keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Muotileipää eli saaristolaisnappeja

salosen leipomon saaristolaisnappeja
Nykyään tuntuu, että saaristojutut ovat muotia leipähyllyllä. Jopa pohjanmaalla käydessäni näin ainakin kahta tai kolmea erilaista "saaristo" - alkuista leipää kaupan hyllyllä. Eikä tämä siis mitenkään tarkoittanut, että niitä olisi väkerretty saaristossa tai sen läheisyydessä. Tästä huolimatta tai siitä johtuen ajattelin kehua perheleipureiden Salosen leipomon saaristolaisnappeja, jotka tehdään Turussa.

Mimmun avomies nappasi näitä pussillisen mukaan Salosta, kun olin pyytänyt tuomaan saaristolaisleipää. Sitä perinteistä vuokaan tehdyn limpun mallista saaristolaisleipää ei vaan ollut saatavilla ja niinpä nuorimies oli sitten tarttunut muuten mielenkiintoisen oloiseen tummahkoa leipää sisältävään leipäpussiin. Ja kiva, että tarttui!

Nämä olivat muuten ihan erilaisia kuin ensinäkemältä kuvittelin. Koska pussissa lukee ruisleipä ajattelin, että nämä muistuttavat niitä sinuhe - ruisnappeja ja pelkäsin niiden olevan jotenkin kuivakoita ja happamia. Mutta ei. Nämä olivat unelmapehmeitä, juuri sopivan sitkaita, vähän makeita ja niissä oli jonkinlaisia pieniä siemensattumia. Mmmm...

saaristolaisnappeja

Lisäksi ne olivat hauskan kuppimaisia muodoltaan, jonka ansiosta niihin voi hyvin kauhoa mäti-ruohosipuli-smetanatäytettä tai vaikka sillejä ilman, että sotkee itsensä katastrofaalisesti. Toimivat ihan älyttömän hyvin aamubrunssilla... Eli: suosittelen kokeilemaan jos tykkäätte makeahkosta leivästä ja törmäätte näihin kaupassa. Hyviä ovat.

4 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Herkulta kuulostaa. Tosin minusta ne Sinuhen napit ovat kans tosi hyviä, ei haittaa, vaikka olisivat jo muutaman päivän vanhojakin, kun korppuuntuvat mukavasti. Mulla on tosi hyvä saaristolaisleivän ohje, mutta en ole vielä löytänyt siihen tarvittavia maltaita. Lapset jo kovasti kaipaavat "äidin mustaa leipää". No, onneksi saamme pian kontista hapankorppuja, elleivät sitten tulliviranomaiset pidä niitä bio hazard -kamana...

Jael kirjoitti...

Täytyy pitää silmät tarkkana jospa tuota löytyisi sitten ensi kuussa kun olen Suomessa...

Merituuli kirjoitti...

mä luulen että ne sattumat on maltaita. minäkin tykkäsin tästä leivästä! ollaan ostettu kotiinkin jo yksi pussillinen.

Nelle kirjoitti...

Kati: siis mäkin tykkään niistä sinuhe - napeista kyllä, mutta tuo makeampi verio iski kyllä ihan kympillä tuolloin...

yaelian: hyviä olivat joo :)

merituuli: mietin että olivatko ne pellavaa vai maltaita. Hyvää joka tapauksessa. Pussi on jo hukuksissa enkä löytänyt tuoteselostetta perheleipureiden sivulta - katsoin :)