perjantai 6. toukokuuta 2011

Klassinen juustokakku muskottihunnulla

klassinen juustokakku

Minä olen taistellut klassisen juustokakun kanssa. Tai; ehkä taistellut on huono sanavalinta, mutta siis kämmeltänyt paistoaikojen, vuokakoon mitoituksen ja viilennyksien kanssa ihan olan takaa. :)

Kaikki alkoi makeanhimosta ja siitä, ettei minulla ollut alkuperäisen ohjeen mainitsemaa 20 cm halkaisijaltaan olevaa 9 cm syvää irtopohjavuokaa ja muutenkin olin sitä mieltä, että pieni, n. 17 cm halkaisijaltaan oleva, 7 cm syvä vuoka riittäisi ihan hyvin kotikäyttöön tulevan juustokakun tekemiseen. Niinpä muokkasin Annie Bellin Gorgeous cakes - kirjan ohjeesta sopivaa annosta pienemmälle vuualle. Ensimmäinen kerta meni ihan ok taikinan määrän suhteen. Kakku nousi kauniisti vuuasta ja siitä tuli hieno.

juustokakkupalaKakku pitäisi paiston jälkeen jättää uuniin tunniksi, jotta uunin jälkilämpö hyydyttää kaiken täytteen...

Se, minkä mokasin oli, että makeanhimossani ohjeesta jäi huomaamatta se kohta, missä paistoajan jälkeen sammutetun uunin luukku jätetään vähän raolleen, kakku uuniin ja se saa hyytyä siellä vielä tunnin verran ennen kuin se jäähdytetään. Arvatkaapa, nykäisinkö sen jäähtymään ulos heti paiston jälkeen ja oliko se kakku sisältä sitten vähän turhan pehmeää? :)

Seuraava yrite meni näiltä osin paremmin; tajusin kyllä jättää piiran uuniin vielä paistoajan jälkeen tekeytymään, mutta vahinko oli jo siinä vaiheessa tapahtunut. Jotenkin täytettä tuli enemmän tai siitä tuli kuohkeampaa kuin viimeksi ja kakku tuli yli vuuastaan.

muskottinen juustokakkuKakkuvuokaan kannattaa jättää kohoamisvaraa ainakin sentti, ehkä mieluummin pari, jotta reunoille ei käy kuten tässä...

Mutta; koska pilvissä on hopeareunus - ehkä te osaatte ottaa opiksi näistä minun mokailuistani, sillä valmis kakku on tosi hyvän makuinen. Vuokaa ei kuitenkaan kannata täyttää ihan ääriään myöten ja kahviherkku kannattaa tehdä vaikka edellisenä iltana, jotta kakku on oikeasti ehtinyt levätä uunissa ja sen jälkeen vielä jäähtyä ja vetäytyä kunnolla.

Vaikka käytin pienempää ja matalampaa, n. 17 cm vuokaa (täytteen tilavuus oli ehkä kolmanneksen pienempi kuin alkuperäisessä), tein silti vuuan vuoraukseen käytettävää leipämurua saman määrän, kuin Annien ohjeessa isommalle vuualle, eikä sitä ollut minusta yhtään liikaa. Eikä pieni liikamäärä haittaa mitään; ylimääräiseksi jäävän murun voi aina tarvittaessa kaataa pois vuuasta.

Kakusta tulee vähän mieleen äidin rahkapiirakka, kun siihen tulee rusinoita. Jos rusinoista ei tykkää, taikinaan voisi varmasti laittaa myös aprikoosin tai karpalon palasia tai vaikka sitruunan kuoriraastetta. Minä tykkäsin myös muskotista, jota kakun pintaan tomutetaan kauttaaltaan. Siitä tulee mukava lisä makeaan ja rusinaiseen kakkuun. Mutta; jos muskotti vierastuttaa tai käytit täytteeseen jotain muuta kuin rusinaa, voihan pinnan tomuttaa vaikka karpalo- tai mustikkajauheella. Marjajauheen laittaisin kuitenkin pintaan vasta juuri ennen tarjoilua, jottei väri pääse leviämään paiston aikana.

Perinteinen paistettu juustokakku (parille ystävälle tai pienelle perheelle, n. 17-18 cm vuokaan jossa on syvyyttä ainakin 7 cm)

pohja
kimpale voita (ehkä 15-20g)
25g leipämurua
1,5 tl sokeria

täyte
500g philadelphia - tuorejuustoa
160g sokeria
2,5 dl kermaa
1/2 tl vaniljahippuja
2 munaa
30g jauhoja
50g rusinoita


180 astetta 30 min

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka kaikella voilla, sitä saa tulla paksusti jotta saat leipämurun tarttumaan joka puolelle.

Laita sitten blenderiin tai bamixin kippoon vaalea leipä (ilman kuoria) ja sokeri ja aja tasaiseksi seokseksi. Laita sitten seos kakkuvuokaan ja jauhota niin, että leipämurut tarttuvat joka puolelle. Voit painella murusia vähän tiiviimmäksi reunoille sormin.

Täytteen teossa kannattaa sitten varmistaa, että kaikki aineet sekoittuvat keskenään. Tuorejuusto jää helposti kulhon reunoille eikä sekoitu ellet kiinnitä siihen huomiota ja auta tarvittaessa lastalla. Kunnolla sekoittunut täyte on silkkistä vaahtoa, ei litkua :)

Laita tuorejuusto ja sokeri yleiskoneeseen ja sekoita. Lisää sitten vatkaten munat yksi kerrallaan ja kaada mukaan kerma. Katso että täyte sekoittuu kunnolla ja tulee kuohkeaksi.

Sitten kääntele vaahtoon varovasti mukaan vanilja ja jauhot. Sekoita vielä lastalla varovasti mukaan rusinat.

Kaada täyte vuokaan siten, että rusinat jakautuvat täytteessä kutakuinkin tasaisesti. Raasta kakun pinnalle muskottia.

Paista kakkua n. 35 min 180 asteessa (jos käytät isompaa, 20 cm vuokaa ja suurempaa täytemäärää, varaa paistoon n. 45 min).

Kun kakku on kuohkea ja asettunut reunoilta, mutta edelleen keskeltä pehmeä, sulje uunin lämpö ja jätä kakku uuniin. Uunin ovi jätetään vähän raolleen, laita väliin lusikka tms, niin että se jää vähäsen auki.

Anna kakun jäädä uuniin jäähtymään ja hyytymään loppuun asti n. 1 tunniksi.

Sitten peitä kakku varovasti foliolla ja jätä se jäähtymään ja asettumaan yön yli seuraavaan päivään.

Ennen tarjoilua kakku kehotetaan ottamaan esiin jo 30 min ennen tarjoilua, jotta se ehtii vähän lämmetä ja aromit maistuvat selvemmin. Tarjoa kahvin tai hyvän teen kanssa.

2 kommenttia:

Elisa LPP kirjoitti...

Vastaavalla tavalla valmistettu, niin herkullinen, että meinaa järki lähteä, on baileys-ricotta juustokakku, nam!

http://prinsessanoppi-lapetiteprincesse.blogspot.com/2011/04/baileys-ricotta-juustokakku.html

Nelle kirjoitti...

Pikkuprinsessa: tuosta olen kuullutkin joskus, mutten ole koskaan tullut kokeilleeksi. Siihen osasyynä voi olla, että meillä ei koskaan ole baileysiä kun se on niin makiaa ;) Mutta ehkä johonkin juhliin voisi, etenkin jos tietää että lopun pullon saisi upotettua vieraisiin... ;)