torstai 2. joulukuuta 2010

Näppärä rengasvuoka ja Hommanäsin paremmat hommat.

rallikakku

Tästä tulee ihan lyhyt postaus, koska olen nyt pyrkinyt kunnonkohotusmielessä käymään uimassa (!) pari kertaa viikossa. Kohta olisi taas aika singahtaa, mutta sitä ennen kehun teille ihan loistavaa vuokaa ja glögiä.

Tuo kuvassa näkyvä herttainen kakku on taitavan kälyni käsialaa. Sitä tarjoiltiin V:n kummipojan syntymäpäivillä ja sankari oli selvästi otettu äitinsä urheilullisen rallihenkisestä luomuksesta. Tosin, en tiedä oliko kakusta enemmän innostunut nuoriherra vai vähän vanhemmat pojat, sillä V ja veljensä näyttivät leikkivät autoilla vähintään yhtä suurella innolla kuin sankari itse - ja sitten räpsivät kuvia jyrkänteeltä sortuvista autoista - pojat, pojat... ;)

Mutta asiaan; kakun tekovaiheessa kälyni kyseli suuren rengasvuuan perään, koskapa oli ostanut uuden hienon kakkuvadin ja halusi saada kakun juuri sopivan kokoiseksi. No lopulta kenelläkään ei sattunut sopivaa vuokaa olemaan ja kälyni suunnisti luottokauppaansa Confettiin, josta löysi kuin löysikin juuri optimaalisen välineen.

rengasvuokaVuoka säätyy ihan mihin vaan kokoon ja vaikka pohja paistaessa kutistuisi, voit kiristää vuuan täyttövaiheessa uudelleen tiukaksi.

Juhlissa minä sitten nuuskin laitetta suurella mielenkiinnolla. Kyseessä on siis niinkin kehittynyt innovaatio kuin pitkämäinen metallinpala parilla klemmarilla ;) Eli sellainen kohtuullisen painava teräksinen kakkureunus, jota ammattilaiset käyttävät kakkujen tekoon. Se laitetaan leivinpaperin päälle, tasaiselle pellille jolloin pelti toimii vuuan pohjana. Koska reunus on oikeasti vain suikale metallia se säätyy portaattomasti juuri sen kokoiseksi kuin kulloinkin tarvitaan. Ihan mahtava laite. Miettikää, mikä teoreettinen säästö kaappitilaan saavutetaan kun pärjätään yhdellä vuualla...! (olettaen siis, että luopuu vanhoista...) ;)

Lisäksi, koska reunus on korkea, siihen on helppoa koota hyytymään vaikka minkälainen moussetäyteluomus ja se pysyy kasassa. Lisäksi kun sen reunuksen voi säätää ihan tiukaksi kakkupohjan ympärille, välistä ei taatusti valu yhtään mitään. Ja kun herttainen kälyni vielä tarjoutui nappaamaan minulle sellaisen mukaan kun seuraavan kerran käy Confetissa - arvatkaa vaan oliko minun pakko saada sellainen? ;) Hintakin oli ihan kohtuullinen, 22,90e.

espressokakkuohjeKuvassa pohja näyttää ihan kuohkealta, eikös vaan...

Meinasin jo hehkuttaa vuuasta sen taannoisen espressokakun yhteydessä, kun kokeilin vuokaa ekaa kertaa, mutta kun se kakku ei onnistunut ihan niinku piti, niin annoin veden vähän virrata Vantaanjoessa, ennenkuin lähdin tätä postausta kirjoittelemaan. :) Ja todettakoon nyt erikseen, että se kakun pieleenmeno ei ollut vuuan syy - vuoka toimi hienosti, mitään ei valunut tai tullut reunan ali - taikinasta vaan puuttui leivinjauhe...


Hommanäsin glögiNamiglögiä Hommanäsiltä. Hieno homma! ;)

Ja sitten Hommanäsiin. Ainakin kuvainnollisesti - sillä tuossa loppukesästä ostin Hommanäsin omenamehua ja se oli ihan loistavaa tavaraa. A joi sitä suurella ilolla ja totesi taas legendaariseen tapaansa:" Tämä on ihan ihmeellistä omenamehua kun se ihan oikeasti maistuu omenalle!" ;) Ja kyllä, se ei maistunut päärynälle tai metalliselle vaan ihan oikeasti raikkaalle, hyvälle omenalle. A tykkää muuten juoda mehunsa siten, että kuplaveden sekaan laitetaan ihan vähäsen mehua - siitä tulee melkein kuin limpparia. Erityisen hyvin se sopi minusta tuohon kyseiseen omppumehuun, laimeana seoksena meni tälläiseen aikuisempaankin makuun hyvin.

Kun sitten Stokkalla näin saman kartanon tuottamaa jouluglögiä minun ei ihan hurjan kauaa tarvinnut miettiä. Niin se jäi mukaan kassiini ja voin kertoa että se on ihan loistavaa tavaraa. Ei ehkä kaikista halvinta, mutta jälleen ihan loistohommaa. :)

Vaikka Hommanäsin glögiä ei minulla vielä pyhäinpäivänä ollutkaan, tästäkin silloin pyöräyttämästäni glögistä tuli varsin hyvää. Voit käyttää tähän itse keittämääsi herukkamehua, mutta jos tarvitsee ostaa valmista, ostakaa sitä Ekströmin vanhanajan mustaherukkamehua, se on minusta yksi parhaista mitä valmiina saa. Minusta hyvän glögin salaisuus on vahva ja melko makea mehu, jolloin kuumassa juomassa on kunnolla potkua. Aikuiset voivat sitten terästää juomaa halutessaan - mutta eihän se pakollista ole, sekään. :)

Herukkamehuun tehty glögi

1 osa vettä (esim. n. 7 dl eli 1 ekström - pullollinen)
1 osa mustaherukkamehua (esim. n. 7 dl eli yksi ekström - pullollinen)

1 kanelitanko
1 appelsiinin kuori, esim. sitrusraudalla riivittynä
5-6 neilikkaa
1 appelsiinin mehu (ei pakollista, koska saattaa samentaa hglögin mutta tuo hyvää makua)
(terästettä, esim. VSOP - glögiä)

+manteleita ja rusinoita

Kuumenna kaikki aineet kattilassa ja kiehuta hetken hiljaisella tulella. Maista glögiä ja kun maut ovat mielestäsi tarpeeksi imeytyneet mehuun, tarjoa manteleiden ja rusinoiden kanssa.

Ja vaikkei tästä niin lyhyt postaus sitten tullutkaan, niin nyt uimaan.

8 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Nyt tekee mieli glögiä! Täällä kun ei ole valmista mustaherukkatiivistettä niin ostan pakastettuja herukoita ja laitan siitä mehun.Ihanaa tosiaankin glögin pohjana.

Nanna kirjoitti...

Ostin tänä vuonna tuon saman vuuan. Mulla on kuitenkin käyttöongelmia, se ei pysy halutussa koossa vaan aina singahtaa isoksi. Jos joku tietää mitä teen väärin, vai onko mulla joku sunnuntaikappale?

Nelle kirjoitti...

Yaelian: no aidoista marjoista tulee varmasti tosi hyvää!

Nanna: aika jännä, mulla se on melkein liiankin tiukka. Oliko se alusta asti sellainen? Kannattaahan siiitä soittaa vaikka liikkeeseen ja kysyä...

Jos se on löystynyt ajan myötä niin saisiko niitä klemmareita kiristettyä? Mulla ei tosiaan vielä pidempää käyttökokemusta ole, toistaiseksi se on tosi napakka.

Nanna kirjoitti...

Ei kun heti eka kerralla, joka jäänytkin sitten ainoaksi. En ole vaan saanut aikaiseksi käytyä liikkeessä kysymässä... Pitäisi kokeilla uudestaan, muistan vaan, että hermot oli viimeksi koetuksella. Idea on kuitenkin renkaassa loistava, siksihän minäkin sen ostin...

Nelle kirjoitti...

Nanna: käypä viemässä se sinne näytille, sekä kälyni että mun vuoka tuntuu pysyvän napakasti asennossa... Täytyy olla sunnuntaikappale!:)

aleksi kirjoitti...

mullakin on tollanen vuoka mutta en pidä siitä yhtään.. se on liian korkea. moussea ei saa sileäksi kun sitä ei voi täyttää ylös asti ja kakkupohjisa ihan sama

Ketturouva kirjoitti...

Mahdatko tietää mistä noita söpöjä autokynttilöitä (?) saa? Tiedän yhden kohtapuoliin viisivuotiaan joka varmasti tykkäisi...

Nelle kirjoitti...

Ketturouva: en ole varma, mutta luulen, että nekin ovat Confetista. :) Voin muistaessani vielä tiedustella asiaa kälyltäni.