaa karjalanpiirakoille

savukalatahna

Kun ristiäisten menua mietittiin ilman uunia, mielessä pyöri jos jonkinlaisia ideoita hyydytettävistä kakuista. No, vanha uuni saatiin kuitenkin ajoon ja kakut tehtyä hyvässä järjestyksessä. Sen verran kuminkin pohdinnasta jäi satoa, että tein yhden hyydytetynkin kakun - nimittäin mätimoussekakun. Sen sisällöstä en enää juurikaan muista, mitä tuli laitettua - ainakin philadelphiaa, smetanaa ja mätiä, sekä pieneen määrään valkoviiniä liuotettu liivate. Idea tuli tästä vanhasta versiosta, mutta viiniä oli kyllä paljon vähemmän, enkä laittanut lainkaan sipulisilppua.

mätimoussekakku, realpohja

Mutta se varsin onnistuneeksi osoittautunut idea, jonka takia tästä muutaman sanan tähän liitän oli, että tein mätimoussekakkuun pohjan murustamalla yleiskoneella paketillisen realia. Real on luonnostaan kosteaa, joten painelin vaan realmurun irtopohjavuokaan tiiviisti ja kaadoin hyydytettävän massan päälle. Realmuru toimi tälläisen kakun pohjana hienosti - tulee varmaan käytettyä kikkaa toiseenkin kertaan.

Mätimiussekakun lisäksi kalaisampaa tarjttavaa juhlapöydässä edusti äidin tekemä kalatahna. Tahnan ohje on jostain aikakauslehdestä alunperin, mutta äitikään ei muistanut mistä, sillä hän sai ohjeen sukulaiselta.

Tahna tarjoillaan munavoin tilalla karjalanpiirakoiden lisukkeeksi. Meillä pöydässä oli coktailpiirakoita, joiden päälle jokainen sitten itse tahnaa sipaisi. Tahna sai osakseen myös vuolaita kehuja ja reseptiä pyysi useampikin, joten tässä se nyt sitten tulee. Koska tahanassa on happamia maitotuotteita se säilyykin ihan kivasti; minä napsin loppua tahnaa sitten saaristolaisleivän ja paahdetun realin päällä. Hyvin toimi niinkin.

Alla oleva ohje on pienelle seurueelle - esimerkiksi pieniin kyläilyihin sopiva. Meillä ristiäisiin tuo tehtiin muistaakseni triplana. Tahna on hurjan yksinkertainen tehdä ja ainoa asia, jonka siinä voi äidin mukaan mokata on sipulin määrä; etenkin näin syksyllä kun sipulit ovat voimakkaan makuisia, kannattaa sipulisilpun määrän kanssa olla tarkkana. Jos sipulia laittaa liikaa, se peittää helposti kalan maun alleen. Ottakaa siis kaupasta tahnaa varten pieni sipuli ja muistakaa, että sitä sipulia saa tahnaan aina lisää - pois on hankalampi ottaa.


Kalatahna karjalanpiirakoille (n. 6 hengelle)

1/2 prk (75g) smetanaa
1/2 prk (n. 250g) rahkaa maitorahkaa
1/2 dl kuohukermaa
100g kylmäsavulohta
1/2 sipulia (pieni tai kevätsipulia)
1/2 tl sitruunapippuria
1/2 tl sokeria
0,25 dl tillisilppua

Silppua sipuli hienoksi. Varo sipulin määrää; sitä kannattaa laittaa mieluummin liian vähän kuin liian paljon, ettei se peitä kalan makua.

Leikkaa kala pieneksi kuutioksi. Sekoita ensin maitrotuotteet keskenään. Lisää kala, mausteet ja tilli. Sekoita kaikki aineet keskenään.

Tahna sopii erinomaisesti karjalanpiirakoiden päälle, mutta toimii loistavasti myös tummalla leivällä.

12 kommenttia:

Taina kirjoitti...

Oi slurp! Pakko kokeilla!

Sanni kirjoitti...

No johan! Itse kehittelin vastaavanlaista tahnaa, johon noiden kermaisten tuotteiden tilalla käytän härskisti turkkilaista jugurttia (kiva hapan ja täyteläinen maku siinäkin) ja tilkkanen majoneesia. Siihen raastan kokonaisen yksikyntisen valkosipulin, ja kuivattua tilliä sekä wasabitahnaa tai vahvaa sinappia. Sekä todellakin vain pieni tavallinen sipuli hienonhienona silppuna, liraus sitruunan mehua. Ja toimii!

Nelle kirjoitti...

Taina: joo, oli tosissaan yllärihyvää:)

Sanni: Mulle tämä oli ihan uusi juttu - toki kaikenlaisia kalapäällisiä on tullut leipiin tehtyä tuorejuuston kanssa, mutta tämä oli tosi kiva tahna ja toimi pienten piirasten päällä paljon paremmin kuin etukäteen ajattelin. Yhtään sitä ei jäänyt pahentumaan - loput napsin makoisina paloina jääkaapista :)

Anonyymi kirjoitti...

Onnea vauvasta! En kyllä ymmärrä, miten ehdit loihtia herkkuja vauvan hoidon ohella. Minusta tuntuu, etten ole puoleen vuoteen ehtinyt tehdä mitään ns. ylimääräistä, niin vaativainen tuo meidän tyttömme on! ;) Onneksi koko ajan helpottaa, kun neiti kasvaa. t. Jessi töistä

Nelle kirjoitti...

Jessi: kiva kuulla susta:) Meillä ehtiminen vaihtelee päivästä toiseen... Välillä I nukkuu hienosti ja sitten taas ei. :) Toivon, että kun I kasvaa sieltä alkaisi tulla jotain pysyvämpää rytmiä - etenkin siivoamiseen auttaisi kummasti kun nuorimies nukkuisi 3h päikkärit:) Mutta sitten koitan vaan ajatella, että mun ensisijainen tehtävä juuri nyt on huolehtia vauvasta ja kaikki muu on toissijaista. Päivät menevät niin nopeasti...

Iskä kirjoitti...

Kokeilin lähes samanlaista juttua, joka on kuulemma ollut aikoinaan Hesarissa:
http://iskakokkaa.blogspot.com/2011/10/viimeinen-lomailta.html
Ihan älyttömän hyvää ja sattuu kyllä moneen muuhunkin kuin piiraiden päälle.

Nelle kirjoitti...

Iskä: joo, tuohon sinunkin reseptiisi tulee rahkaa. En ollut tullut ajatelleeksi, että rahka voisi mennä kalan kanssa. Mutta niin se vaan toimii! :)

Markus kirjoitti...

Kerma varmaankin vaahdotetaan, vaikka sitä ei erikseen mainita?

Nelle kirjoitti...

Markus: alkuperäisessä ohjeessa kyllä, mutta koska kerman suhteellinen määrä on noin pieni, teimme juhlissa sen vaahdottamatta. Jos kermaa ei vaahdota, joutuu notkistamiseen käyttämään ehkä hetken enemmän että saa massasta tasaista. Mutta minusta lopputulos noin pienellä kermamäärällä oli ihan sama vaahdotti tai ei :)

Anonyymi kirjoitti...

Mikä on prkl maitorahkaa? Valion 25g vai Lidl:n 250g purkki? Oikeasti mitä helv. Oletan että 25g mutta...

Anonyymi kirjoitti...

Anteeksi, 250 vai 500 eli ensinmäinen oletettavasti mutta tuollaiset täytyy laittaa ylös, esille jos tällaista blogia pitää yllä. "täytyy".

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: Kiitos huomautuksesta. Blogi on tosiaan täysin harrastus, enkä saa sen pitämisestä palkkaa tai palkkiota. Se on alkanut omana siskosten välisenä "keittiövihkona" ja siksi siellä on välillä tämän tyyppisiä epätäsmällisyyksiä. Aineet on kirjattu ylös kuten moni raapustaa niitä ruutupaperille. Laitoin nyt ohjeeseen, että kyseessä oli tavallinen maitorahkapurkki.