maanantai 16. helmikuuta 2009

Piemontelaiset paprikat




Piemontelaiset paprikat ovat resepti, jonka löysin vuosia sitten. Alkuperäinen ohje on Celia Brooks Brownin kirjasta Uusi Kasviskeittiö. Ensimmäisen kokeilun jälkeen olen tehnyt niitä säännöllisin väliajoin. Herkkua ja tarpeeksi yksinkertaista.

Alkuperäisessä ohjeessa ruokaan ei laiteta juustoa ja jos teet sitä ihan vegaanisena niin laita suolaa tai vaikka paprikamaustetta täytteeseen kunnolla. Jos suolan jättää pois, lopputulos on aika mauton. Itse olen yleensä laittanut täytteeseen lisäksi juustoa - joko parmesania tai mozzarellaa. Myös mozzarellan kanssa täytteeseen on hyvä lisätä suolaa. Mikään ei myöskään estä lisäämästä täytteeseen vaikka serranoa, jos haluat lihaisampaa. Paprika muuttuu ja muuntuu kivasti tilanteen mukaan.

Tämä käy lisäkkeeksi tai kasvissyöjän pääruuaksi, jos teet lisäksi vaikka polentaa tai juurikin kuorrutat paprikan juustolla. Itse päädyin jälkimmäiseen variaatioon tänään.

Omat paprikani olivat ehtineet hetken jo jääkaapissaa odotellakin, niin että jouduin hävittämään yhden paprikan puoliskan. Mutta ohje on 2 kokonaiselle paprikalle.



Piemontelaisia paprikoita (4 kpl)

2 suurta paprikaa halkaistuna
2 suurehkoa kypsää tomaattia (soseutuvaa)
8 mustaa oliivia (poista siemenet)
1 rkl kapriksia
2 valkosipulin kynttä viipaloituna
8 basilikan lehtä revittynä
4 rkl oliiviöljyä
2 tl balsamicoa (olen laittanut enemmän, reilun ruokalusikallisen)
suolaa ja rouhittua mustapippuria
Lisäksi olen itse laittanut:
n. 1- 1,5 dl parmesanraastetta tai 1 tuore mozzarella, n. 150g
(1 tl pestoa, etenkin jos ei ole ollut tuoretta basilikaa)

Halkaise pestyt paprikat ja poista niistä valkeat siemenet. Jätä paprikaan kuitenkin kanta, koska se pitää paprikan ryhdikkäästi koossa. Pilko täyteainekset ja sekoita ne keskenään. Ohjeessa kehotetaan poistamaan oliiveista siemenet, mutta arvatkaapa jaksoinko. Sinänsä se kyllä kannattaa, niin ei tarvitse kalastella oliiveita erikseen. Ylipäätään oliivin maku leviää tasaisemmin täytteeseen jos hieman pienit oliiveita. Joskus olen oliivien puuttuessa käyttänyt ihan tapenadea - sekin toimii mutta silloin täytteeseen on hyvä sekoittaa juustoraastetta (esim. parmesan) ettei täyte ole liian liemimäistä:)

Jos käytät parmesanraastetta sekoita se täytteeseen, mozzarellaa ei sekoiteta täytteeseen vaan se laitetaan paprikan päälle vasta ihan lopussa, kypsennyksen loppuvaiheessa.

Täytä paprika täytteellä ja laita se n. 200 asteeseen 30 min kunnes kasvikset pehmenevät ja paprika alkaa juuri mustua reunoiltaan.



Jos käytät mozzarellaa niin ota paprikat pois uunista n. 25 min kuluttua ja viipaloi mozzarella niiden päälle. Paista vielä n. 10 min kunnes juusto on sulaa. Rouhi päälle vielä hieman mustapippuria ja koristele basilikan lehdillä. Paprikan kannattaa antaa jäähtyä ihan hetki ennen tarjoilua.


Nauti sellaisenaan tai haluamasi lisäkkeen kanssa. Paprika on hauskan kevyt ruoka ja sen voi tarjota joko lihan lisäkkeenä tai pääruokana. Pääruokana tarjottaessa on varattava tukeva lisäke tai jos lisäke on kovin kevyt varaa 2 paprikapuoliskaa per ruokailija.

5 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Täytetyt paprikat ovat herkullisia....

Mimmu kirjoitti...

Oi kun ihanan näköistä! :)

Anonyymi kirjoitti...

Onpas herkullisen näköistä ja kuuloista! Täytetyt paprikat on myös minun suurta herkkua, tätä täytettä täytyy ihan ehdottomasti testata.

Rosmariini kirjoitti...

Tämä ohje on kyllä taas ihan mahdottoman houkutteleva. Ostin tänään pitkästä aikaa pari tomaattiakin, joten voisi alkaa vähitellen katsella tomaattiohjeita taas sillä silmällä.

Nelle kirjoitti...

on kyllä ihan hyvää. Se oliivi kannattaa kyllä melkein pilkkoa täytteeseen maun takia. Myös suutuntuma on kivampi kun sieltä ei tule tulikuumia oliiveita suuhun. Se oliivin kivi varastoi kohtuullisesti lämpöä :)