lauantai 31. heinäkuuta 2010

Täysin lomalla.

jazz
Me olemme levänneet. Olemme nauttineet olostamme, rempanneet mökkiä ja tavanneet ihmisiä kaikessa rauhassa. On ollut laiskaa, helppoa ja yksinkertaista elämää, mutta voi niin mukavaa sellaista. Lyhyesti sanottuna: olemme nauttineet yhdessä olemisesta ja tekemisestä.


muurikkalettuja


Ruokina olen vetänyt esiin keittiöstä omia suosikkejamme ja vanhoja tuttuja, pomminvarmoja juttuja nauttien vain ihmisistä ympärilläni, sekä olosta ja elosta kesän keskellä. Työsähköposteja en ole lukenut vielä kertaakaan, blogiakin on päivitetty harvemmin. Uusia reseptejä on tullut kerrankin kokeiltua lähes ohjeesta ja A:n synttärikakunkin täytteet herra sai päättää itse.

Ja sitten tietysti kaiken kokkaamisen ja tiskaamisen keskellä kilttejäkin äitipuolia pitää tuulettaa välillä; V kuskasi minut eräänä kauniina iltana Farmors Caféeseen jazzeille kuuntelemaan Alvi's Dixie Stompersia. A jäi vaarin ja hänen vaimonsa huomaan leikkimään melkein A:n itsensä ikäisen vieraan kanssa.

Jazzia farmors cafessaAlvi's dixie stompers ja vierailevia tähtiä

Ja me istuimme pari tuntia kahden suosikkikesäkahvilassani ja nautimme musiikista kuumassa kesäillassa. naputtelin tahtia varpaallani, unohdin tiskit, maalausprojektit ja taputin vain kovasti aina soolojen välissä. V kantoi pöytään pienet kuohuviinit ja me olimme ihmisten keskellä itsellemme ja toisillemme.

Joskus elämä on pala kakkua, kahdelle.

Keikan jälkeen me hurautimme kotiin laittamaan illallista pienelle perheellemme. A juoksi posket hehkuen vastaan; kivaa oli hänelläkin ollut!


trumpetin soittoa

Idea kesäisestä iltajazzista Farmors Caféssa toimi tosi hyvin. Vaikka huomasimme illan vasta ihan viime tipasa (jazzit jatkuivat kahvilassa viikon verran), jos kokeilu uusiutuu ensi kesänä suunnistamme sinne aika varmasti uudelleen. Ostimmekin pari jammailulevyä kotiin vietäväksi. Niitä voi joskus olla suorastaan vaikeaa löytää muualta.

Ihana kun on loma, oikeaa akkulatausta meneillään. :)



A 10v eli mansikka-kinuskikakkua (Iso, ainakin 8 hengen kakku)

6 munan vaalea kakkupohja
1 prk mascarponea (n. 250g)
n. 6 dl kermaa vaahtona
vajaa litra mansikoita
1 annos kinuskia (2 dl sokeria, 2 dl kermaa ja nokare voita sekä pieni pala tummaa suklaata)
1 annos lemon curdia
2,5 dl sitruunaruohosiirapilla maustettua kuplavettä. (n. 1/3 siirappia)
vähän vaniljaa tai 1 tl vaniljasokeria.

Tee kakkupohja valmiiksi. Jos tietää, että kiire tulee, lemon curd kannattaa tehdä etukäteen ja laittaa jäähtymään jääkaappiin. Tahna säilyy hyvin viikonkin, joten sen voi valmistaa myös hyvissä ajoin. Tahnan käytin kakun koristeluun, mutta voit ihan hyvin laittaa päälle myös kinuskia.

Valmista kinuski keittämällä sokeria ja kermaa kattilassa kunnes tippa seosta juuri ja juuri hyytyy vesilasissa. Lisää voi ja suklaapala. (vinkki: jos kinuski kiehuu liikaa ja muuttuu murenevaksi, lisää vähän kermaa ja saat pelastettua kinuskin)

Vaahdota kerma ja sekoita mukaan mascarpone, mausta vaniljalla. Viipaloi mansikat.

Leikkaa kakku kolmeen osaan ja kostuta jokainen pohja sitruunaruohosiirappivedellä. Levitä joka kerrokseen paksulti mascarpone-kermavaahtoa, viipaloituja mansikoita ja kaada päälle kinuskia.





Tarkoitus on ohuelti peittää mansikat kinuskilla, ei hukuttaa niitä kinuskiin kokonaan.




Kun kakku on täytetty, kostuta vielä kansi kunnolla ja jätä vetäytymään mielellään yön yli.

Seuraavana päivänä levitä lemon curd pinnalle ja reunoille kermaa. Minä tein lemon curdini koristelun yhteydessä, jolloin sain valutettua siitä tasaisen "peilin" kakun päälle. A halusi koristeeksi 10 kurkkuyrtin kukkaa. Näin tehtiin.

Kakku oli herkkua - kaikkien siitä itsensä ähkyyn syöneiden mielestä :)

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kuulostaapa kivalta lomalta!
Ja ihana tuo A;n synttärikakku:-)

Nelle kirjoitti...

Joo, meitä on hellitty nyt kaikella ihanalla ja rennolla. Loman jälkeen kyllä pitää sitten ottaakin itseään niskasta kiinni... Mutta vielä on Loma. :)