perjantai 13. helmikuuta 2009
Simpukoita siiderissä
Koska ystävänpäivä lähestyy, niin ajattelin, että tämän voisi vihdoin kirjoittaa valmiiksi. Ehkä myös ihan viikonlopun kunniaksikin. Minusta simpukat ovat kuitenkin juuri sellaista "ystävänpäiväruokaa" - erilaista, vähän fiiniä ja tietysti hyvää. Eli päivän agendalla Sinipimpukat ;)
Tämä on se tapa, jolla olemme simpkoita laittaneet. Yleensä kai resepteissä käytetään valkoviiniä siiderin sijaan, mutta siideri on vähän makeampaa ja omenaisempaa - ollaan tykätty siitä. Sillä Sipuli - blogissa oli myös herkullisen oloinen simpukkaresepti - sitä voisi joskus kokeilla vaihteluksi myös!
Vaikkei ehkä nykyään enää uskoisi, olin opiskelemaan lähdettyäni vajaa viitisen vuotta kasvissyöjänä. Tästä johtuen pääsin ihan vanhaksi (!) asti ennenkuin maistoin useimpia mereneläviäkään. Sinisimpukka kuuluu tähän sarjaan.
Simpukat myydään elävinä ja on hyvä, jos kaupassa katsovat läpi elävät ja kuolleet jo valmiiksi. Yleensä yksi pussukka painaa n. 900g tai kilon. Se riittää kahdelle suureenkin nälkään ja me ollaan yleensä syöty siitä 2 aikuista + lapsi. Simpukoita nyt tosin syö ihan niin paljon kun niitä on tarjolla. Vaaleaa leipää kannattaa myös varata paljon - simpukkojen liemi on hyvää. Viimeksi tosin olin ahne ja simpukkoja taitaa olla kuvissa enemmänkin 1,3 kg kuin 1 kg... (n. 1,5 pussukkaa siis) Lapsi on niiiin monta kertaa toivonut simpukoita ja sitten kun niitä vihdoin oli, ajattelin, että eivätpä lopu. Kyllä me ne kaikki syötiin, mutta aika täynnä olimme sen jälkeen. :) Leiväksi tekisin tämän kanssa maalaisleipää tai muuta vaaleaa leipää jossa on kunnon sitko. Tuo Jamie Oliverin leipä (jota on kuvissa) oli ehkä aavistuksen hieman murustuvaa mallia.
Kun simpukoiden kanssa tulee kotiin, ne kannattaa säilöä kylmässä ihan siihen asti, kun menevät kattilaan. Keittelyyn on hyvä valita aika iso kattila, olen käyttänyt meidän keittokattilaa. Ei liian laakea, muttei liian syväkään. Sellainen, että saat käänneltyä simpukoita kattilassa (pohjalla on nestettä), mutta ne ainakin osittain höyrystyvät.
Varaa myös juuresharja tai muu tukeva harja simpukoiden pesemistä varten. Se on oikeastaan työläin vaihe. Simpukoista vedetään pois "parta" ja pestään huolella kaikki lika, mitä kuoresta nyt saa jynssäämällä pois. Tämä tehdään, ettei makuun tule kitkeriä vivahteita. Sillä Sipuli - blogissa oli saatu kuvakin simpukasta jolla on komea parta! Tuosta kuvasta ymmärtää hyvin, miksi se on poistettava ;)
Sinisimpukoita siiderissä (2-3:lle)
n. 1 kg simpukoita (1 pss yleensä riittää)
1 sipuli tai 2 shalottisipulia jos on
½ mietoa chilipalkoa (voi olla 1/4 palkoakin jos ovat kovin isoja)
1 valkosipulin kynsi
1 hapan omena
n. 3 dl siideriä - erittäin kuivaa englantilaistyyppistä (tai 1½ dl omenamehua ja 1½ dl valkoviiniä - älä missään tapauksessa käytä niitä kotimaisia mauttomia siidereitä (fizz, upcider tms) vaan kunnon englantilaistyyppistä hapanta omppusidukkaa. Esim. Stoford press käy tähän)
muutama kunnon tomaus cayannepippuria (antaa omenalle hyvää kyytiä) :)
iso klimppi voita (n. 50g tai jopa yli)
n. ½ tl hyvää yrttisuolaa (lisää myöhemmin liemeen suolaa jos maistettaessa tuntuu että on liian vähän, lisää saa aina laitettua, pois on hankalampi ottaa :) )
(oksa tai kaksi timjamia)
Pese simpukat huolellisesti: valuta altaaseen kylmää vettä ja laita simpukat veteen. Kun otat simpukan käteen, se pitäisi sulkeutua tai olla muuten tiukasti kiinni. Ellei näin ole, kopauta simpukkaa pari kertaa harjalla. Sen pitäisi sulkeutua viimeistään harjattaessa. Ellei se kuitenkaan sulkeudu, simpukka on kuollut etkä halua syödä sitä. Heitä se pois. Yleensä tosiaan kaupassa valitaan jo pois kuolleet - mutta jos pidät simpukoita jääkaapissa useamman tunnin, kyllä niitä yksi tai kaksi saattaa kuolla silti.
Harjaa simpukat puhtaaksi huolellisesti (yksitellen) ja laita ne puhtaaseen veteen odottamaan. Tähän kannattaa hyödyntää miehistä työvoimaa, jos sitä on saatavilla - puhdistaminen on niin pedanttia puuhaa - jostain syystä miehet tekee sen hirmu hyvin:) Sitä paitsi yhdessä kokkaus on kivaa ja tässä nyt on luontaisesti ihan erillisiä tehtäviä joita voi tehdä rinnakkain. Toinen voi preparoida muun valmiiksi ja kattaa pöydän kun toinen jynssää. Itse ruoka sitten valmistuu nopeasti joten pöytä kannattaa kattaa valmiiksi.
Kuori ja pilko sipuli ja omena sekä chili (chilistä poistetaan siemenet). Kun simpukat ovat pesty laita voi kattilaan ja sulata se. Laita voihin sipulit, omena ja chili. Kuullota sipulia niin että se muuttuu hieman läpikuultavaksi. Jos käytät valkosipulia, laita se mukaan nyt. Pyöritä valkosipulia voissa vielä hetki - älä ruskista. Lisää timjamin oksa jos käytät sitä. Sitten kaada valutetut simpukat kattilaan ja kaada sekaan siideri tai omenamehu ja valkoviini. Tällä kertaa kun simpukoita oli niin hirveästi tyhjäsin koko puolen litran siiderin pataan, mutta ei kyllä olisi tarvinnut. Vähempikin neste olisi riittänyt hyvin. Yleensä on laitettu vajaalle kilolle simpukoita ohjeessa mainittu pikkupullollinen/n. 3 dl siideriä ja se on ollut ok.
Sekoittele hieman simpukoita varovasti. Neste alkaa kiehua ja höyry ja kiehuva neste kypsentää simpukoita. Pienennä hieman levyä ja peitä kattila kannella. Anna simpukoiden kiehua n. 2 min ja sekoittele simpukoita sitten kunnolla reikäkauhan tai suuren kauhan avulla. Keitä kannella peitettynä vielä toiset 2 min. Sitten voi taas sekoitella ja tarkistaa tilannetta. Voi noita sekoitella enemmänkin, mutta koska pataa ei täytetä nesteellä kannen pitäminen päällä auttaa simpukoita kypsymään. Voit myös ravistella simpukoita kansi kattilan päällä jos haluat. Tyylejä on monia. Pääasia, että simpukat sekoittuvat kunnolla.
Jos simpukat ovat auenneet ne ovat kypsiä. Jos eivät näytä auenneen voit sekoitella niitä vielä, peittää kannella ja antaa niille höyryssä vielä tovin. Voit myös ravistella kattilaa hieman kansi päällä. Kokonaiskypsennysaika kiehuville simpukoille on jotain 5 min tienoolla maksimissaan. Varo ylikypsentämästä näitä. Simpukat muuttuvat herkästi sitkeiksi jos kypsyvät liikaa. Simpukat ovat kypsiä kun ne aukeavat kauniisti (ks. ensimmäinen kuva) ja silloin kattilan voi kantaa pöytään.
Miten näitä siis syödään? Kun uskaltauduin syömään näitä ekaa kertaa joskus kauan sitten pikkumies (silloin n. 5v) opetti mua ihan kädestä pitäen miten homma toimii. Katselin silmät ymmyrkäisenä toimitusta. Nyt sama pikkumies näyttää teille, miten homma sujuu vuosien kokemuksella täysin oppineelta. ;)
Kattaukseen on hyvä varata suuri lautanen ja syvä lautanen. Laitoin itse katelautasen joka on n. ravintolan pizzalautasen kokoinen. Sen päälle asetetaan syvä lautanen. Ajatus on, että simpukat ja liemi nostetaan syvään lautaseen ja kuoret kasataan sitten suuren lautasen päälle, syvän lautasen reunan alle pinoiksi. Kuoret voi kasata sisäkkäin, mutta tornien pituusennätyksiin ei kannata mennä jos haluaa pitää pöytäliinansa puhtaana. :)
Syö vain auenneita simpukoita. Jos simpukka on auki vain hieman, voit varovasti nuuhkaista simpukkaa ja jos se ei tuoksu pahalle, voit varovasti koittaa aukaista sitä. Jos se aukeaa, simpukka saattaa olla vielä okei. Jos simpukka on kuitenkin ihan kiinni (ei edes 4mm rakoa) niin anna olla. Se oli kuollut jo pataan mennessään. Nuo kuolleet a) maistuvat pahalle ja b) niistä voi saada vatsataudin. Yleensä niitä ei ole ainakaan montaa kun simpukat käydään läpi tarkasti, mutta kaiken varalta sanon kumminkin. Älkäätten syökö kiinni olevia.
Usein kuorien joukossa on auenneita kuoria, joista itse simpukan liha on karannut. Voit ottaa sellaisen tai syödä yhdestä keskikokoisesta simpukasta sisuksen. Tästä tyhjästä kuoresta saat ruokailuvälineen! Mieluisinta kuorta voi säilyttää lautasen reunaan pistettynä.
Käytä simpukkaa kuin lintu nokkaansa ja nappaa sillä simpukan liha, kuljeta se lähelle ruoka-aukkoa ja sano nams. :) Laita tyhjä kuori katelautaselle ja dippaa leipää liemeen. Haukkaa. Toista.
Sitten vielä pari vinkkiä. Valitse sitkoinen vaalea leipä. Maalaisleipä tai kunnolla sitkoinen chapata käy hyvin. Pöydässä on hyvä olla myös voita ja suolaa.
Kun olette syöneet, siivoa kaikki simpukat roskikseen ja jos suinkin kykenet täydeltä vatsalta vie simpukat ulos asunnosta, isoon roskikseen. Etenkin kuolleet, kypsentämättömät simpukat alkavat haista sanoinkuvaamattomalle jos jätät ne roskikseen.
Älä laita simpukkoja kompostiin - kuoret eivät tahdo maatua.
p.s. simpukoiden päälle voi valmiina silputa myös lehtipersiljaa koristukseksi jos tykkää. Pakollista se ei ole, kuten varmaan nälkäisen nuorenmiehen toimista huomaatte ;)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
13 kommenttia:
Saat aina kaiken vaikuttamaan keittiössä niin helpolta :) Ihana lapsukainen :)
Nälkäinen lapsukainen! :) No eihän noi keittiöjutut pääosin ole niin vaikeita - vaatii vaan vähän huolellisuutta ja semmosta harmaata puurtamistakin joidekin ruokien kanssa - mutta ei se varsinaissti vaikeaa ole... :)
Molekyyligastronomia sitten erikseen.
Kiitos vierailustasi ja tervetuloa uudelleen.. :)
Ihanat sivut Sinulla.
Ihana simpukkapostaus! Simpukat ovat tosi herkullisia;itse olen vain syönyt, en koskaan valmistanut ,mutta jos satun löytämään simpukoita niin tässähän on hyvät ohjeet ja vielä pikkumiehen kokeneet simpukansyöntiotteet kaupan päälle:-)
Mahtavan perusteellinen postaus jälleen! Kerro terveisiä lapsellesikin, opettavaisesti poseerattu :)
Anna, mä olen tällainen uusioemo, joten lapsikainen on meillä - isin kotona puolet ja äidinkotona puolet. Juuri nyt lapsukainen on äidillään joten kerron kuulumiset kun hän palaa taas tänne :) Kovasti lapsi kuitenkin tykkää seurailla tätä blogia ja lukee mielellään kommentteja kun saa luvan käyttää konetta. :) Siitä varmaan johtuuy innostus myös osallistua tähän "Nellen ja Mimmun" ruokablogiin:)
Jos noita simppuja jää jostain syystä syömättä (esim. ohitusleikkaus yllättää kesken ruokailun), voi sellaiset sijoittaa kunkin omaan kuorenpuolikkaaseensa, siipaista päälle (valkosipuli)voinokareen ja hieman korppujauhoa. Sitten pakastimeen vaikkapa uuninkestävällä vadilla odottamaan sopivaa iltaa, jolloin valkoviini ilman ruokaa voisi vaikuttaa dekadentilta. Simpukkagratiini valmistuu uunissa ihan hetkessä - kokeiltu on!
Nelle: kyllä oli perusteellinen ohjeistus. hyvä tuo syömisvinkkikin. oltiin joskus Helsingissä kaveriporukalla syömässä simpukoita ja kun aloin nipsiä niitä tyhjällä kuorella, kaverit kysyivät ensin mitä teen. kun valistin että näin ne Belgiassakin, niin uskoivat että en tee jotain ihan höpöä ;)
maistoin sinisimpukkakasaria ekaa kertaa Brysselissä kuusi vuotta sitten ja se oli menoa kerrasta. niin hyviä olivat. Leivän lisäksi pöytään katettiin itsetehtyjä, maalaistyyppisiä ranskiksia. hurrrrjan hyvää!
simpukat ovat niin nopeaa ja helppoa valmistaa (varsinkin pakasteista kun ei tarvitse puunatakaan) että vallan.
kiitos Kari meidänkin puolesta syömättömien valmistusvinkistä! meillä vain simpukoita ei ole koskaan jäänyt...;)
jotain tällasta on pitänyt tehä vuosia.. rahaa ei vaa ole ja muutenkin jäänyt.
tuoreen simpukan syönti muutenkin on jäänyt johonkin avais pi
kari: muistan että olet joskus tuosta sanonutkin - mutta oli päässyt unohtumaan kyllä autuaasti. Jos pääsee käymään sellainen vahinko, että noita jää syömättä koitan nyt muistaa tuon paremmin. Poishan noita ei kyllä heitetä! ;) Pikku A taisi kyllä tällä kertaa syödä kaikki loput:)
Hyppysellinen: joo, mä tosiaan en ole muuta tapaa edes oppinut :) Kuori on tuohon juuri sopiva väline.
Aleksi: sun pitää tehdä joku säästöprojekti - laitat johonkin purkkiin aina kaikki pikkukolikot ja kirjoitat purkin kylkeen Sinmpukkarahasto. Varmasti muutaman kuukauden ja baari-illan jälkeen purkissa on tarpeeksi yhteen simpukkakokeiluun :)
Heissan! Ihania simpukoita ja varmsti oiva resepti. Me täälläpäin taas syödään simpukoita niin, että rikotaan simpukankuori niin, että siitä tulee ikäänkuin lusikka, johon otetaan kastiketta mukaan ja hörpätään sekä se simpukka, että sitten sitä kastikettakin. En ole tuollaisesta "pinsetti" tyylistä kuullutkaan, mutta kyllähän se varmasti noinkin menee :D
Ihana saitti!!!!
Kiitos
Riku Turusta
s: sika hauska idea :) Me on vaan imeytetty sitä lientä leipään :) Mutta onnistuu se noin, lusikoimallakin!
Riku: kiitos itsellesi. :)
Lähetä kommentti