perjantai 1. heinäkuuta 2011

Osastolta perisynnit päivää, eli raparperia ja kondensoitua maitoa

kondensoidulla maidolla ja raparperilla täytetyt piiraat

Tämä on tavallaan synnintunnustus. Se on synnintunnustus siksi, että makeaa ei saa syödä mahan täydeltä ja tästä on nyt vähän lipsuttu. Ei kyllä pitäisi, ei edes vaikka olisi raskaana. Mutta siitä huolimatta sitä sortuu, etenkin jos herkkua kasvaa takapihalla kuin heinää. Minun kesäkuun syntini on ollut raparperi.

Tämä viimeisin raparperivillitys meikäläiselle iski, kun kävin pohjanmaalla ja pääsin verottamaan äidin monimetristä raparperipenkkiä. Napsin mukaan kimpun varsia ja osa niistä kulkeutui mökille juhannuksen alla. Noh. Siellä sitten istuskellessani, penkoessani mökin kaappeja ja pohtiessani sitä juhannusmenyytä sain päähäni, että raparperi ja kondensoitu maito voisi olla aika hyvä pari jälkkäriä ajatellen. Ja koska mökillä oli kuin olikin purkki kondensoitua maitoa ryhdyin tuumasta toimeen ja päätin täyttää pienet, muffaripeltiin tehdyt piiraat raparperilla ja kondensoidulla maidolla.

piirastaikina

Ohje pikkuisten piirakoiden tekoon löytyi perunajauhopaketin takaa. Oli mukavaa, että ohje oli niin pomminvarman ja helpon oloinen, että se onnistuu mökilläkin, ilman vaakaa ja mitään hienompaa. Ja taikinamäärän mitoituskin oli aika nappiin - sain enempiä mittailematta ja säätämättä aikaan 11 piirakkaa kun ohjeessa sanottiin määräksi 12. Helppoudesta huolimatta piirasten pohjataikina oli sopivan "hiekkahenttusmaimnen", eli pehmeän murea, mutta pysyi koossa kuitenkin kivasti. Alkuperäisessä ohjeessa täytteeksi oltiin laitettu perunajauhoa, tuoreita vadelmia ja sokeria. Tästäkin kombosta tulee suht paljon nestettä, joten tuumasin taikinan varmaan kestävän täytepuolella myös raparperin ja kondensoidun maidon. koska paistoaika oli kuitenkin suht lyhyt, päätin kiehauttaa raparperit sokeriliemessä nopeasti, jotta ne ehtivät pehmetä piiraan kypsyessä. Voit käyttää hyvin täytteeseen myös valmista, itse keittämääsi raparperihilloa jossa on PALJON raparperia. :)

Raparperin määrästä ja sokerin määrästä ei tullut ihan tarkkoja mittoja ylös, koska siinä kokkailua aloitellessani törmäsin yhden sortin katastrofiin. Mökin jauhopusseihin oli nimittäin pesiytynyt jauhokoisaa. Huomasin sen kun ihmettelin, miten lounaaksi suunnittelemani ruismannapuuron suurimot olivat ikäänkuin tarttuneet johonkin seittiin. Pikainen kaverikonsultaatio antoi vinkin jauhokoisasta, joka tekee jauhoon seittimäistä rihmaa. Vinkin saatuani opiskelin netistä kyseisen perhosentoukan tapoja. Niin ja soitin Mimmulle sympatiasoiton.

raparperia ja kondensoitua maitoa täytteessäHuomaa taustalla tyhjiä, pestyjä jauhopurkkeja.

Niinpä päädyin sitten kesken jälkkäripiirakkaprojektin tyhjentämään vanhoja jauhoja, kuivahedelmiä, siemeniä ja pähkinöitä kompostiin ja kiittelin onneani, että olin tuonut mukanani mantereelta avaamattoman pussin jauhoja ja paketin niitä perunajauhoja juhannusta varten. Ei tässä nyt hätä tule käteen valmisteluiden kanssa, vaikka joutuisinkin heittämään pois kaikki vanhat jauhot. Ja sitten mitä tarvitaan, V saa sitten tuoda mantereelta tullessaan.

Ja kun tutkin asiaa tarkemmin huomasin, että onneksi kaapeista löytyi "vain" jauhokoisaa, niin että kaikkia pastoja, kahveja, riisejä ja papujakin ei tarvinnut heittää pois, kuten armaan sisareni joskus. Kun juhlat on sitten aikanaan juhlittu ja lähdetään viikoksi pois koko kämppä myrkytetään perinpohjin. Mutta sitä ennen hävitän kaiken, mistä kyseinen eläin näyttäisi olevan kiinnostunut. Noh, tähän lajitteluun, tuhoamiseen ja kaappien pesuun meni tietysti tuntitolkulla aikaa ja palasin leivontaprojektin pariin vasta myöhään yöllä. Olihan tuota mökin kaappien perkausta ollut tarkoitus tehdä, mutta ei ehkä juuri nyt ja juhannusaattona... Mutta sitä kiitollisempi olin, että se perunajauhopaketin resepti oli tosi yksinkertainen ja nopea. :)

marja tai raparperipiirasetVaikka täytin piiraat melko täyteen, sisusta valui yllättävän vähän. Jättämällä pikkuisen enemmän "varaa" piiraaseen täyte ei valune yhtään.

Ja mikä parasta, lopputulos palkitsi. Tuo ohje tulee varmasti käyttöön vielä uudelleenkin; kunhan marjat metsissä kypsyvät tästä saa ihania muunnelmia käyttämällä täytteenä mustikoita, puolukoita, vadelmia, ahomansikoita tai mitä nyt ikinä satutte löytämäänkään. Marjoja käytettäessä kannattaa tosiaan n. 200g marjoja ripauttaa pari tl perunajauhoa sekaan, kuten ohje ehdottaa. Näin marjojen neste ei vuoda piiraista läpi.

Mutta meillä mentiin raparperilla ja kondensoidulla maidolla. Raparperihilloa tai kiehautettuja rparperinpaloja tarvitaan n. 1-1,5 rkl per leivos ja kondensoitua maitoa saman verran päälle. Yhteensä 11 piiraseen minulla meni siis puolisen purkkia kondensoitua maitoa. Lopun kondensoidun maidon sekoitin kermavaahtoon vaniljahippusten kanssa ja tarjosin piiraiden kanssa. Laitoin piirasten päälle vielä koristeeksi vähän lopuista raparpereista keittämääni raparperihilloa. :) Osaisiko tähän nyt paljon muuta sanoa, kuin että kiitos ja anteeksi. :)

raparperipalasia täytteessäVain hieman kiehautetut raparperipalat ovat täytteessä vielä vähän kirpakoita. Makea, kondensoitu maito tekee kuitenkin täytteestä makeaa.

Pienet raparperipiiraset (11-12 kpl)

Pohja (kolmen konstin perunajauhot -paketista)
200g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
1 muna
1 dl perunajauhoa
3 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta

Täyte
n. 3 raparperin vartta
hillosokeria
vettä
1/2 prk kondensoitua maitoa

Pilko raparperi paloiksi ja laita raparperin palat sokerin ja vesitilkan kanssa kattilaan. En mitannut vettä, mutta sitä ei tarvitse olla kovin paljon; sen verran että sokeri alkaa sulaa ja raparperista alkaa seoksen kuumetessa irrota nestettä - ehkä n. 1 dl? Voit halutessa lorauttaa mukaan vähän (n. 2-3 rkl) calvadostakin - näin meillä tapahtui. :)

Kiehauta sen verran, että saat sokerin sulamaan ja raparperit hieman pehmenemään, mutta lopeta, ennenkuin ne ovat ihan mössönä. Jätä raparperit jäähtymään.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Vatkaa sokeri ja rasva vaahdoksi. Lisää muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne mukaan. Säästä n. 1/3 taikinasta kansia varten ja jaa loppu taikina voideltuihin leivosvuokiin tai voideltuun muffinssipeltiin. Painele taikina kuppien reunoille tasaisesti.

Täytä jokainen leivosvuoka raparperihillolla ja lisää päälle reilu ruokalusikallinen kondensoitua maitoa.

Kaulitse sitten lopusta taikinasta levy ja irrota siitä sopivalla juomalasilla rinkuloita, pistä niihin muutama reikä haarukalla ja aseta piirasten päälle.

Paista uunissa n. 15 min 200 asteessa tai kunnes piiras on kauniin värinen. Anna piirakoiden jäähtyä ennen vuuasta irrottamista. Korista viilentyneet piiraset tomusokerilla ja tarjoa vaikkapa vaniljakastikkeen tai kondensoidulla maidolla ja vaniljalla maustetun kermavaahdon ja raparperihillon kanssa. Kesäherkkua.

5 kommenttia:

emmi kirjoitti...

huhuh, toivottavasti sinulle ei nyt enää tule mitään "kutsumattomia vieraita" jauhopurkkeihin..
mutta herkulliselta näyttävät piirat, pitäisi itsekin kokeilla, kun on raparperia ja kondensoitua maito, nami :)

Jael kirjoitti...

tuollaisten kutsumattomien vieraiden vuoksi pidänkin kaikki jauhot ja sen tapaiset jääkaapissa heti kun alkaa olla liian lämmintä.Ja nyt on täällä Helsingissäkin hurjan kuumaa....Ihanat piiraset!

Krike kirjoitti...

Harvoin jaksan lukea missään blogissa nuin pitkiä postauksia, mutta tämä oli niiin koukuttava juttu, että ihan pakko oli. Ja näitä on kyllä aivan pakko kokeilla :)

Nelle kirjoitti...

emmi: no sanos muuta. Aika inhottavaa tuollainen. Olin tähän asti välttynyt koko vitsaukselta. En tiedä mistä sellainen perhonen oli mökille pölähtänyt. Mutta eihän se tarvitse kuin yhden saastuneen tuotteen jonka jälkeen tuholainen on joka paikassa.

Yaelian:) Mun tapauksessa ei kyllä tulisi mitään! ;) Mä olen semmoinenkin jauhohamsteri, että joka sortin jauhoja ja ryynejä on kaapissa yleensä ainakin yksi avattu pussukka:) Jääkaappi ei varmaan edes riittäisi jauhoille;)

Taikakaulin: tuommoiset ötökkäepisodit ovat vähän ahdistavia kun kohdalle satuvat, mutta reipas ote auttaa. :) Lopulta oli hyvä mieli, että kaappi tuli käytyä läpi. Jos et jaksa nykertää pikkupiirakoita, voit myös kokeilla raparperia ja kondensoitua maitoa perinteisemmässäkin piirakassa. Oli herkkua sekin ;)

statisti kirjoitti...

Hassua, että samainen yhdistelmä tuli alkukesästä itsellenikin mieleen, nimittäin raparperi ja kondensoitu maito :) (ei ne otukset...) Tein murotaikinapohjaisen piirakan, siihen keitetty kondensoitu maito "toffeena" päälle, sitten hapahko raparperimuhju ja päällimmäiseksi marenki. Saavutti suosiota :)