keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Herkempää kukkakaalicouscousta ruohosipulilla ja rusinoilla

rusinaista kukkakaalia ja halloumia
Kukkakaalicouscous on tavallaan enemmän lämmin salaatti, kuin mitään muuta. Idea on alunperin napattu Sukulalta, mutta tästä nerokkaasta tavasta pilkkoa kukaakaali couscousmaiseksi pieneksi muruksi ja maustaa se kuumalla pannulla on parin viime vuoden aikana tullut kiistatta meidän kesähitti. Ruoka on juuri sopivaa kuumaan kesäpäivään ja niin tavattoman terveellistäkin että pahaa tekisi, ellei se olisi niin hyvää kuin on ;)

Koska lauantaina oli kuuma ja puuhakas päivä, kukaan ei ollut oikeasti nälkäinen. Mutta minä katsoin kelloa ja totesin, että kolmen aikaan on kyllä jo korkea aika ruokkia paitsi meikäläistä ja Sätkyä, myös uutteria laiturinrakentajia ja viehättävää rouvaseuraa jonka kanssa paransimme maailmaa kukkahatut heiluen miesten parantaessa laituria :)

Kukkasia köksälle; ruohosipulia ja mäkimeiramia

Tällä kertaa kukkakaalilisäkkeestä tuli herkän keväistä, sillä ajoin sinne mausteeksi runsaasti ruohosipulia. Laitoin ihan vähän garam masalaakin mukaan, mutta senkin voisi jättää pois ja laittaa tilalle vaikka sitruunan kuorta tai manteleita. Niin ja jotain makeaa tarvitaan:)

Meillä makean virkaa toimitti rusinapussin loppu ja ihan pienenpieni loraus vaahterasiirappia. Koko homman salaisuus on, että kukkakaalia ei saa kypsentää yli. Minä laitoin kukkakaalin wokissa, mutta suuri kasari käy yhtä hyvin. Kukkakaalisilppu laitetaan öljyssä kypsytettyjen mausteiden päälle, höyrytetään nopeasti lorauksessa valkoviiniä ja etikkaa. Sitten maustetaan yrteillä, suolalla ja pippurilla loppuun ja tarjoillaan lisäkkeenä. Me laitoimme lisäkkeeksi grilliin vanhoja tuttuja kardemummahalloumeita. Yrttinen, rusinainen ja herkkä kukkakaali sekä minttuisen raikas kardemummahalloumi olivat ihan loistava pari. Niille jotka eivät olleet raskaana tarjoiltiin lisäksi kylmää valkoviiniä kuumassa auringossa. Kaikki saivat lisäksi kylmää kuplavettä jonka sekaan olin pilkkonut makua antamaan mansikoita, tuoretta minttua ja vesimelonia. Hedelmäisen ja raikkaan makuinen kuplavesi oli myös yksi viikonlopun ehdottomia hellehittejä.

Suomen kesää parhaimmillaan.

kukkakaalisilppu

Kukkakaalicous-cous ruohosipulilla ja rusinoilla (n. 5:lle nälkäiselle)

1,5 keskikokoista kukkakaalia
pieni, 1,5 cm pala inkivääriä raasteena
loraus oliiviöljyä
1 tl garam masalaa
n. 1 dl rusinoita
1,5 dl silputtua ruohosipulia
vajaa 1 dl valkoviiniä
2-3 rkl hyvää valkoista balsamico - etikkaa
n. 2 tl vaahterasiirappia (vain vähän pyöristämään makua, ei pakollinen)
lopuksi vielä loraus hyvää extra virgine - oliiviöljyä
(lehtipersiljaa - ei pakollista)


Irrottele kukkakaaleista floretit erikseen ja kovempi kantaosa erikseen. Huuhtele ja silppua bamixin tai blenderin silppurikipossa sykäyksittäin hienoksi muruksi. Floretit kannattaa murustaa erikseen ja kantaosat erikseen. Näin saat kaikesta sopivaa murua. Jios laitat molemmat yhtäaikaa, kataosat helposti jäävät vielä liian isoksi silpuksi kun floretit ovat jo riittävän hienoa.

Voit silputa ruohosipulin esim. kantaosan kansa samalla kuten minä tein - tai ihan vaan saksilla. :)

Kuumenna loraus paiston kestävää oliiviöljyä kasarissa tai wokissa. Laita öljyyn inkivääriraaste/tahna ja garam masala jos käytät sitä. Pyöräytä pari kertaa lastalla, jotta mausteet alkavat tuoksua. Lisää sitten kukkakaalisilppu, rusinat ja ruohosipulisilppu, kääntele wokissa ja lorauta perään valkoviini ja etikka. Kääntele taas ja sulje wokin kansi minuutiksi-pariksi jotta valkoviini höyrystyy.

Kääntele taas kukkakaalimurua, mausta halutessa vielä siirapilla, lorauksella oikein hyvää oliiviöljyä, yrttisilpulla sekä suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa vaikka halloumin kanssa.

p.s. jos tätä lisäkettä jää yli (niinkuin meillä jäi n. yhden annoksen verran) niin sen voi sekoittaa ihan tavallisen cous-cousin sekaan kevennykseksi. Tein sunnuntaina lopusta grillikanasta ja vihanneksista cous-cous salaatin ja sekoitin nämä mukaan. Jämäkeittiö ++, mutta hyvin sopii!

2 kommenttia:

Pikku Leijonan Emäntä kirjoitti...

Kiitokset jälleen kerran kivasta ohjeesta! Sain tästä idean tehdä vähän vastaavanlaisen täytteen paprikoille ja hyvin toimi, nam :)

Nelle kirjoitti...

oh, joo, menee tosiaan täytteenäkin:) toinen paprikatäyte, joka on yllättävän kiva vähillä aineilla on se piemontelaiset paprikat, jota tein joskus kauan sitten. :) Se toimii tosiaan myös ilman juustokuorrutustakin. :)