keskiviikko 23. syyskuuta 2009

Riisihäröjä, jauhokuoriaisia ja muita inhokkeja...


Kuvittele hetki omaa keittiötäsi, kaikkia niitä ihania aarteita, joita kaappien kätköissä on.

Ajattele lahjaksi saamaasi teetä (joo, sitä tosi hyvää), sitä ihanaa risottoriisiä ja niitä mausteita, joita niin pitkään katselit kaupan hyllyllä.Sitten mieti, miten paljon sattuu jos joudut heittämään sen kaiken pois. Tulisiko sinulta itku?

Eilen illalla minun piti tehdä perunakropsua, kotiseudun perinneruokaa ja lapsuuden herkkua syyskuun ruokahaasteeseen. Mieli seikkaili mukavissa muistoissa, kun koulusta tullessa kotona odotti tuoksuva pino kropsuja keittiön pöydällä. Vähänkö herkkua! Olin avaamassa jauhopussia, kun hieraisin silmiäni - mitä tuolla mönkii? Huomasin jauhoissa olevan jotain inhottavia ötököitä! Yyh! Avasin toisen pussin jauhoja - niissäkin oli ötököitä. Ei voi olla totta.

Nappasin puhelimen ja soitin isälle. Niinhän kaikki tytöt aina tekevät hädän hetkellä, eikös? Isä neuvoi katsomaan kaikkiin avattuihin paketteihin ja luki samalla minulle hyönteismyrkyn käyttöohjetta. Ihan kaikissa kuivaruuissa oli ötököitä. Rusinoissakin! Hetken kaappeja tutkittuani soitin sitten siskolle. V vitsaili puhelimessa että kyllä, on täälä yksi kokonainen Nelle - eikä ollenkaan tajunnut, että nyt on kriisi. Kun sitten Nelle vihdoin saatiin puhelimeen chilinsä ääreltä sanoin: "Arvaa mitä.." ja sitten tuli itku. Hetken meni, ennenkuin sain kerrottua jauhokuoriaisista tai muista inhokeista (en ole varma mitä ne olivat) joita huolella muuton yhteydessä kidesoodalla kuuraamani kaapit ja siellä olevat ruuat nyt vilisivät.En äkkiseltään keksi, mikä olisi ollut viime aikoina yhtä raskasta, kuin sellaisen ruokamäärän heittäminen roskiin. Kaikki rakkaudella opiskelijabudjetista ostetut ruuat joita oli kertynyt. Monta ostoskassillista "täysin hyvää" ruokaa. Tuntui aivan hirveältä tuhlaukselta. Miten ne olivat kaikkeen päässeetkin? Luulisi, ettei esimerkiksi tee tai riisi nyt niiden suurinta herkkua olisi... Kriisinhallinta käynnistyi välittömästi ja siskon kanssa sitten selattiin nettiä ja etsittiin puhelimen välityksellä yhdessä tietoja mistä hyönteisistä on kyse ja miten ne saa hävitettyä. Jauhokuoriasia (pahuksen kuoriaisia!), ok! Miten ne voi hävittää? Oli suorastaan tragikoomista, että löysimme kyllä ko. kuoriaisen proteiinipitoisuudet ja lukuisan määrän ohjeita siitä, miten kuoriaisia voisi tehokkaimmin kasvattaa! Lopulta muutamilta keskustelupalstoilta löytyi koosteita erilaisista linkeistä, jotka voisivat olla hyödyllisiä kuoriaisten hävittämisen näkökulmasta. Koska puuha oli hidasta ja hankalaa ajattelin, että koostan tähän muutaman illan aikana selvinneen tosiasian jauhokuoriaisten hävittämisestä, eli lyhyt kuvaus siitä miten:

1. Tunnista ötökkä joka kaappiisi on pesiytynyt

Kilauta Isille, siskolle tai kaverille - tai seutusi ympäristökeskukseen. Netistä löytää myös hyviä ohjeita tunnistamiseen. Esim. Tampereen kaupungin sivuilla haulla "tuholaiset" löytyi tämä sivu.

2. Selvitä, mikä myrkky niihin puree

Pyretriini näyttäisi olevan hyvä arvaus, eli esimerkiksi Raid tai vastaava tuote

3. Tutki, missä tuotteissa on ötököitä

Havaitsin hyväksi keinoksi kaataa jauhoja, riisiä tai muuta sellaista lautaselle ja siitä sitten takaisin talteen tai roskikseen. Esimerkiksi riisistä ei nähnyt pakettiin päin, että onko siellä niitä elukoita vai ei.
4. Hävitä ötökkäiset elintarvikkeet

Kaikki tuotteet joissa ötököitä on, on hyvä heittää pois. Jauhokuoriaiset lisääntyvät suhteellisen räjähdysmäisesti ja jos niitä jää kaappiin, kohta ainakin jauhot ovat täynnä kuoriaisia. Kaikista paras, varsinkin kerrostaloissa, olisi jos tuotteet voisi pakastaa ennen roskiin viemistä, ettei kuoriaiset enää sieltä roskiksesta pääsisi leviämään. Harmi kyllä minun pakastin on niin pikkuinen ja täynnä, ettei sinne mahdu yhtään mitään. Olisipa edes talvi.

5. Siivoa enn
en myrkytystä

Imuroi kaapit, lattiat ja tasot huolellisesti. Ota hyllylevyt pois kaapeista ja imuroi joka puolelta. Tämän jälkeen voit myös pyyhkiä hyllyt. Näin pääset eroon ainakin kaikista näkyvistä tuholaisista ja parannat myrkyn pääsyä joka paikkaan.

6. Suojele kaikki ruoka, mikä on jäljellä

Suojaa kaikki ruuat ennen myrkytystä. Parasta poistaa keittiöstä kaikki syötävä: hedelmät, leivät jne. toiseen huoneeseen ja laittaa ovi kiinni.


7. Myrkytä

Valitse sisätiloihin soveltuva myrkky ja lue sen käyttöohje huolella. Sen jälkeen sumuta myrkyllä tarkasti kaikki kaapit, laatikot ja hyllylevyt sekä niiden reunat. Hyllylevyjen rosoisiin reunoihin saattaa jäädä tuhoeläimen munia tai toukkia jotka palauttavat ongelman saman tien uudelleen.

Joudut todennäköisesti tekemään myrkytyksen pariin-kolmeen kertaan ennenkuin saat toivottuja tuloksia. Parasta olisi varmaan, jos voit tehdä myrkytyksen, poistua vaikka viikonlopun viettoon ja myrkyttää muutaman päivän päästä uudelleen. Joka tapauksessa poistu asunnosta myrkytyksen jälkeen muutamaksi tunniksi. Kun palaat, tuuleta kunnolla. Myrkkyä ei ole tarkoitettu hengitettäväksi.

8. Pese ja puunaa


Pese kaapit, hyllylevyt, seinät, tasot ja lattiat hyvin. Luin joidenkin käyttäneen etikka- tai ruokasoodavettä pesemiseen. Pääasia olisi saada hyönteismyrkyn hajut pois kaapeista, ettei haju tartu elintarvikkeisiin.

9. Jatkossa käytä purkkejaTuholaiset ovat vitsaus. Tässä kohdin ei ole oikotietä onneen. Vanhoissa taloissa ötököitä on ja ne pääsevät kulkemaan joka paikkaan rakenteissa ja puikahtamaan kaappiisi raoista. Jos niitä on kerran, niitä voi tulla toistekin. Talosta, naapurista tai vaikka ruokakaupasta, uuden jauhopussin mukana.

10. Ajattele positiivisesti, se ei ole maailman loppu.

Minun täytyy tunnustaa, että kun tässä katselen Jamien kokkiohjelmaa, tilanne jossain määrin masentaa. Sarkastisesti mietin, että tässähän voisi aloittaa vaikka jonkin uuden ruokavalion, kun ei ole turhia jämiä kaapeissa. Ja tulipahan siivottua. Totuus kuitenkin on, että elämä jatkuu ja kyllä se tästä. Sisko lupaili jotain peruspakkausta lahjoituksena, niin ettei kaikkea tarvitse ostaa heti ja kerralla.

Ja eikös kaikki tytöt aina tykkää purkeista? Kropsuun palataan joskus, kun saan jauhoja.

11 kommenttia:

Reija kirjoitti...

Myötäelämistä täältä Lapsuuden ruokamuisto -haasteblogista! Huh! Kuulostaa kyllä hurjalta ruljanssilta. Toivottavasti palaat kropsu-reseptin kanssa asiaan kunhan toivut ...

Kirsikka kirjoitti...

Voi ei! Mistähän kammotukset kaappiisi sitten löysivät? Toivottavasti pysyvät poissa. Ihana, kun sisko auttaa:).

Krisu kirjoitti...

Apua! Kurja juttu, tosi surkea. Jospa sisko-kulta sponssaisi sulle uudet jauhot kaappiin? :)

Nelle kirjoitti...

Krisu, sanoin mimmulle, että eiköhän tässä jonkinlainen tukitoiminto saada aikaan. Äitikin saattaa hyökätä opiskelijaneitosen avuksi... Ja olipa onni, että Pariisin tuliaiset ovat vielä täällä ;)

Mutta nosti kyllä itselläkin niskakarvet pystyyn - pitäisikö oikeastiu siirtää kaikki purkkeihin. En uskalla ees ajatella tuollaista omalle kohdalle.

Juttelin tästä riisihärö-jauhoöttisjutusta ystäväni M:n kanssa ja hän sanoi, että leudot talvet ovat myllyillekin ongelmallisia, kun tälläiset tuholaiset eivät talven aikana häviä: myrkkyjä joudutaan käyttämään enemmän kuin aiemmin. Silti on riski, että tuholainen kulkeutuisi jauhojen mukana kotiin.

(mikä kauhea ajatus)

Mimmu kirjoitti...

Reija, kiitoksia myötäelosta! Melkoinen operaatio tuo olikin. :)

Kirsikka, sitä samaa mietin muutamaan otteeseen, kerrostalossa kun asun niin nehän voi tulla rakenteista, naapureilta tms. Tai ihan kaupasta ostetun ruuan mukana. Ihmeen sitkeitä ovat jos meinaavat vielä palata popsimaan mun kaappien sisältöä.. ;) Sisko on kyllä korvaamaton.

Krisu, melko surkeeta joo, onneksi sisko auttaa <3

Annis kirjoitti...

Nuo ötökät ovat aina harmillisia. Voin muuten kokemuksesta sanoa että nuo kierrekorkilliset purkit eivät oleparhaita estäjiä vaan minigrip pussit.Kierre korkin kierrettä pitkin pääsee pikkuruinen toukka vaeltamaan ellei kierre sitten ole todella pitkä. Meillä jouduttiin hävittämään kaikki proteiini pitoinen tavara pariin kertaan ennen pussitusta.

Mimmu kirjoitti...

Sorbus, Yh, inhottavia ötököitä kyllä, en edes tullut ajatelleeksi minigrippejä. Kiitos vinkistä!

Merituuli kirjoitti...

painajainen!!! multa olis päässyt itkun lisäksi muutamavoimasanakin.

Nimetön kirjoitti...

Hyi muutin kaksi kuukautta sitten ja nyt täällä keittiössä on tosi ällöttäviä pikkukuoriaisnilviäisiä. Ne vipeltelee jauhojen lisäksi myös lattialla ja yhtenä aamuna yksi kiipesi mun niskaan! Soitan kyllä isännöitsijälle ja vaadin tänne myrkyttäjää!

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: uhhuh, voimia sinne ötökkäsotaan - tuo on kyllä niin ahdistavaa. Ja tosiaan kannattaa myrkyttää varmuudeksi pariin kertaan - niissä levyjen reunoissa saattaa ola munia tms jotka kuoriutuu vasta parin päivän päästä...

Inka kirjoitti...

hyihyi!! meillä sama juttu. onneks ei löytyny ko jauhopussista ja seki oli just avattu eikä käyny meän kaapissa ...