sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Hellepäivän herkkulounas; nizzansalaattimuunnelma ja marinoitua mozzarellaa

nizzan salaatti, marinoitu mozzarella
Kun ystäväni M eilen ehdotti että tekisimme lounaaksi Nizzansalaattia, koko porukka oli kerralla myyty tälle kuningasajatukselle. Ei sillä, että aikaisemmin esillä olleessa halloumisalaatissa olisi varsinaisesti ollut mitään vikaa, mutta halloumia on tänä kesänä tullut jo syötyä useampikin paketti paistettuna, grillattuna ja eri tavoin marinoituna. Se kun on niin helppo hellepäivän herkku ja säilyykin tavattoman hyvin jääkaapissa että siihen on melkein liiankin helppoa turvautua kuumana päivänä, kun ei oikein jaksaisi inspiroitua mistään.


chiliäChilin maku tulee esille paremmin vasta, kun mozzarella on ehtinyt jonkin aikaa marinoitua. Säädä määrää käyttämäsi chilin vahvuuden mukaan.

Kun M on kylässä, me harvoin suunnittelemme oikein mitään ruokalistaa etukäteen. Kaupassakin tulee haalittua jotain, mikä näyttää hyvälle ja molemmat meistä luottavat siihen, että kun kaksi tälläistä "tomakkaa emäntää" lyö päänsä yhteen, niin aina näistä jotain syntyy :) Sitten leikitään fiiliksen pohjalta kokkisotaa, katsotaan mitä jääkaapista löytyy ja annetaan inspiraation viedä. Niinpä tästä nizzansalaatistakin tuli muunnelma, jonka määrät laitan tähän nyt lähinnä ainelistana.


salaattipohjaKokoa salaattipohja kauden tuoreista salaateista, yritä löytää jotain avomaalla kasvanutta - makua on niin paljon enemmän.

Inspiraationa toimi mökin kaapista löytynyt V:n isän antama ihanan laadukas tonnikalasäilyke (bonito del norte) ja purkillinen samasta osoitteesta peräisin olevia sardellifileitä. Mutta käyttäkää salaattiin kaikin mokomin sitä, mitä kaapeista ja yrttipenkeistä löytyy. Ihan hyvin tähän olisi voinut laittaa myös vaikka niitä pirkan savusimpukoita (jos olisi ollut) tai jotain kalan jämää, jos sellaista olisi vaikka grillistä edelliseltä illalta jäänyt. Tuoreista vihanneksista ja hyvistä raaka-aineista kokoon pyöräytetty salaatti on joka tapauksessa varmasti ihanan raikas kesälounas.

creme fraiche -marinoitu mozzarellaPirkan parhaat on kai lopetettu brändinä, mutta niitä harmaa-mustia pirkan bufalamozzarelloja saa onneksi vielä.

Ja kun M kokoili salaattia, minä tartuin pariin jääkaapissa lojuvaan mozzarellapalloon. Peruspöperölän ihanaisen emännän Virpin innoittamana ryhdyin marinoimaan mozzarellaa Jamien ohjetta muistellen creme fraichessa, chilissä ja sitruunassa. No, näin jälkikäteen tarkasteltuna laitoin omiini aika paljon ranskankermaa suhteessa mozzarellaan ja muutenkin meni vähän alkuperäisen ohjeen oikomiseksi, mutta vaikeahan sitä on noilla aineilla saada mitenkään epäonnistumaan. ;) Eli vei kyllä kielen mennessään :) Lisäkkeeksi päätin paistaa hieman jo kuivakaksikin päässeestä maalaisleivästä valkosipulileipiä pannulla. Ii-ihan vaan ettei mene suotta leipä hukkaan... (joojoo) ;) Niiden öljyä ja valkosipulia tihkuvien, kuumien leipien päälle voisi sitten kasata raikkan sitrunaiseksi marinoitua mozzarellaa ja ohessa napostella rapsakkaa salaattia. Juomaksi seurueelle tarjottiin M:n ja J:n mukanaan tuomaa erinomaiseksi tuomittua kuivaa Szigeti Grüner Veltliner -kuohuviiniä ja meikäläiselle kuplavettä. :)

pienet oliivitPikkuiset Nicen oliivit ovat maukkaita, mutta kivien poisto on työlästä.


Yhdistelmä oli juuri sitä, mitä kuuman hellepäivän laiskalta lounaalta tarvittiinkin.

Ai niin, kun sain mozzarellat marinoitua M nakitti minut tekemään salaatin päälle klassikkokoristeen; kananmunanpuolikkaan, jonka päälle on pyöritetty sardellifile. Vähän se oli tarkkaa nyperrystä meikäläisen turvotuksesta kärsiville sormille, mutta onnistui kuitenkin - jopa minulta :) Sitten vaan salaatti sekaisin, kastike päälle ja lopuksi koristelu kananmunilla. Sardelli antaa sopivasti suolaisuutta kananmunalle ja munat taas tuovat ruokaisuutta salaattiin. Sanoinkos jo, että hyvää oli? :)

mozzarellan marinointiSaat söpömmän ulkoasun kun ladot viipaleet marinadin kanssa vuorotellen.

Marinoidut mozzarellat (ks. tarkempia vinkkejä Virpiltä)

(määrät kuten minä tein muistin varassa)
2 palloa pirkan parhaat - mozzarellaa
pieni purkki ranskankermaa
1 mieto chili
1/2 sitruunan kuori
(mustaa pippuria)

Sekoita mausteet creme fraicheen ja siivuta mozzarella. Lusikoi creme fraichea mozzarellaviipaleiden väliin ja päälle. Jätä marinoitumaan. Voit koristella setin vielä lopuksi silputulla chilillä, mustapippurilla ja lorauttelemalla päälle hyvää oliiviöljyä.

Tarjoa vaikka lämpimien, öljyssä paistetuiden valkosipulileipäviipaleiden kanssa.

Vinkki: myös pelkkä creme fraiche, ripaus muskottia ja hyvä oliiviöljy toimii mozzarellan marinointiin ihan järkyttävän hyvin.


Nizzan salaattiSovellettua nizzalaista klassikkokristein.

Sovellettu nizzan salaatti (4-5:lle)

Tuoretta, laadukasta salaattia (meillä avomaan romainesalaattia ja avomalla kasvanutta lollo rossoa)
rucolaa
sitruunatimjamia
kevätsipulin varsia
kirsikkatomaattia
kurkkua
hyvää, öljyyn säilöttyä tonnikalaa (1 iso purkki tai nälkäisemmille 2 purkkia)
pieniä nicen oliiveita tai muita hyviä mustia oliiveita
1 muna per ruokailija (meillä neljä kananmunaa)
1 pieni paketti sardellifileitä

kastikkeeseen
1/2 sitruunan mehu
öljyä
(kokojyväsinappia, unohtui, mutta sopii kastikkeeseen)
suolaa
pippuria
hieman hunajaa

Keitä kananmunat 8 min kiehuvasa vedessä ja sitten laita ne kylmään veteen jäähtymään.

Huuhtele salaatit ja revi ne kulhon pohjalle suupalan kokoisiksi paloiksi. Pilko mukaan tomaatit ja kurkut. Silppua rucola ja kevätsipulien varret. Jos jaksat, poista oliiveista kivet tai muista varoittaa ruokailijoita kivellisistä oliiveista :)

Riko valutettu tonnikala salaatin sekaan ja lisää muut merenelävät jos käytät niitä.

Kuori kananmunat ja halkaise ne. Rullaa jokaisen kananmunan päälle yksi sardellifile kiekkomaiseksi koristeeksi.

Sekoita salaattikastikeaineet keskenään ja maista. Lisää tarvittaessa hunajaa, suolaa, pippuria tai sitruunan mehua.

Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita. Nostele kananmunat salaatin päälle.

7 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

Ihanan raikkaalta näyttää salaatti! :) Kiva että joskus näinkin päin että meikäläisen blogista tulee inspistä tännekin suuntaan, kun minä niin usein käyn täällä teillä imemässä itseeni vaikutteita.

Juttelin juuri perjantaina myös viimeisillään raskaana olevan ystäväni kanssa ja hänkin valitteli ettei oikein viitsi edes mennä päiväsaikaan ulos kun on niin kovin turvonnut olo. Toivotaan että sekä hänen että teidän beibsit putkahtavat maailmaan ajallaan ja helleturvotuksesta ei tarvitse aivan mahdottomasti kärsiä!

Nelle kirjoitti...

Virpi: Se mozzarellaohje tuli kuin tilauksesta - nuo mzzarellat olivat jo viimeisessä myyntipäivässä, eikä yhtään tehnyt mieli tomaatti-mozzarellasalaattia. Tuo sitrusmarinointi taivutti mozzarellan kyllä tosiherkuksi :)

Turvotusta kyllä on näin loppumetreillä - onneksi meri on täällä syvemmällä vielä viileä. Viileä vesi tuntuu laskevan turvotusta ihan silmissä. Mutta: kaupunkiin paluu on edessä ennen pitkää ja lähiuimahalli on kiinni vielä ainakin viikon...

Tusla kirjoitti...

Silloin joskus kun ravintola Groteskin paikalla oli vielä Via-ravintola (Sukulan aikaan siis) muistan syöneeni siellä antipastina tryffelimarinoitua mozzarellaa. Siinä oli myös tuollainen ranskankermapohja ja siinä varmaan tryffeliöljyä tms. Hyvää sekin ja niin taatusti tämäkin!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Voi että näyttää herkulta, kiva idea tuo mozzarellan marinointi.. en olekaan tehnyt koskaan!

Nimetön kirjoitti...

Jokohan...? :)

Nelle kirjoitti...

Tusla ja mausteinen manteli: ranskankerma tosiaan eri tavoin yhdistettynä mozzarellaan on tosi hyvä idea. Eikä hieman hapatettu maito mitenkään haittaa ruuan säilyvyydenkään suhteen näin mätäkuussa. :) Jos sen mozzarellan haluaa vaikka piknik-koriin.

Anonyymi: ei. :)

Nimetön kirjoitti...

Onnea tulevaan ja kärsivällistä loppuodotusta :) Palkinto on huikea. t: aiempi anonyymi, joka itse sai vauvan viime jouluna ja joka kovasti pitää tästä ihanasta blogista