torstai 16. elokuuta 2012

Elokuumuikkuja saaristomerellisesti ;)

yrttimarinoidut muikut uunissa
Yksinkertainen todella on kaunista vai mitä? Tuon valtavan yrttivuoren alla on piilossa muikku ja sen kaveri toinen muikku. Mutta tällä kertaa niitä ei olekaan pyöritelty ruisjauhossa ja paistettu voissa vaan ne laitettiin yrteillä ja lisänä tarjottiin upean makuista paahdettua maa-artisokkaa.

öljy, kapris, muikku

Tämän ruuan syntyyn vaikutti köksän suhteellinen laiskuus. Muikku on hyvä kala paistettuna voissa, mutta siitä tulee aina keittiöön se tavallinen pilvi paistinsavua. Etenkin mökillä, missä ei ole liesituuletinta. Mutta ei hätää, muikut voi laittaa myös näin. Niistä tulee erinomaista myös vain kaatamalla päälle paljon hyvää öljyä, runsaasti valkosipulia ja hakattuja yrttejä suoraan penkistä.

paahdettu maa-artisokka
Maa-artisokat paahtuivat mukavasti kun laitoin niihin vain öljyä, suolaa ja mausteita.
Lisukkeeksi paahdoin maa-artisokkaa ja vihanneslaatikon pohjalle jääneet uudet perunat. Ja tällä kertaa maa-artisokan paahtaminen onnistui niin hyvin, että harmitti etten laittanut niitä enempää. Sillä maa-artisokan raikas maku kävi ihan älyttömän hyvin yrttien kanssa paahtuneen aromaattisen kalan kanssa. Vielä vähän sitruunanmehua kaiken päälle tarjoiluvaiheessa ja ääntä kohti. Ei varmasti jäänyt viimeisiksi paahdetuiksi maa-artisokiksi, sillä niin hyvää tästä tuli.

Olin vain (turhaan) vähän epäluuloinen, koska viimeksi yrittäessäni paahtaa maa-artisokkaa sain aikaan sellaisia pehmeitä, jotenkin ylikypsän oloisia maa-artisokkia. Luulen, että silloin vikaan meni, että laitoin paahtamisvaiheessa marinadiin liikaa nesteitä; artisokat eivät paahtuneet vaan keittyivät kypsäksi. Nyt valelin ne vain öljyllä ja ripotin päälle hyvää sormisuolaa. Sitten tomautin vähän cayannea ja mustaa pippuria leikkuupinnoille ja työnsin koko komeuden uuniin. Puolessa tunnissa sekä perunat että artisokat olivat paahtuneet valmiiksi.

yrttimuikut uunissa
Pienet kalat valmistuvat uunissa nopeasti

Ja muikut eivät tuolla tavoin öljyyn ladoittuina kauaa vaadi - laitoin pellin uuniin n. 10-15 minuutiksi eli kunnes yrtit näyttivät vähän kärventyneeltä ja neste kiehui.  Tällä sapuskalla oli hyvä aloittaa lomamme toinen osa, jonka V fiksusti oli säästänyt myöhäiseen elokuuhun. Kaikki kun tuntuu olevan pari viikkoa myöhässä tänä kesänä, niin miksipä ei sitten lomakin :)

muikku, maa-artisokka, yrtit
Annos on yksinkertainen ja täynnä makua, päälle vain pirskaus sitruunaa ja tarvittaessa ripaus suolaa.

Muikkuja yrteillä ja paahdettua maa-artisokkaa (n. 3-4:lle)

varaa n. 5-8 pientä muikkua per ruokailija (riippuu kalan koosta, montako niitä jaksaa syödä) Meillä valmiiksi perattuja muikkuja oli pieni rasiallinen ehkä 400g?
öljyä
4-5 valkosipulin kynttä
puolitoista tai pari desiä yrttisilppua (esimerkiksi rucolaa, timjamia, sitruunatimjamia, mäkimeiramia, thaibasilikaa, lehtipersiljaa... Mitä nyt penkissäsi kasvaa)
1 sitruunan kuori ja mehu
n. 1 rkl suolakapriksia
mustaa pippuria myllystä

lisäksi
3-4 maa-artisokkaa per ruokailija (tai maa-artisokkaa ja perunaa)
öljyä
cayannea
suolaa
pippuria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen kiertoilmalle. Laita halkaistut maa-artisokat leikkuupinta ylöspäin paistoastiaan ja valele niitä öljyllä. Ripota päälle suolaa, cayannepippuria ja mustaa pippuria myllystä. Laita uuniin paistumaan.

Lado sillä aikaa kalat toiselle pellille vierekkäin (jos käytät alumiinista peltiä, se on hyvä suojata foliolla, ettei sitruunan happo irrota pellistä mitään ruokaan - muuten folio ei ole mitenkään erityisesti tarpeen)


Silppua yrtit ja pese sitruuna. Raasta sitruunan kuorta kaloille ja ripottele päälle yrtit sekä murskattua valkosipulia. Minä en huuhtonut suolakapriksia vaan silppusin ne vain pieneksi veitsellä ja lisäsin suolan kanssa kaloille. Jos käytät etikkakapriksia lisää myös suolaa ruokaan. Rouhi päälle mustaa pippuria, valuta runsaasti (ainakin desi) oliiviöljyä ja purista puolen sitruunan mehu.

Laita kalat uuniin kun maa-artisokat ovat olleet uunissa n. 20 min tai kun niiden pinta alkaa jo vähän ruskistua. Ota kiertoilma pois ja jätä kalat uuniin n. 10-15 min tai kunnes kalojen neste kiehuu ja kaloista irtoaa ruoto.

Nauti heti kuivan valkoviinin kanssa.

p.s. jämämuikuista ja paistoliemestä saa herkullista vauvanruokaa hyvän perunamuusin kanssa... 

5 kommenttia:

Hiidenuhma kirjoitti...

Ihania valokuvia ja ihania ruokia!

Tuo maa-artisokkien paahtaminen kuulostaa todella hyvältä. Pitääpi kuokkia kasvimaalla, jotta pääsee reseptiä testaamaan :)

Jael kirjoitti...

Ah muikkuja,mitä herkkua! Sain onneksi Mikkelin seudulla tänä kesänä ihania muikkuaterioita:)
Maa-artisokkaa tykkään laittaa uunissa hunajalla valettuna,siitä tulee niin tosi hyvää:)
Ihanat kuvat!

Virpi P. kirjoitti...

Herkullisen näköistä ruokaa, tuosta tuli vesi kielelle, vaikka olin juuri syönyt.

Nanna kirjoitti...

Ai nam!

Menis varmaan silakastakin tämä ohje. Ja ihan laitan korvan taakse nuo paahdetut maa-artisokat, jos vaikkapa hyvinkin runsaasti tuolta perunapenkkini päästä niitä nousisi...

Nelle kirjoitti...

hiidenuhma: kiitos, nyt lomalla ehditään vähän harrastamaan pitkästä aikaa:) Tuntuu itsestäkin mukavalta :)

Yaelian: muikku on niin hyvä kala. Pakko oli ostaa kun näin ne kaupassa. Jostain syystä meillä se hunaja suli tosiaan nestemäiseksi ja artisokat jotenkin keittyivät - voi olla tietty että laitoin liikaa. Onneksi nyt onnistui!

Katriina: oli kyllä hyvää:) Sellossa oli tuotu valtava säkki noita maa-artisokkia. Pitää ostaa toistekin, olivat ihania kalan kanssa.

Nanna: Oi, sulla on omassa maassa noita ufomukuloita! Kokeile tosiaan ensin öljyllä ja suolalla paahtamista, tuli todella hyvää. Ja mikä parasta artisokkia ei tarvitse kuoria, pesu juuresharjalla riittää ;) kalojen osalta - joo menis varmaan silakallekin - mutta laita paljon sitruunaa!:)