tiistai 22. tammikuuta 2013

Ihan paras suolakurkku ja vinkkiä savukalasalaattiin Minun on pitänyt ja pitänyt ja sitten taas pitänyt ja pitänyt. Enkä vaan ole saanut sanotuksi, että Sauvon suolakurkut ovat Ihan Parhaita. Eikä tämä ole edes mikään maksettu mainos, vaan V:n isä on tiennyt tämän salaisuuden hyvin hyvin kauan ja vihkinyt meidät siihen viime vuosien aikana. Ja aina kun hän tulee kesällä Suomeen, hän etsii käsiinsä tuollaisen ison purkin Sauvon kurkkuja. Ison siksi, että niitä ei valitettavasti saa pienemmissä purkeissa. Valitettavasti siksi, että ne ovat niitä Ihan Parhaita ja mielelläni ostaisin niitä itsekin jääkaappiin mahtuvan erän kerrallaan.

No tämän päättömän höpötyksen jälkeen on varmaan syytä kertoa MIKSI ne ovat niin maanmainioita? No, kun mietitte jotain random-suolakurkkua niin ainakin minun mieleeni tulee sellainen pehmeä, sisältä etikkaa tihkuva lötköpötkö. No, Sauvon kurkku on Ihan erilaista. Varmaan kuvastakin huomaatte, että sen posket eivät ole ollenkaan lommollaan ja se ei ole vääntynyt osoittamaan painovoimavektorin suuntaa. Se on napakka ja ihan rapsakkaa. Se on suht pehmeästi suolattu ja maistuu hyvälle. Mutta ennenkaikkea se rakenne on jostain ihan muusta maailmasta. En ole ennen enkä tämän jälkeenkään nähnyt tuollaista suolakurkkua.

Niin että nyt tiedätte tällaista herkkua olevan jossain, kätevästi n. kolmen kilon myyntierissä. Ja siitäkin huolimatta - jos joku tietää mistä niitä saa pääkaupunkiseudulla niin kertokaa ihmeessä - V:n isältä yli jääneet kurkut on kohta syöty:)


Sillä mikä muu saa niin eloa tähän talven ankeimman ajan salaattiin kuin suolakurkku ja savukala? Jopa jäävuorisalaatistakin tulee ihan syötävää savukalasalaattia, kun sekaan laittaa hyvää suolakurkkua, omenaa, purjoa, raejuustoa ja savukalaa. Tavallistakin kurkkua voi laittaa, niin ei tarvitse niin paljon niitä juuri nyt niin kovin ohuenohuita salaatinlehtiä. :) Ai niin, ja nopeasti kiehautetut vihreät pavut ja parsakaalin kukinnotkin sopivat tämmöiseen savukalasalaattiin ihan hienosti. Tässä ylläolevassa kuitenkin lehtien lisäksi vain reilusti omppua, purjoa, sauvon kurkkua ja tavallista tuorekurkkua. Sitten päälle paljon raejuustoa ja savukalaa.

Ja sitten koko komeus tietysti kruunataan salaatinkastikkeella, jossa on ainakin öljyä, sinappia ja sitruunaa. Tai jos tykkää sitruunasta kovin, öljy ja sitruunakin riittää - mutta sitten mukaan hippunen suolaa ja sokeria myös.


Ja tietysti savukalan valinnassa kannattaa luottaa laatuun - jättkää ne vakuumilohet sinne tiskiin ja ostakaa tiskistä niin tuoretta kuin löydätte. Kuvassa ystäviemme lahjaksi tuoma savusiika joka oli älyttömän maukas eläin sekin.


Ja sitten ei muuta kun kaikki sekaisin ja ääntä kohti. Kyllä talvellakin salaatista saa ihan hyvää - siitä pitää vaan tehdä vähän ruokaisampaa.

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Nyt rupesi kyllä Nelle tekemään niin mieli tuota salaattia.Tuskin jaksan odotella kesään että saan taas todella hyvää savukaa(tosin suomalaisella ystävällä täällä on Suomesta tuotu savustin,jolla hän tekee tolkuttoman hyvää savuforellia).Saako noita kurkkuja pienemmissäkin purkeissa?

Jonna kirjoitti...

Sauvo voisi kyllä kehittää pienemmän myyntipakkauksen. Tuo kurkku näyttää juuri täydellisen napakalta.

ekku kirjoitti...

Oletko huomannut, että tätä kurkkua saa pienemmmmissä purkeissa viipaleina?

Nelle kirjoitti...

Yaelian: no kun ihan rehellinen olen, niin niin munkin! ;) Tarttee varmaan hakea savukalaa lähikaupasta :)

En usko että saa pienemmissä - ainakaan noita kokonaisia:/

Jonna: indeed, se on. En ole noin rapsakoita suolakurkkuja nähnyt tosiaan muilla. Sääli että noita on tosi vaikeaa löytää ees tuolta kemiön suunnalta.

ekku: en ole, toisaalta meillä harvemmin ostetaan viipaloitua suolakurkkua. Mahtaakohan se viipaloitu olla yhtä hyvää?

koo kirjoitti...

Jyväskylässä ainakin Sauvon kurkkuja saa ihan vaan trendikkäästi Sitimarketista :)
Ja ne kurkuthan voi jakaa moneen pienempään kippoon, niin sitten on kätevä jääkaapista ottaa ainakun maistuu!

Nelle kirjoitti...

Koo: voi ei! Mä en ole nähnyt tuolla Sellossa - mutta ehkä pitää katella tarkemmin. Mutta on se iso purkki vähän julman kokoinen vaikka suolakurkut, smetana ja hunaja hyvää onkin ;) PElkään et ehtivät pilalle ennenkun ehditään tuhota kaikki ne pienet purnukat jotka siitä syntyy...

Anonyymi kirjoitti...

Sauvon suolakurkkuja saa monista kaupoista ja marketeista niistä HeVi-osaston sammioista, joista kurkkuja saa ostettua yksittäin. Usein tavalliset ovat Sauvon kurkkuja ja valkosipulikurkut Myrttisen.