keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Lahnaa thai - eli mitä ensimmäisestä lahnastani syntyi


lahna, keitto


Lahna on savustettuna ollut vanhan kansan herkku, mutta luetaan nykyisin jostain syystä lähinnä roskakalaksi. Ihan syyttä suotta sinänsä, koska vaikka kala onkin vähän piikkinen, ei sen mausta mitään puutu. Lisäksi piikitkin ovat niin isoja, että ne on suhteellisen helppoa noukkia pois. Meille ensimmäinen lahna kannettiin kotiin tuossa alkuviikosta ja koska minulla ei ollut harmainta hajuakaan mitä nyt tuli ostettua, piti aiheeseen perehtyä vähän internetin opastuksellakin.

”Onhan tämä surullista. Täällä opitaan kyllä käyttämään maapallon toiselta puolelta rahdattuja oudonnimisiä kaloja, mutta menetetään taito käyttää meidän omia perinteisiä kalojamme, kuten lahnaa”, Ruoho sanoo.



Vaikka sitä mökillä olen välillä aaltojen lomasta tiiraillut, jotenkin ei ole koskaan tullut laitettua lahnaa. Kai sitä on ajatellut, että se on pahaa tai tunkkaisen makuista. No, tulipa tämäkin ajatusvirhe korjattua.  Ja kun nykyisin puhutaan paljon uhanalaisista kalakannoista niin lahnan laittaminen on kyllä siinä kontekstissa varsinainen ekoteko. Googlen löytämässä Hesarin jutussa olikin hyvin heitetty, että syödään itämeri siistiksi laittamalla lahnaa;)

lahna, lahnan valmistus
Lahnassa on iso vatsaonkalo joka sopii täyttämiseen. Ylijääneestä lihasta voi tehdä vaikka pyöryköitä.

Lahna on vaalealihainen kala, jolla on hämmentävän suuri vatsa. Tarkoitan, että kun sisälmykset on poistettu, tukevien ruotojen keskelle jää tosi iso tila. Sellossa kalamyyjä sitä sanoikin, että usein lahna täytetään jollain ja paistetaan uunissa kokonaisena kerman tai muun kanssa. Kalaan paremmin perehdyttyäni ymmärrän nyt kyllä ihan selvästi miksi!:) Sinne kalan sisälle tosiaankin mahtuu vaikka ishko purjo ja kokonainen sitruuna suikaleina kalaa maustamaan ja mehustamaan kypsennyksen aikana.

Eikä lahna muutenkaan mikään pieni kala ole; kun levitin käden sen ympäri, etusormen koskiessa kalan selkäevää sain peukun masun päälle. Sitä kalan kokoa ei vaan oikein tajua kuvista. Iso otus kuitenkin ja painoikin perattuna n. kilon. Mutta, paras viimeksi - lahna on n. 6-8 eur hintaan kilolta erittäin halpaa kalaa ostettunakin - jos sitä siis löytää.

Lahnan liha oli hyvänmakuista, vaaleaa ja mehukasta. Jotenkin se meistä muistutti kampelan lihaa, sillä kypsänä se hajoaa helposti. Siinä Christer Lindgrenin Maatiaisruokaa - kirjassa lahnasta oli tehty uppopaistettuja pyöryköitä. Se olisikin ihan erinomainen vinkki siihen, mitä siitä lopusta lahnasta tehdään, mikä jäi illalliselta.


Mutta sitä kermassa kypsentämistä en kyllä ihan aina ymmärrä. Jotenkin lahna minusta huutaa tulla höyrytetyksi tai paistetuksi suolakuoressa. Savustaminenkin epäilemättä toimii hienosti. Ja kun nyt aina auringon pilkahdellessa pilvien takaa kevättää jo niin kovasti, kaivoin jääkaapista purjoa, fenkolia, porkkanaa ja inkivääriä ja päätin laittaa lahnan uunissa purjotäytteellä ja leivinpaperiin käärittynä, jotta purjojen neste pääsee mehustamaan ja höyryttämään kalan. Farangin keittokirjasta pihistin vinkkiä liemeen kalan kanssa ja muokkasin siitä "kasviskeiton" jonka päälle kypsää kalaa sitten lohkottiin. Lisäksi vielä käytin kertaalleen Caponatasalaatista yli jäänyttä friteerausöljyä ja tein muutamia uppopaistettuja sipulirenkaita keiton päälle. Älyttömän namia.

Farangin keittokirjasta sain idean kalan kanssa tarjottavaan liemeen ja lisäsin siihen runsaasti kasviksia.

Tosi hyviä, autenttisia makuja saatiin mukaan vaikka kalana olikin supisuomalainen lahna ;) Ehkä siihen liemeen olisi voinut lisätä vähän vielä jotain happoa - vaikka limetin mehua. Minä puristin sitä sitten annoksen päälle. Osan kalakastikkeesta olisi ehkä voinut korvata myös thaisoijalla. Mutta maistelkaa ja lisätkää juttuja jos siltä tuntuu. Kalan täytteen voi myös käyttää keittoon sekaan tai vaikka jauhaa niihin pyöryköihin seuraavana päivänä. Hukkaan sitä ei kannata heittää.

Ja nyt kun tämä samankaltaisuus lahnan ja kampelan välillä on bongattu, koitan varmaan tehdä lahnalle ensi kerralla jotain kampelasta tuttua kastiketta. Mutta näin tällä kertaa - kokeilkaa ihmeessä jos vastaan tulee.

Lahnaa thai - eli thaihenkistä kasviskeittoa ja kalaa (neljälle)

1 lahna
1 purjo
palanen inkivääriä
1 vihreä tai keltainen chili
2 kaffirlimen lehteä
2 valkosipulin kynttä
soijaa
tilkka öljyä

tarjoiluun
korianterisilppua
kevätsipulia tikkuina
punainen chili
limeä


Kalaliemi
4 tähtianista
1 kanelitanko
2 valkopippuria
1 sitruunaruoho
pala inkivääriä siivuina
pari kaffirlimetin lehtä
4 rkl valkoviiniä
0,5 dl osterikastiketta (minulla ei ollut, joten korvasin vajaalla puolella desillä kalakastiketta sekä tämän että kalakastikkeen)
2 rkl kalakastiketta
0,5l kanalientä (kyllä, tämä ei ole kirjoitusvirhe)


Laita uuni päälle n. 180 asteeseen. Puhdista lahnan sisälle mahdollisesti jääneet jutut huuhtomalla kala ja kuivaamalla se kauttaaltaan talouspaperilla. Ripauta kalan sisään vähän suolaa.

Pilko pienelle pannulle inkivääriä, valkosipulia, chili ja kaffirlimetin lehdet. Huuhtele purjo ja silppua siitä tikkuja. Säästä pieni kourallinen tikkuja lientä varten. Kuullota vihanneksia öljytilkassa jotta maut alkavat irrota jamausta tilkalla soijaa. Laita seos kalan sisään.

Kääri kala leivinpaperiin, laita pellille ja uuniin. Anna kalan paistua n. 40-45 min ja nosta sitten hetkeksi vielä vetäytymään ennenkuin avaat kääreen. Kala on hyvä paistaa suht kypsäksi, etenkin jos se on järvikalaa.

Kalan kypsyessä kannattaa tehdä sipulirenkaiden friteeraus. Siivuta sipulit ohuelti, kuumenna öljyä kasarissa tai kattilassa ja uppopaista sipulit pienissä erissä kauniin ruskeiksi. Nosta sipulit talouspaperille kuivumaan.

Laita kattilaan kaikki liemen makuaineet ja lisää päälle nesteet. Kiehauta ja anna hautua kannen alla n. 15 min.

Kun liemi tekeytyy, pilko kasvikset suuhun sopiviksi tikuiksi. Silppua myös tarjoiluun tarvittavat yritit ja chilit valmiiksi. Kun liemi on valmis, siivilöi makuaineet pois ja lisää kattilaan liemen kanssa kypsennettävät vihannekset; porkkana, fenkoli ja säästetyt purjotikut. Anna kiehua hiljalleen, niin että porkkana hieman kypsyy. Nosta sitten keitto pois tulelta ja tee siitä joko annokset suoraan lautasille tai laita pyolet koristeista liemikattilan päälle ja anna jokaisen koota itse oma annoksensa.

Annokseen laitetaan pohjalle vihanneksia ja lientä, sitten kalaa ja koristeita sekä sipulirenkaita. Lautaselle on hyvä laittaa myös limetinlohko.



14 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Aasialaiseen tapaan tehtynä kala onkin ihanaa.Mä muistan että meillä oli lapsuudessa lahnaa täytettynä,ja muistikuva jotenkuten sanoo että siellä mahassa olisi ollut riisiäkin...

Nelle kirjoitti...

Yaelian: varmasti semmoinenkin täyte kalaan mahtuisi :) Mutta näin äkkiseltään tuntuu, että paremman riisin saat keittämällä sen erikseen ja maustamalla vaikka kalan sisällä olleilla rehuilla. :)

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

muistan että mamma aina mökillä heitti katiskaan jääneet lahnat takaisin järveen roskakalana, sama asia kiiskin kanssa, kummastakin on nyt tullut hienoa ja modernia. kyllä ne ajat sitten muuttuvat!

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Savustettu lahna kuuluu mun lapsuusmuistoihin ja se oli herkkua. Sittemmin sitä ei ole tullut niin syötyä..ehkä siksi kun ei tule itse kalastettua. Hieno kala kuitenkin!

Sini kirjoitti...

Tekisipä mieli testata lahnaakin - en ole siitä koskaan ruokaa laittanut, vaikka olen kyllä kuullut, että se olisi erityisesti keväisin savustettuna hyvää. Ylipäänsä tuollainen thaimaalaisittain maustettu vaalea kala kuulostaa hyvältä!

Nelle kirjoitti...

Herkkusuu: ja hyvä niin! :) Kyllä jokainen kala, riistaeläin tai muuten ravinnoksi hankittu eläin ansaitsee tulla käytetyksi myös ravinnoksi. Mahtavaa, että siihen kannustetaan. Itse asiassa mun pisti vähän korvaan kun yhden uuden kaupan lihamestari tuntui jotenkin välinpitämättömältä niiden kalojen liikennevalojen suhteen ja vetosi siihen, miten paljon maailmalla heitetään "roskakalaa pois" ihan kuin tuhlaus toisaalla jotenkin oikeuttaisi meidätkin tuhlaamaan. :/

Jokihaka: niin, meilläkin kalastus on vähäistä - kotikotona sitä kyllä taidetaan, mutta meikäläiselläon jäänyt lähinnä onkimiseen:) Mutta kivaa, että kalatiskiin on alkanut tulla näitä vaihtoehtoja.

Sini: kannattaa kokeilla. Minä ajattelin, että voisi jonain viikonloppuna kokeilla niitä uppopaistettuja kalapyöryköitä. Näyttivät nekin tosi hyvältä ja niistä saa ruodottomia - näitä lapsia ajatellen...



Katja kirjoitti...

Meillä usein verkkoihin jää lahnoja, ja kesälläkin niitä tulee, jos innostutaan onkimaan. Maukas kala on. Savustettuna tosi hyvää. Viimeksi tein lahnoista savulahnamoussea. Joskus tulee laitettua uuniin peruna-sipulisekoituksen kanssa niin, että lahnan vatsakin täytetään sekoituksella ja sitten kala piilotetaan vuokaan sekoituksen joukkoon. Kermaa päälle ja uuniin muhimaan pitkäksi aikaa. Thai lahnakin näyttää ja kuulostaa hyvältä. Kiva, jos lahnaakin alkaa löytyä kaupasta.:)

Inez kirjoitti...

Näyttää ihanalta tuokin ruoka :)

Meillä serkkupoika on kova kalastamaan, ja me saadaan onneksi joka kesä runsaasti savulahnaa syödäksemme. Hän harrastaa kalan märkäsuolausta savustuksen jälkeen, ja voi herranjestas, miten hyvää, pehmeää ja maukasta lahnasta sillä tavalla tulee! En ollut ennen tuollaisesta märkäsuolauksesta kuullutkaan, mutta nyt olen jakanut tuota "oppia" jo muillekin savukalan ystäville :)

Maukasta kevättä, ja ihanaa naistenpäivää!

Unknown kirjoitti...

Silloin kun pystyin vielä kalaa syömään savustettu lahna oli lempiherkkuani. Ja muistan kuinka kaikki ihmettelivät, että voiko sitä syödäkkin :).

Heidi - Kärähtäneet kirjoitti...

Lahna olisi niin hyvää mutta harmillisen harvoin sitä näkyy kaupassa (paitsi hallissa). Tohtiiko kysyä, mistä löysit? Ihanan näköinen ateria! :)

Petunia kirjoitti...

Edesmennyt isäni tunsi jonkun kalamiehen, joka pari kertaa kesässä kiikutti muovikassillisen isoja lahnoja vanhemmilleni. Muistan, että monta kertaa kävi niin, että kalastaja oli käynyt sillä välin, kun oltiin kylillä ja kotona odotti ihana yllätys ulko-oven kahvassa. Meillä lahnat savustettiin aina. Kerran muistan tehneeni savukalan jämistä herkullisen tillillä maustetun perunalaatikon/kiusauksen. En ole tiennytkään, että lahnaa pidetään roskakalana.

Nyt vähän vanhempana voisin hyvinkin kokeilla jotain aasialaisittain maustettua lahnaa. Vaikuttaa tosi hyvälle!

Nelle kirjoitti...

Maistuis varmaan sullekin: joo, ei niitä liikaa kaupoissa ole näkynyt. Toinen mitä olen vähän koittanut bongailla on särki; maatiaiskirjassa oli ohje särkitartariin tai jotain sinnepäin - näytti sellaiselta että on pakko joskus kokeilla.

Inez: kiitos naistenpäivätoivotteluista - vaikka parhaan lahjan sain I:ltä kun hän nukkui niin pitkään että ehdin suihkun lisäksi föönata hiukseni! :) Ihan parasta!

Tuo mrkäsuolaus pitää kyllä googletella vielä ennen kesää - olisi ihana kokeilla savustelua kesällä.

Minna: Jotenkin tuntuu, että itselläkin välillä arkena tulee se tenkkapoo ettei muka jaksa ja viitsi - käy vaan kiinni siihen tuttuun ja turvalliseen kalaan. Ja niin paljon kun kaloja maailmassa on...

Heidi: tohtii ihmeessä - sellon kalatiskistä sitä kalastin. Ei kovin jännittävä paikka, mutta sielä citymarketissa on tosi hyvä kalatiski.

Petunia: joo, jos sellossa vielä on lahnaa niin todo- listalla ovat kyllä ne pyörykätkin jonain päivänä. Mutta luulen, että se on meillä viikonloppuruokaa, kun siinä oli kuitenkin esipaistoa sunmuuta.

Katja kirjoitti...

Toivottavasti löydät särkeä jostain. Särkitartar on todella hyvää. Itse teen tähän tapaan: http://maistuisvarmaansullekin.blogspot.fi/2012/09/sarkitartar-leivat.html#comment-form Ja graavattunakin särki vetää vertoja jopa siialle.:)

Nelle kirjoitti...

Maistuis varmaan sullekin: kiitos vinkistä! Jäinkin miettimään miten sen särjen kanssa olisi syytä menetellä - tartariin kumminkin se tulee raakana ja loiset mietityttävät. Mutta pakastushan varmaan tosiaan tappaa ne kyllä. Kiitos vinkistä!