keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Päärynöitä tähtianissiirapissa ja tähtianis-mantelijäätelöä

Yhteistyössä Mövenpick




Tässä tulee nyt yksi vinkki itsenäisyyspäivän menuun jälkiruokapuolelle, jos haluatte jotain muuta kuin ihan perisuomalaista. Alunperin lakritsasuklaalla täytettyjen päärynöiden ohje lienee jostain Glorian Ruoka &Viinistä - mutta ohjeen olen hukannut jo kauan sitten. Idea on kuitenkin jäänyt mieleen ja niinpä muuntelin idean pohjalta oman version eräälle työperäiselle illalliselle.



Oikeastaan idea lähti vähän siitä, etten ehtinyt kauppaan edellisenä päivänä ja hedelmäkulhossa oli I:n luomupäärynöitä. Lisäksi olin pitkästä aikaa ottanut tuotenäytteen - Mövenpickin jäätelöitä ja tuumasin, että näistä saan ihan erinomaisen jälkkärin kun yhdistän tähtianis-mantelijätskin niihin I:n päärynöihin :) Lisäksi saan tuotenäytteelle vielä riippumattoman arviointiuhrin duunikaveristani ;)


Eikä siitä mihinkään pääse, että glögissä ja kotitekoisessa omenamehussa tähtianiksen kanssa keitetyt päärynät täytettynä lakritsikermalla tehdyllä suklaaganachella olivat ihan järjettömän hyvä pari tuon jätskin kanssa. Ja siitä keitinliemestä tehdystä siirapista tuli ihan tajunnanräjäyttävän hyvää.


Jäätelö itsessään arvioitiin maistuvan tosi pehmeän manteliselle - vähän niinkuin oikein, oikein kermaisen hyvä ja lempeä nougat - mutta tähtianistwistillä. Minä tykkään, mutta joka ei tykkää mantelista niin en suosittele. Me kumminkin tykkäsimme, paljon.


Eivätkä nämä lisukkeet mitenkään huonontaneet asiaa; tein päärynöiden keitinliemen ihan vaan Valion valkoisesta glögistä ja itsekeittämästäni omenamehusta. Laitoin sinne puolisentoista desiä sokeria ja neljä tähtianista. Liemestä tuli niin hyvää, että keitin sen vielä kasaan ja tarjosin jälkiruuan kastikkeena. Ja mitä siitä jäi yli - no, tiedättekin että cakepops - massaan meni joku käsittämätön tähtianissiirappi. no, tässä syy! ;) En vaan raaskinut heittää sitä upeaa siirappia pois. :) Suklaaganachea jää myös tästä annoksesta yli, joten voit tehdä samalla ohjeella isommankin määrän päärynöitä. Litrasta jätskiä saa myös ainakin kahdeksan-kymmenen pienehköä palloa. :)


Vaikka osa tämän ohjeen tarvikkeista tuleekin suoraa purkista, ohjeessa on pikkuisen nypertämistä. Mutta ohje on siitä kätevä, että suurimman osan voi tehdä etukäteen ja vetää sitten jälkkärin esiin H-hetkellä. :)

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Päärynöitä tähtianissiirapissa  (4:lle)

n. 0,5l valion valkoista glögiä
n. 6-7 dl vahvaa, itsetehtyä omppumehua  tai esim. Hommanäsin omenamehua (eli mehutiivistettä n. 3-4 dl, toset puolet vettä)
sokeria omppumehun makeudesta riippuen sopiva määrä, meillä meni n. 1,5 dl
4 tähtianista


4 päärynää (mieluiten vähän napakoita)


n. 150g tummaa laadukasta suklaata
n. 2 dl kermaa
reilu 0,5 dl hyvää, aitoa lakritsaa (esim. kouvolan lakritsaa)

Lisäksi Mövenpickin tähtianis-mantelijätskiä

Keitä glögi, omenamehu ja tähtianikset sekä sokeri tasaiseksi liemeksi. Kuori päärynät ja poista niistä siemenkota omenaporaa ja pientä lusikkaa (tai kuorimaveistä) apuna käyttäen. Tarkoitus on, että päärynän pohjaan jää reikä, joka voidaan täyttää suklaalla. Jätä päärynöihin oksa koristeeksi.

Laita päärynät hiljalleen kiehuvaan liemeen. Ihan napakoiden päärynöiden on hyvä antaa kypsyä 2-4 min. Meillä päärynät olivat melko kypsiä, joten laitoin ne vaan kiehuvaan liemeen ja sammutin sitten tulen kun liemi oli uudelleen kuumaa. Jätä päärynät jäähtymään liemeensä.

Kun päärynät ovat jäähtyneet, ne täytetään ganachella. Ganachea varten laita lakupalat kermaan (n. 1 dl )  kiehumaan hiljalleen. Kermasta ei tule kovin kaunista ja voit yrittää liuottaa lakritsaa paremmin vielä rikkomalla lusikalla. Kun seos on ihan jähmeää, lisää loppu kerma. Kuumenna uudelleen ja liuota lisää lakua kermaan. Kun kerma on kauttaaltaan harmaata, mutta vielä jotenkin nestemäistä, mutta suht paksua.  Poimi liukenemattomat lakupalat pois. Kerman määrä ei ole niin tarkkaa ja jos lakuseos on liian jämäkkää, lisää vielä vähän kermaa. Idea kuitenkin on, että 2 dl kermaa kiehuu prosessissa kasaan siten, että lakutöhnää on lopulta ehkä desin verran. Ota kattila pois tulelta ja lisää kuumaan lakukermaan paloiteltu suklaa ja sekoita. Anna ganachen hieman jäähtyä muotoiltavaksi ennenkuin täytät päärynät.

Keitä kasaan päärynöiden keitinliemi, tarkoitus on, että saat liemestä siirappimaista kastiketta.

Laita sitten lakutöhnää päärynän sisään jääneeseen reikään ja nosta valmiit päärynät jääkaappiin odottamaan tarjoilua tai laita ne jälkiruokalautasille, koristele pallolla jäätelöä, tähtianiksella ja valuta ympärille tähtianissiirappia.

2 kommenttia:

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Oi kun on herkullisen oloinen resepti.
Niin, ja jos kaipailee saada lisää Glorian ruoka & viinin reseptejä niin blogissani on niistä arvonta...

Nelle kirjoitti...

Minna Vuo-Cho: tuo lakritsasuklainen täyte tuo kaine makeuden keskelle sopivaa ryhtiä - minusta aika onnistunut kombo :)