tiistai 10. maaliskuuta 2015

Paahdettua kurpitsaa, sriracha - jogurttikastiketta ja korianteripestoa

paahdettua kurpitsaa

Minä tykkään tästä Ottolenghin kurpitsareseptistä kolmesta syystä: 1) se on superhelppo ja vähätöinen 2) sriracha ja jogurtti yhdessä ovat ihan älyttömän hyvä soosi joka ei kumminkaan polta suuta 3) ruoka toimii. Ja joo, olen tehnyt tätä jo useamman kerran koska niin, kolme syytä.

Koko juttu menee niin, että butternut elikkä myskikurpitsa vaan pilkotaan sopiviin lohkoihin kuori päällänsä. Lohkot marinoidaan, paahdetaan ja sitten päälle soosia. Ja oho, unohdin tästä annoksesta ne kurpitsansiemenet, mutta niitäkin voi paahtaa annokseen koristeeksi.

sriracha, jogurtti
200g turkkilaista jogurttia ja 1,5 tl srirachaa on sopiva kombo. Kastikkeesta tulee tosiaankin yllättävän hyvää. 

Sen superhelpon jogurttisoosin lisäksi öljystä ja korianterista (tai sen puuttuessa lehtipersiljasta) surautetaan yrttipesto jota ripotellaan ruuan päälle. Ja mikä tuli todistettua tuossa suunnuntaina, tämän ruuan täydellinen kaveri on se linsseillä ja rapsakalla sipulilla ryyditetty riisiruoka. Makeat, raikkaat, paahtuneet ja pehmeän mausteiset jutut kietoutuvat ihanasti yhteen.

riisiruokaa ja sipulia
Marokon seudulla kait tehdään mausteista, kuohkeaa riisiä joka paikassa, jogurttiset, raikkaat mezet tms. sopivat sen kanssa. 

Huokailin useaan otteeseen tätä syödessäni miten tyytyväinen olen tähän koko settiin ja yhdistelmään. Lisääkin piti ottaa - parikin kertaa. Lämpimästi suosittelen.

Ja mitä tulee ohjeen määriin, melkein tekisi mieli kirjoittaa tämä ohje ilman tarkkoja määriä - riittää että kurpitsapalat kuorruttuvat öljyllä, kanelia riittää vähän sinne ja tänne ja että saat pinnalle tulevusta pestotyyppiestä yrttiöljystä melkein juoksevaa. Ainakin meillä tuo ohjeen öljymäärä ei rittänyt ollenkaan siihen pestoon vaan se oli kuivaa. V teki sitä pestoa ja oli ihan että "tässä on jo tuplamäärä öljyä, miksei se sekoitu" noh, nuo paketissa kuivaneet lehtipersiljat ovat varmaan eri juttu kuin vastapoimittu korianteri; tee pesto silmällä ja lisää niin paljon öljyä kuin tarvitsee.

Jogurttikastikettakain saattaisin tehdä enemmän etenkin jos tarjoan sen tuon riisiruuan kanssa ja syöjiä on monta. Se srirachan määrä suhteessa jogurttiin on minusta hyvä; sitä ei kannata laittaa enempää kuin ohje käskee. Mutta senkin voi maistella kohdilleen. Kurpitsan leikkaamiseen sellainen kokemusvinkki, että jätä selkäosa tarpeeksi paksuksi, sillä kurpitsan pitää seistä sen kuoren päällä pellillä paahtuessaan. Jos nahka jää liian kapeaksi, setistä tulee dominopalikkaefekti ja köksältä menee hermo. Paistoaikakin on vihjeellinen, sitä voi lisätä jos tykkää tummemmasta. Ohjeessa srirachajogurtti ja yrttipesto tehdään vasta kun lohkot tulevat uunista, minä olen tehnyt ne paiston aikana juuri ennen niiden lohkojen ottamista uunista ja tarjoamista.

Olen sitten sirtänyt kuumat lohkot tarjoilulautaselle (tai ainakin ekan kerroksen) ja sitten pirskottanut kastikkeet päälle kun lohkot ovat vielä selvästi lämpimiä, mutteivät ihan polttavan kuumia. Jos astia ei ole kovin laakea, laita kahteen kerrokseen ja kastikkeita väliin.

Nuo meikäläisen lohkot olivat tällä kertaa kyllä paahtumassa pidempään kuin 35 min, koska tykkään paahtuneemmista, mutten tietenkään katsonut kauanko. Koitan vaan sanoa, et menkää fiiliksellä, ei se ole niin tarkkaa.

Alla kuitenkin se ohje - määrineen kaikkineen.

Paahdetut kurpitsasiivut ja srirachajogurttia (Ottolenghin kirjasta plenty more lisukkeena kuudelle?)

1 isohko butternut - kurpitsa n. 1,4 kg(meillä oli vaan puoliska kurpitsaa tällä kertaa, mutta kannattaa tehdä koko kurpitsa)
öljyä
1 tl kanelia jauhettuna

yrttipestoon
90 ml oliiviöljyä
50g korianteria (meillä oli vaan yksi paketti n. puolet tuosta) + muutamia lehtiä koristeluun
1 pieni valkosipulin kynsi, hieman murskattuna

pinnalle
20g kurpitsansiemeniä

Srirachakastikkeeseen
200g kreikkalaista jogurttia
1 1/2 tl srirachaa (chilikastike, ei makeaa vaan enempi hapanta ja syvänmakuista)

kaikkeen tarvittaessa
suolaa ja pippuria

Kuumenna uuni 220 asteeseen.

Leikkaa kurpitsa pitkittäin halki, kaavi siemenet pois (en tiedä voisiko ne paahtaa, varmaan, mutta olen käyttänyt kaupasta ostettuja kun en jaksa putsata)

Leikkaa sitten kurpitsa nahkoineen päivineen n. 2 cm paksuiksi, 7 cm pitkiksi lohkoiksi ja laita isoon kulhoon. Kaada päälle n. 2 rkl tai sen verran että saat lohkot ohuelti peittymään öljykerrokselta kun sekoitat niitä. Lisää sitten 3/4 tl suolaa, kunnon rouhaisu pippuria, sirottele kanelia lohkoille ja sekoita kunnolla niin että kaikki jakautuu kutakuinkin tasan lohkoille.

Laita kurpitsalohkot harvakseltaan isoille pelleille nahkapuoli alaspäin. Älä tunge peltiä liian täyteen vaan käytä tosiaan tarvittaessa kahta peltiä. Näin ilma pääsee kiertämään ja liika kosteus haihtumaan ja kurpitsat saavat paahtua. (Minä en ole käyttänyt leivinpaperia vaan paria teflonpeltiä, kun ajattelin että lämpö johtuu paremmin nahkaan.)

paahda lohkoja uunissa 35-40 min, kunnes ovat pehmeitä ja sopivasti ruskistuneet yläreunastaan. Ota uunista ja anna hieman jäähtyä (tosin, meillä on syöty kuumanakin, jäähdytys on kai siksi ettei jogurtti juoksetu, mutta ei se ole ehtinyt semmoiseen ;) )

Yrttipeston tekoa varten laita korianteri, valkosipuli, n. 4 rkl öljyä (lue: kunnon loraus öljyä) ja reipas hippunen suolaa pieneen silppurikippoon ja surista tahnaksi.

Madalla uunin lämpö 180 asteeseen ja paahda kurpitsansiemenet pellillä. Ovat valmiita kun muutamat poksuvat auki ja kaikki tulevat ihan keveiksi ja rapsakan paahtuneiksi. n. 6-8 min.

Kun olet valmis, laita kurpitsat tarjoilulautaselle ja pirskottele päälle jogurttikastiketta, yrttiöljyä ja paahdettuja kurpitsansiemeniä. Korista korianterilla. Tarjoa.

3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tuo on yksi Ottolenghi-suosikeistani,ja minulla on se myös blogissa
http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2014/10/paahdettua-myskikurpitsaa-pikantilla.html
Vähän fiinistelin sen esillepanon kanssa ;D

Unknown kirjoitti...

Tämä on loistava kurpitsaresepti! Ja voi että, kun on hyvännäköinen riisi!! Tämä menee ehdottomasti to do listalle:)

Nelle kirjoitti...

Jael: no oletpa jaksanut nykertää :) Mä tykkään siitä, että ruuan voi vaan asentaa isolle lautaselle sikinsokin ja pirskottaa soosit päälle. :) Hyvää on, kyllä.

Mama Gastro, kannattaa kyllä ehdottomasti, tykkäsin kovin.